Fik du læst det? Sommersøndage i selskab med det bedste fra dit mediehus

Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai sendte rystelser helt ud i Jordens øvre atmosfære fra dens undersøiske vulkanudbrud i januar. Illustration: Tonga Geological Services

Kan du svagt erindre en artikel, der gjorde dig klogere, men som ikke er til at finde igen?

Overså du en teknologisk udvikling og kan ikke deltage i diskussionen i kantinen?

Så vil du elske vores sommersøndages nyhedsbreve, der giver dig de mest fascinerende, dybdegående og grundigste artikler fra dit yndlingsmediehus, produceret i løbet af det seneste trekvarte år.

En mindre redaktion arbejder ufortrødent videre med den aktuelle dækning på hverdagene sommeren igennem, men ikke i weekenderne. De flittige journalister tager velfortjent ferie, og da den nordlige halvkugle i stort omfang holder fri, så gætter vi på, at sommeren næppe byder på de store landvindinger.

Altså, lige bortset fra 12. juli i uge 28, hvor der er en begivenhed i rummet, du ikke bør misse: Vi klæder dig på til begivenheden i sommersøndagens nyhedsbrev få dage inden.

Vil du med på Ingeniøren og Version2’s sommertour, så tilmeld dig her, og få adgang til en nøje udvalgt, eksklusiv samling af artikler fra det sidste trekvart år.

Søndag den 3. juli i uge 26: Dramatiske begivenheder siden sidste sommer

Illustration: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Fik du ikke læst den detaljerede beskrivelse fra brandchefen på Vanløse-branden om det døgn, hvor ilden stak helt af og krævede indkaldelse af al disponibelt beredskab i hovedstadsområdet eller om det kabel, der røg mellem Bornholm og Sverige og satte alle mobilsignaler ud af kraft?

Siden sidste sommer har Ingeniøren beskrevet dramaer indenfor vores verden, der har udfordret teknologiens løsninger og vores teknikere og ingeniører. For eksempel om, at vi ikke er forberedte på, når der sker ulykker i en tid, hvor elbiler og elbusser indtager skibsdæk, parkeringskældre og offentlige veje. Og læste du om tyveriet af mineraler, der ikke findes i undergrunden længere, en bro, der faldt sammen eller forskere, der blev truet på livet?

Så får du dem i det første sommersøndags nyhedsbrev.

Søndag den 10. juli i uge 27: Naturvidenskabelige landvindinger, fotos fra Universet og biotek, der batter

Illustration: Stephane Corvaja/AFP/Ritzau Scanpix

Siden sidste sommer er sorte huller noget, vi nu har billeder af.

Cern er tilbage i omdrejninger, en dansker skal igen ud i rummet og Musks Starship nærmer sig de sidste forberedelser inden rumrejse.

Også den bioteknologiske forskning tager historiske kvantespring både på det nye Nato-center i København og i laboratorierne i de globale medicinalvirksomheder.

Helt aktuelt er der i denne uge aktion i rummet. Vi klæder dig på med detaljer om James Webb-teleskopet, og naturligvis kan du læse, om teleskopets første opgave lykkes, når redaktionen dækker det i løbet af ugen.

Søndag den 17. juli i uge 28: Den uventede krig i Europa

Illustration: Twitter

Krigen i Ukraine blev indledt den 24. februar, da russerne invaderede landet. Frem på slagmarken dukkede gammelt isenkram fra Sovjetunionens tid og ukrainerne fik hjælp fra uventet kant i USA.

Ingeniøren har fulgt og følger tæt den militærteknologiske udvikling, der udfolder sig i Ukraine om alt fra droner, panservogne, cyperangreb og Elon Musks bidrag til ukrainernes forsvar af deres land.

Søndag den 24. juli i uge 29: Store afsløringer, der fik konsekvenser

Illustration: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Ingeniøren har som altid haft næsen i sporet siden sidste sommer og holdt øje med beslutningstagernes grundlag for politiske forhandlinger, deres ansvar for borgernes ve og vel og virksomhedernes respekt for forbrugeres og kunders private data.

En minister er røget, en biltype fik bekræftet sit dårlige klimarygte og Vestas måtte erkende, at der lå flere gigabytes lækkede data på det mørke internet, som kompromitterede virksomheden.

Denne uge får du en stribe af afsløringer, vi selv er mest stolte af, og som har gjort en forskel.

Søndag den 31. juli i uge 30: Russisk gas - nej tak

Illustration: Stefan Sauer/AP/Ritzau Scanpix

Med sanktioner og udfasningen af russisk gas har Ruslands præsident Putin helt ufortjent været med til at skubbe den grønne omstilling helt op i gear i hele Europa.

PtX, CO2-fangst, CCUS, BECCS, e-fuels og andre teknologier og innovative klimaredskaber er ord, der indgår i ordforrådet i Bruxelles hver dag nu, og EU poster milliarder af euro ud af Innovationsfonden til projekter i EU-landene.

Forsyningssikkerhed og sikkerhedspolitik er blevet to sider af samme sag.

Søndag den 7. august i uge 31: Vedvarende energi i flyvende, svømmende og sejlende udvikling

Illustration: MHI Vestas

Den vedvarende energi skal så hurtigt som muligt erstatte de fossile brændstoffer med energi fra vind, sol, vandkraft og brint. Udviklingen og effektiviteten udvikler sig måned for måned.

Solceller bliver billigere og billigere, så selv de fattigste lande kan på et tidspunkt være med på vognen.

Ingeniørens skribenter er naturligvis på forkant med dækning af de nyeste teknologiske fremskridt til dig.

En rivende udvikling med installationer, der bliver større og bedre og leverer grøn energi, så det batter. Og som - forhåbentlig - en dag bidrager til at løse klimakrisen.