Fiberoptisk sonde måler temperatur og ser dybt ind i kroppen

Sonden er både vist grafisk på computerskærmen i baggrunden og i hånden på forskeren. Illustration: University of Adelaide

Forskere på University of Adelaide i Australien har udviklet en lille, fiberoptisk sonde, der i fremtiden kan forbedre behandlingen af patienter, der oplever bivirkninger på grund af lægemidler.

Sonden er ifølge forskerne verdens mindste af sin slags med sin ydre diameter på bare 130 mikrometer – cirka svarende til tykkelsen på et menneskehår. Det oplyser universitetet i en pressemeddelelse.

Det betyder, at sonden kan sendes dybt ind i kroppen på en minimalt invasiv måde, forsikrer forskerne.

»Det giver os også mulighed for at se og registrere fysiologiske data i realtid, som vi ikke kunne få adgang til før, forklarer forskningsleder Jiawen Li ifølge pressemeddelelsen fra University of Adelaide.

Målrettet hjernen

Sonden er foreløbig kun testet på rottehjerner, men den er målrettet patienter, der har fået hedeslag (hypertermi, hvor kroppens kernetemperatur er over 40 grader celsius) på grund af medicin – eller f.eks. rusmidler som ecstasy.

Sonden kan både måle kropstemperatur og tage billeder af hjerneområder, der er overophedet, og hvor vævet er beskadiget.

På den måde kan sonden bruges til at overvåge eventuelle ændringer bestemte steder i hjernen, ligesom den kan følge med i, om en behandling virker.

Næste generation måler pH-værdi med mere.

Forskerne mener, at sonden har potentiale til også at kunne bruges ved sygdomme og behandlinger, der ikke kun relaterer sig til hjernen.

Og fremtidige generationer af teknologien vil måske både måle pH-værdier, iltmætning og ophobning af fedt i arterier, vurderer de.

Instrumentet er resultatet af et tværfagligt projekt med lysbaserede teknologier, hvor forskerne fra Adelaide Medical School, ARC Center of Excellence for Nanoscale Biophotonics (CNBP) og Instituttet for Photonics og Advanced Sensing (IPAS) ved universitet i Adelaide har samarbejdet.

Forskningsprojektet er offentliggjort i tidsskriftet Optics Letters.