Fiasko for nyt landingsfartøj: Morpheus gik op i flammer

10. august 2012 kl. 09:524
Nasas miljøvenlige Morpheus-landingsfartøjet crashede under sin første frie prøveflyvning på Kennedy-rumcenteret torsdag.
Artiklen er ældre end 30 dage

Teknikere på Nasas Johnson-rumcenter er ved at udvikle et nyt måne- eller asteroide-landingsfartøj, og i løbet af det seneste år har man foretaget flere mere eller mindre vellykkede prøveflyvninger.

Hidtil har fartøjerne dog været ophængt i wirer under prøveflyvningerne, men i går, torsdag, var tiden så kommet til den første rigtige prøveflyvning uden wirer.

Den blev kort og dramatisk.

Nasas fremtidige måne- eller asteroide-landingsfartøj styrtede ned under en prøveflyvning på Kennedy-rumcenteret torsdag. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Se landingsfartøjet Morpheus gå op i flammer

Straks efter starten fløj Morpheus ud af kurs begyndte at dreje rundt og styrtede til jorden, hvor fartøjet eksploderede i en spektakulær ildkugle. Ingen kom til skade ved uheldet.

Under torsdagens prøveflyvning så det ud til, at motoren antændte som planlagt, hvorefter fartøjet begyndt at stige lodret op et kort øjeblik, inden det tippede over. Efter den første eksplosion ved styrtet skete der endnu en eksplosion, formodentlig da der gik hul på endnu en brændstoftank.

Nasa oplyser i en kort pressemeddelelse, at prøveflyvningen gik galt på grund af, at en hardwarekomponent fejlede, men præcist hvad der skete, oplyses ikke. Det påpeges dog, at denne slags uheld er forventelige under prøveflyvninger og en del af udviklingen af komplekst udstyr til rumfart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morpheus-projektet har til formål at afprøve nye teknologier til de fremtidige landingsfartøjer, der skal benyttes på en asteroide, Månen eller Mars.

Den ubemandede Morpheus-fartøj er på størrelse med en personbil og kan løfte 500 kg. Den benytter en 'grøn' brændstofblanding bestående af flydende ilt og methan. Dette brændstof er billigere end almindeligt raketbrændstof, nemt at opbevare i rummet og kan på længere sigt udvindes andre steder i solsystemet.

Landingsfartøjet medbringer også et detektorsystem til selv at finde og undgå store kratere og klipper, der kunne gøre landingen på et fremmed himmellegeme farligt.

Morpheus-projektet har løbet i to og et halvt år og kostet 42 millioner kroner.

Dokumentation

Artikel på Spaceflight Now
Artikel på Spcace.com

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
16. august 2012 kl. 08:36

@Henrik: Fint link du har fundet.

Og rent faktisk er det samme maskine på begge videoer; den fra 2010 er prototypen, bygget af Amadillo og med Amadillo software.

Den der crashede er så den forbedrede version der bruges i projekt Morpheus. Ja, "forbedrede"...

Landeren crashede formedentlig fordi forbindelsen til de sensorer der skal bestemme hvad der er op og ned, fejlede. Om det er en hardware eller en software fejl må tiden vise, men den kan altså flyve.

3
10. august 2012 kl. 13:28

Det var vist ikke så miljøvenligt alligevel den her gang.

2
10. august 2012 kl. 13:28

Ikke underligt det gik galt.

Et lignende design så ud til at fungere:

http://www.youtube.com/watch?v=AA1e33lRNs4

Er der nogen speciel grund til at designe med en enkelt justerbar dyse under bunden istedet for 4 eller 8 vinklede dyser i hjørnerne, som Curiosity's Skycrane?

Er det lettere at lave mekanikken til at justere en dyse end at have flere stationære, variable dyser?

Er raketmotoren tilpas indviklet til at det er billigere/nemmere at lave én bevægelig dyse?

Sparer man brændstof?

1
10. august 2012 kl. 11:34

42 millioner danske kroner? Det lyder billigt, med al den software og hardware udvikling. Ikke underligt det gik galt.