Festos topchef: Nu rykker den fjerde industrielle revolution
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Festos topchef: Nu rykker den fjerde industrielle revolution

Skal den fjerde industrielle revolution skrives med spørgsmålstegn eller udråbstegn? Spørger man den tyske industrigigant Festos netop afgåede koncerndirektør, Eberhard Veit, er svaret det sidste. Han indrømmer, at han tidligere har været skeptisk, men 2015 overbeviste ham om, at den fjerde industrielle revolution er kommet op i et nyt gear i stedet for at tabe pusten.

»Med den udvikling, jeg har set det seneste års tid på Hanno­ver-messen og i USA, er jeg meget mere fortrøstningsfuld – accelerationen sker hurtigere,« lød det skråsikkert fra Eberhard Veit på en pressekonference på Festos nye Scharnhausen-fabrik i december.

Eberhard Veit har siddet med i det heppekor af industri-topfolk, der rådgiver kansler Angela Merkel om den satsning på Industri 4.0, som hendes regering har postet 1,5 mia. kr. i. Men også uden for Tyskland taler man nu højt om den fjerde industrielle revolution. Bare se på dette års Davos-topmøde i Schweiz i januar, hvor en stor klump af verdens toneangivende regerings- og industrichefer var samlet for at diskutere netop det emne.

Ifølge Eberhard Veit vil den brugervenlighed, vi kender fra forbrugerelektronikkens gadgets, stille og roligt vandre over i industrien og skubbe yderligere til udviklingen af den digitale fabrik.

»Hvornår har nogen af os sidst læst manualen til vores iPad?« spurg­te han retorisk på pressemødet.

Nøglen til dansk succes

Spørger man en dansk iagttager af den fjerde industrielle revolution, er der ingen tvivl om, at tyskerne mener det alvorligt.

»Det, jeg ser lige nu, er, at der specielt på leverandørsiden er mange, som kaster sig over den fjerde industrielle revolution. Især det tyske Industri 4.0-koncept rykker, det er der ingen tvivl om,« vurderer Charles Møller, professor på Aalborg Universitets Center for Industriel Produktion.

Han mener dog, at dansk industri bør gå en anden vej end tyskernes ekstremt teknologi- og industri­­-foku­serede koncept.

»Jeg tror, vi kommer til at tage nogle stik hjem på at kombinere organisationsformer med intelligente værdikæder, digitalisering og brugeroplevelsen, som er en af de helt store udfordringer. Og så tror jeg, det kommer til at ske med et langt billigere udgangspunkt end det, vi ser i Tyskland,« siger Charles Møller med henvisning til de milliardbeløb, som de store tyske virksomheder som Bosch og Siemens hælder i Industri 4.0.

Alene Siemens har siden 2007 brugt over 30 mia. kr. på at udvikle konceptet The Digital Enterprise.

Evolution frem for revolution

Der er også initiativer i gang herhjemme, f.eks. MADE-initiativet, Teknologisk Instituts robotcenter og senest et demonstrationsprojekt i form af en smart fabrik, som Aalborg Univer

sitet nu skal i gang med at opbygge.

Men uanset om det bliver med tysk eller dansk hastighed, bliver der tale om en evolution frem for en revolution, understreger Charles Møller:

»Det er der ingen tvivl om. Den mindre vestjyske produktionsvirksomhed rykker ikke nu og her på hype. Den rykker på noget, der kan betale sig.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten