Festivalgæster tester polymer-solceller

Illustration: Niels Møller

HeLi-on kaldes verdens mest kompakte solcelle, for den kan rulles sammen. Det har danske infinityPV udnyttet i et meterlangt bånd af serieforbundne solceller. Det aktive lag er klemt inde mellem lag af elektroder og barrierelag og giver en effekt på op til tre watt. Det kan oplade den gængse smartphone til 80 pct. af batterikapacitet på tre timer.

»Det her er bare én måde at anvende teknologien på, for den kan langt mere, men det er en god måde at teste for ting, vi ikke har overvejet, for hvis det har skrøbeligheder, skal Roskildes gæster nok finde dem,« siger Morten Vesterager Madsen, medstifter og chefstrateg ved infinityPV om selskabets uddeling af solceller på festivalen.

Innovationsfonden, som har støttet projektet med 160.000 kroner, er også glade for at teknologien bliver anvendt på Roskilde Festival.

»Det er glædeligt, at Roskilde Festival kan se en gevinst i for andet år i træk at samarbejde med Innovationsfonden. Det giver iværksættere som infinityPV en unik chance for at stressteste deres mobile solcelleopladere og finde ud af, hvordan festivalgæsterne i praksis bruger produktet,« siger Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden.

Trykt polymer

Gæster på festivallen benytter HeLi-on forskelligt, netop forskellige anvendelsesmuligheder er en del af projektets mål Illustration: infinityPV

InfinityPV’s teknologi er mindre energieffektiv end siliciumsolceller, der ifølge Morten Vesterager Madsen har en energieffektivitet på omkring 26 pct. for de absolut bedste. Det er tæt på den teoretisk bedste effektivitet som er på omkring 29 pct.

Den har også lavere ydelse end CIGS og multi-junction-celler. Til sammenligning har solcellen i opladeren en udnyttelse på omkring 5 pct. Men teknologien har andre fortrin.

»Alle vores lag er trykte; aktivt lag, elektrode og barriere-lag trykkes i én og samme proces, det færdige element kan laves i næsten uanede længder og former, det er meget let, og så er det bøjeligt,« siger han.

Hemmelig, bæredygtig polymer

Morten Vesterager Madsen, medstifter og chefstrateg ved infinityPV Illustration: Niels Møller

InfinityPV har selv udviklet polymeren bag solcellen, men kan ikke sige mere om den, end at det er et en unik polymer.

»En af vanskelighederne ved polymerteknologi er, at det er svært at patentere. En lille ændring, som tillader en fungerende solcelle, regnes som et helt nyt produkt, så patent er ikke den bedste måde at beskytte sin opfindelse på,« siger han

I stedet håber InfinityPV på fortsat at være en stærk spiller på markedet, og måske holde sig teknologisk foran konkurrenterne.

»Desuden drejer det sig om nye måder at bruge solceller på, for vores teknologi kan noget som silicium-cellerne ikke kan. Den er billigere og man kan bruge dem til at beklæde buede tag, biler, paraplyer og alt muligt andet, det kræver bare at nogen vil udnytte de muligheder,« siger han

Bøjeligheden og den lave vægt får man også delvist med CIGS-solceller, selvom de er lidt tykkere og stive, men ifølge Morten Vesterager Madsen indeholder polymercellerne ingen kritiske ressourcer, som indium og gallium.

»Vores solceller kan anvende kulstofelektroder i stedet for sølv, og så kan de i princippet bare smides i småt brandbart. Der er intet i dem, der vil forurener og der er ingen ressourcer, som vi kommer til at savne om et par generationer,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ville være interessant at høre, hvad prisen pr Wp bliver. Jeg kunne nemt finde steder at plastre dem op, hvis de er billige nok :-)

  • 0
  • 0

Det er nok ikke lige det optimale til fastmontering, jeg ser mere idéen i små mobile projekter. Som prisen er lige nu i dag, et sted mellem 27,5 og 45 Euro per Watt.

De produceres i bredder af 15 og 30cm med effektiviteter på 2, 3 og 4% og kan købes imetermål.

Det er muligt du kan få mængderabat. https://infinitypv.com/products/opv/foil

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten