Feriejob for ingeniørstuderende: Reparerer hospitalsudstyr i Mongoliet

Tobias Skipper fra DTU og Annika Niittylä fra Aalto University School of Electrical Engineering i Finland arbejder sammen på et offentligt hospital i Mongoliets hovedstad Ulaanbaatar, hvor de reparerer hospitalsudstyr gennem organisationen Engineering World Health. Illustration: Tobias Skipper

Mens den danske sommer brager derudaf, har et hold ingeniørstuderende fra DTU og Aalborg Universitet valgt at bruge ferien på at reparere hospitalsudstyr i Mongoliets hovedstad Ulaanbaatar.

Med hjælp fra lokale, frivillige tolke arbejder de syv unge sammen med studerende fra USA og Finland i fire uger på Khan Uul District Hospital, der ligger i den sydvestlige del af hovedstaden.

Læs også: Ingeniørstuderende giver hospitalsudstyr nyt liv i Nepal

Her skal de samarbejde med personalet om at finde fejl på defekt udstyr, der i nogle tilfælde kan stamme fra dengang Mongoliet var en del af Sovjetunionen før 1990.

»I Ulaanbaatar har privathospitalerne en ret fin standard ifølge vores mongolske kolleger, men de offentlige hospitaler er mere fattige, og her er der meget doneret udstyr. Vi har fx fået en ultralydskasse, der ikke har nogen dokumentation på sig og kun russiske manualer, så den er svær at reparere,« siger Tobias Skipper, der er bachelorstuderende på Medicin og Teknologi på DTU.

Ultralydskassen bliver brugt på en afdeling, der laver fysioterapeutiske behandlinger i fx knæled. Inden han kunne få lov til at kigge på apparatet, fik de studerende nogle små opgaver, der gav dem mulighed for at lære hospitalet og personalet bedre at kende.

Læs også: Mongoliet vil flytte sin hovedstad til tysktegnet sattelitby

»Vi har fået simple opgaver i starten, blandt andet en transducer, hvor man kunne se, at en lodning var i stykker. Tit kan vi ikke bare teste det på vores kontor, og derfor skal vi arbejde sammen med personalet og bruge noget af deres tid, for at vi kan se hvordan instrumenterne bruges, og hvad der er galt,« fortæller Tobias Skipper.

Det er langt fra alle på hospitalet, der kan tale engelsk, og derfor har den lokale organisation Oddariya sørget for to frivillige fra Mongoliet, der hjælper med at tolke. Inden de studerende kom til hospitalet, fik de et 10-dages kursus i det mongolske sprog og almindelige høflighedsfraser, men der er stykke vej fra ”tak” og ”goddag” til at forstå de tekniske beskrivelser af hospitalsudstyr.

Opgaver kræver tillid fra personale

Hjemme i Danmark fik Tobias sammen med de andre studerende fra DTU et tre-ugers kursus før rejsen, der skulle klæde dem bedre på til at reparere elektronik og anvende deres viden fra studiet i praksis. Her blev de sat til at reparere apparater, som underviserne havde fiflet med og gjort defekte.

Først og fremmest skal de studerende kunne lave en diagnostik af problemer med udstyret, før de kan løse dem. Men udover at finde fejl og reparere dem, kræver det også tid og tålmodighed at få lov til at pille ved apparaterne på det mongolske hospital.

Læs også: Miljøstyrelsen: Svært at undgå, at elektronikskrot havner i fattige lande

Tobias Skipper er i gang med at lodde noget udstyr på det værksted, som de studerende har etableret i et kontorlokale på hospitalet. Illustration: Tobias Skipper

»Når vi møder sundhedspersonale, har det været meget forskelligt, hvordan vi er blevet modtaget. Nogle gange har de været lidt forvirrede over, hvorfor de skal give mig deres autoklave (Beholder, der kan lukkes tæt, og som ved forhøjet tryk og temperatur benyttes til at sterilisere) men når de har set, at man kan hjælpe, så er der god respons og tillid,« siger Tobias Skipper.

De fik dog lov til at kigge nærmere på autoklaven, der ikke kunne komme op på tilstrækkeligt høje temperaturer til at kunne sterilisere medicinske udstyr.

»Personalet fortalte mig, at der var noget galt med varmesystemet, men det fortæller mig ikke, om det er termometeret og reguleringen eller selve opvarmningen af vandet, der var noget galt med. Det viste sig at være en løs forbindelse til varmeelementet, der kunne afhjælpes ved at skrabe overfladen af kabelsko og muffe, og så samle den igen,« forklarer den DTU-studerende.

Læs også: Til kamp mod elektronikskrot: En reparationsrevolte er på vej

I et mindre kontorlokale har de studerende fået lov til at sætte et lille værksted op med loddekolber og værktøj, hvor reparationerne foregår og maskinerne kan blive lukket op. Det er dog ikke altid er en fordel at skille tingene ad, da der er fare for, at man samler det forkert, forklarer Tobias Skipper.

Det er første gang at hospitalet får besøg af de studerende fra organisation Engineering World Health, der står for at arrangere opholdet gennem de lokale afdelinger på blandt andet DTU og Aalborg Universitet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Med samme argumentations form kan man sige at Californien ikke er en del af USA.

Jeg gad gerne se hvor uafhængig af Moskva Mongoliet var.

De af os der har oplevet 1956 med Ungarn og Tjekkoslovakiet i 1968-69 har med egne øjne set hvor "selvstændige"sattelitstaterne var

  • 0
  • 4

Ok, men Mongoliet var ikke "en del af" Sovjetunionen som fx mange andre tidligere centralasiatiske sovjetrepublikker var, Kasakhstan, Kirgistan, Usbekistan m.fl.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten