Femerntunnel: Verdens største samlebånd på en halv kilometer betonbjælker

Plus5. september 2022 kl. 06:007
Femerntunnel: Verdens største samlebånd på en halv kilometer betonbjælker
For at verificere produktionsprocessen blev der i sommer lavet en prøvestøbning af et halvt segment. Kvaliteten bliver nu gennemgået. Betonen, der skal bo på bunden af Femern Bælt, skal dokumenteres til en holdbarhed på 120 år. Illustration: Femern A/S.
Ingeniøren har besøgt den gigantiske fabrik, som sidst på året støber det første af 79 betonelementer på 73.000 ton.
Artiklen er ældre end 30 dage

Under opførelsen af Øresundsforbindelsen tog det omtrent 10.000 mandetimer at producere det første tunnelsegment.

Da det tyvende og sidste betonelement blev skubbet af produktionsbåndet, var der skåret tre fjerdedele af arbejdstiden. Samme gevinster satser Tomas Skjold på, at man opnår på elementfabrikkerne i Rødbyhavn, hvorfra de færdige byggesten til Femernforbindelsen udskibes.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
5. september 2022 kl. 12:09

"...at opføre forbindelsen som en skråstagsbro i stil med Storebælt.." - Storebælstsbroen er da en hængebro, ikke? Mener forfatteren måske "Farøbroen"?

4
5. september 2022 kl. 10:09

Det bliver selvsagt dyrere , men der står jo nok en pris på alle kontrakter ,der forventes overholdt af begge parter , derudover har projektet nået "point of no return" så en prisstigning er kun af akademisk interesse , vi har committed os til at bygge den forbindelse , lad os få det gjordt og komme videre.

3
5. september 2022 kl. 09:37

Jeg vil herved gerne opfordre interesserede journalister i at undersøge prisen på byggeriet. Priserne offentligheden kender beror jo på priserne før krigen i ukraine og siden at beton, jern og alle mulige andre ting pga. inflation er banket i vejret.

eks Fra 2020til 2021 blev det for eksempel 9 procent dyrere at anlægge veje, og prisen på jernkonstruktioner steg 28 procen.

efter krigen i ukraine startede så er Brændstof i 2022 steget med 66 pct., jern og stål med 61 pct. og aluminium med 31 pct. Over hele linjen er der massive prisstigninger på de materialer, som især byggebranchen anvender. yderligere hvis prisen på tunnel bliver anderledes så går det også ud over slutprisen hvor en alm bil skulle betale 484kr for at køre under femern + det er blevet dyrere at vedligeholde eks storebælt som vil miste indtægter når nogen vælger femern til og storebælts broen fra så som lastbiler.

jeg synes det er i samfundets interesse at man sætter fokus på hvad statens gigantiske bygge projekter egentligt koster da det jo aldrig har været dyrere i mands minde at bygge end "nu" for hus på en ting.. = Det er dig som betaler i sidste ende.

2
5. september 2022 kl. 09:23

Synes nu det lyder meget plausibelt, hvis væggene er af den tykkelse.

1
5. september 2022 kl. 08:59

Ville 50mm ikke lyde mere sandsynligt ?