Femerndirektør: Tunnel under Femern bedre end bro

1. maj 2009 kl. 07:1818
Bedre ventilationsteknologi og masseproduktion af sænkekasser rykker ved opfattelsen af, at en bro er den bedste løsning over Femern. Men umiddelbart er tunnelløsningen fem milliarder kroner dyrere.
Artiklen er ældre end 30 dage

De dage, hvor den kommende Femernforbindelse med naturlig selvfølge bliver omtalt som en skråstagsbro, er talte. Det står klart, efter Rambølls og Femern Bælts ledende tunnelingeniører nu melder ud, at deres projektering af en sænketunnel om halvandet års tid vil vise, at en tunnel er at foretrække frem for en bro.

»Jeg tror oprigtigt på, at en tunnelløsning er bedre end en bro,« siger Femern Bælts projektdirektør for tunnelløsningen, Steen Lykke.

Tunnelen klarer sig ifølge ham bedst, når man sammenligner forskellige parametre som anlægspris, navigationsforhold, trafiksikkerhed, havmiljø og driftsomkostninger.

Den gængse forestilling om, at en skråstagsbro er den bedste løsning bygger på en samfundsøkonomisk analyse - et såkaldt feasibility study - fra 1999.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Analysen opererede dengang bl.a. med tal for anlægsomkostninger på projektet, som omregnet til dagsaktuelle priser sætter prisen for en skråstagsbro til 33 milliarder kroner, mens anlægsprisen for en tunnel er 5 milliarder kroner højere og vil løbe op i godt 38 milliarder kroner.

Men den beregning er Steen Lykke sikker på, at han kan ændre i en tunnelløsnings favør.

»Sænketunnelen på Øresund viste, at man kan spare mange penge og tid ved at bygge en fabrik, der producerede tunnelelementer på industriel facon, frem for som normalt i tørdokker tre til fire stykker ad gangen,« siger han.

Femerntunnelen er fem gange så lang som Øresundsforbindelsens tunnel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Derfor tror jeg på, at vi kan indhente de fem milliarder kroner, vi er dyrere,« siger han, og henviser til, at den industrielle måde at fremstille elementer på ikke er indregnet i 1999-analysen.

Steen Lykke bakkes op af sin rådgivende ingeniør, Rambøll, der under ledelse af markedsdirektør Axel E. Christensen har dannet et slagkraftigt konsortium bestående af førende internationale tunnelrådgivere.

En tunnelforbindelse står også stærkere i dag end for ti år siden, hvis man ser på driftsomkostninger og livscyklus-regnskabet.

»Vi vil udnytte de seneste års teknologiske forbedringer af ventilationssystemerne, som er mere energieffektiv og giver et bedre livscyklus-resultat,« siger han.

Femern Bælts brodirektør og konkurrenterne hos Cowi, der er gået sammen med tyske Obermeyer om projekteringen af skråstagsbroen, mener, at tunnelen primært projekteres af hensyn til at kunne benchmarke de to forskellige forbindelser.

»Det største trumfkort ved en skråstagsbro er en billigere pris,« siger Lars Hauge, Cowis brodirektør.

Ifølge DTU Byg, Jacob Steen Møller, er begge løsninger i spil:

»Der er endnu ikke nogen springende punkter, som slår det ene projekt ud i forhold til det andet.«

Femernforbindelsen forventes at åbne i 2018.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
26. juni 2009 kl. 20:43

Så er de da ikke sænkekasser :0)

Bjarke alså! man er da nødt til at sænke dem ned på jorden for at frigøre kranen. ;OD

19
11. maj 2009 kl. 19:42

Husk dette navn, og prøv at kikke på eks. Hjem a/s da i vil se huse med en byggesum anno 1988 og hvor kvaliteten er i top. De sidste 10 år har bragt maget til byggeverden, problemet er blot med 2 faktore som stor hage.

Fakta 1 Byggeriet er en megastor konservativ fag, der siger mand "sådan har vi altid lavet det, siden du gik med ble på". Man er til dels bange for det nye og ukente fordi bygværket er noget der forventes, at holde i min. 50 år.

Fakta 2 masseproduktion kan laves billiger, ind det man tør tro er muligt. Tunnel er en der kan masseproduceres, på fabrik med industriliseret byggeri. Derfor den i dag kan laves til billiger penge ind det vi kendet til for blot 10 årsiden.

18
5. maj 2009 kl. 07:51

I de her tider, hvor der fokuseres massivt på at begrænse energiforbruget til bygningsdrift, kunne det være interressant at få Sten Lykkes bud på energiforbruget til ventilation af en sådan tunnel.</p>
<p>Venlig hilsen</p>
<p>Bjarne P.

Kombination af projekter er vejen frem. Ventilationsmængden kan reduceres, energien forsynes fra VE og tunnellængden forkortes med en tredjedel, hvis man udnytter energi atol ideen:https://ing.dk/debat/113829

17
5. maj 2009 kl. 07:27

@ Bjarne Poulsen - ja jeg kunne også godt tænke mig at se nogle estimerede forbrugstal for en tunnel vs bro!

mvh Kasper

15
2. maj 2009 kl. 15:13

så er der også til færdes for fodgængere og cyklister, som altid bliver taberne når der bygges alle de forbindelser men det er måske det der er meningen man vil holde folk i snor så de ikke sådan kan færdes frit ???

14
2. maj 2009 kl. 15:01

fyld ale hullerne i mellem dk og tyskland med sten og læg en vej ovenpå. lav en god gang natur udenom med træere bakker osv, så det hele bliver pæt og godt beskyttet. så er der noget der er lavet som kan holde og som nemt kan repareres. broer og tuneller holswr alligevel kun i ca 100 år.evt vandgennemstrømning kan forbindes med turbiner,

13
1. maj 2009 kl. 21:49

For at se om så lange tunneller accepteres af danskere kan man lægge Silkeborgmotorvejen i en tunnel under den eksisterende jernbane tværs gennem byen. Hvis det viser sig at være for ubekvemt for velpassede danskere kan man sidenhen bytte om så jernbanen bliver puttet i kælderen og vejen ovenpå.

11
1. maj 2009 kl. 17:07

Konklusion fra prosjektering af storebæltsbroen: "Alt hvad der kan sejles ned, bliver sejlet ned"

I Femern Bælt er der 9 km mellem 20m kurverne på dansk hhv. tysk side.

10
1. maj 2009 kl. 17:03

""Mindre vind" i tunnelen gör det muligt at store og lette köretöjer kan köre igennem hele tiden :)".

Storebältsbroen forlöber stort set öst - vest. Derimod vil Femeren forbindelsen stort set ligge vinkelret paa den fremherskende vindretning. Hvor ofte vil der mon opträde problemer ved stärk vind?

Jeg körer med et saakaldt let köretöj. Til trods for at jeg ikke ofte bruger Storebältsbroen, er jeg i adskillige tilfälde stödt paa at advarselsskiltet med at "lette köretöjer bör ikke passere" har väret tändt.

De störste problemer paa Storebältsbroen har jeg dog haft ved en passage, hvor det godt nok bläste meget, men hvor advarselssystemet ikke var tändt! (Jeg maatte paa värksted med vognen bagefter!).

9
1. maj 2009 kl. 16:26

Personligt, så ville jeg nok foretrække at køre en så lang strækning, over bro, og IKKE i en tunnel.

'Mindre vind' i tunnelen gør det muligt at store og lette køretøjer kan køre igennem hele tiden :)

Men hvorfor bro frem for tunnel? Det ser pænere ud på broen, men hvis noget går galt er man lige meget på skideren uanset om det er bro eller tunnel :)

8
1. maj 2009 kl. 15:01

I de her tider, hvor der fokuseres massivt på at begrænse energiforbruget til bygningsdrift, kunne det være interressant at få Sten Lykkes bud på energiforbruget til ventilation af en sådan tunnel.

Venlig hilsen

Bjarne P.

7
1. maj 2009 kl. 14:27

Så er de da ikke sænkekasser :0)

6
1. maj 2009 kl. 13:28

Hej Per Holm

Sænkekassetunnel på land er ret let, man stiller bare kasserne oven på jorden :-)

5
1. maj 2009 kl. 10:06

Det kunne også være interessant at vide hvordan linieføringen vil være på femern. Den eneste bro der er på nuværende tidspunkt kan hverken udvides eller rives ned da den er fredet.

4
1. maj 2009 kl. 09:03

Projektet vil give 20 mio kubikmeter materiale til lillebælt energiø.

3
1. maj 2009 kl. 08:59

Det er da ikke så lidt af en udvidelse af det hidtidige projekt?

Hidtil har der kun været tale om en forbindelse over eller under Femernbælt. At projektet nu også skal gå under selve øen er da vist lidt af en ny-udvikling som uden tvivl med redde Femern for megen trafikbelastning.

Men hvordan i alverden vil man anlægge en sænketunnel på landjorden. Teknikken til havs er velkendt og velafprøvet, men på land?

2
1. maj 2009 kl. 08:35

Personligt, så ville jeg nok foretrække at køre en så lang strækning, over bro, og IKKE i en tunnel.

1
1. maj 2009 kl. 08:32

I Ings artikel i dag fremhæves tunnelens beskyttelse mod brand hvor det selvfølgelig er fint at tunnelens personbeskyttelse er bedre end fx. Mont Blanc i og med der er separate tunnelrør.

Men hvad med tunnelen selv??

I kanaltunnelbranden forvitrede 60-70 cm beton Se fx. https://web.mit.edu/newsoffice/1999/chunnel.html.

Dels vil der være risiko for vandindtrængen, dels vil reparation eller (gud forbyde det) udskiftning af et tunnelelement afbryde trafikken fuldstændig i lang tid.

mvh Jens Nyborg