Økonomien bag den faste forbindelse til Tyskland er langt fra så god som den analyse, folketingspolitikerne inden sommerferien fik for at tage den endelige beslutning om forbindelsen, viser. Analysen tager nemlig for, givet, at Scandlines stopper med at sejle på ruten, når tunnelen åbner.
Men det er ifølge DR P1 Dokumentar en forhastet konklusion. For færgelinjen lever godt af endagsturister, som sejler ned, fylder bilen med varer i grænsehandlen og sejler hjem igen.
Flere eksperter har kigget på beregningerne og fremhæver, at Femern A/S i sit materiale skriver, at det koster 499 kroner for en enkeltbillet at tage færgen. Af Scandlines' hjemmeside fremgår dog, at den reelle pris ofte er 299 kroner retur, da indkøbsturisterne får 200 kroner refunderet, når de rejser hjem samme dag.
Scandlines anslår selv, at cirka en tredjedel af deres passagerer på overfarten mellem Rødby og Puttgarten er grænsehandlende. Prisen for en returbillet til tunnelen forventes at blive 968 kroner i 2014-priser.
Et par eksperter mener, at Scandlines' billige handelsture til Tyskland har potentialet til at rykke afgørende ved økonomien, da de grænsehandlende ikke kan forventes at ville betale 968 kroner for en returbillet. De eksperter, P1 Dokumentar og Jyllands-Posten har talt med, mener ikke, at denne type rejsende kan indlemmes i analysen som almindelig trafik.
»Hvis færgerne bliver ved med at sejle, så kommer Femernforbindelsen aldrig til at kunne løbe rundt,« siger Knud Erik Andersen, civilingeniør og tidligere vej- og trafikchef i Vejdirektoratet, til P1 Dokumentar.
Han har netop fremlagt sin egen analyse af Femern-projektets trafikprognose, hvor han kraftigt kritiserer trafikmodellen og forudsætningerne for prognosen. I fem uger har han gennemgået prognoserne.
»Den trafikprognose opfylder ikke de simpleste krav til faglig ordentlighed. Beslutningsmateriale forud for lovbehandling i Folketinget bør være udarbejdet efter bedste faglige standarder og ikke designet til at skulle understøtte den herskende politiske vilje. Hvad politikerne beslutter, må de selv om, men beslutningsmaterialet skal være retvisende. Nu gentager Femern fejlen fra 2008 i en ny trafikprognose,« siger Knud Erik Andersen til Jyllands-Posten.
Han får opbakning af trafikforsker Harry Lahrmann, Aalborg Universitet.
»Der er en række antagelser og usikkerhed i Femerns egen trafikprognose, der er meget problematiske. Knud Erik Andersen har en god sag i sin kritik. Det er fair nok, hvis politikerne vil have en Femernforbindelse, men så skal de stå ved, at det er risky business. Det er ikke rimeligt at sælge den i en forkert indpakning,« siger forskeren til Jyllands-Posten.
»Det må betragtes som en risiko ved Femern-projektet, at der alt andet lige er aktører, der vil det dårligst mulige for Femern-projektet, nemlig beholde så mange passagerer selv som muligt,« siger Per Homann Jespersen, trafikforsker fra Roskilde Universitet, til P1 Dokumentar.
Eksperternes forbehold over for de danske indkøbsturister får ikke politikerne til at ryste på hånden. Alle partierne på nær Enhedslisten stoler fortsat på Femern A/S' analyse, som er udarbejdet af et tysk konsulentfirma.
»Vi er ikke specielt påvirkede af kritikken. Vi har fuldstændig tillid til tallene, og Femern-projektet er grundlæggende økonomisk sundt, uanset om færgerne sejler eller ej. Der er spurgt ind til det hele, og det er et meget anerkendt tysk bureau, der har lavet prognosen,« siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Jyllands-Posten.
Hos Femern A/S afviser direktør Allan Christensen også kritikken over for Jyllands-Posten.
»Det er en grundlæggende forkert opfattelse, at det skulle være Femern A/S’ opgave at redegøre for de kommercielle forudsætninger for en eventuel færgefart parallelt med en fast forbindelse. Det er det ikke. Trafikprognosen viser trafikken i Femerntunnelen, og den finansielle analyse viser konsekvenserne for Femerntunnelens økonomi. Alle kendte faktorer er taget med i beregningerne og lagt åbent frem,« skriver han i en mail til avisen.
Heller ikke transportminister Magnus Heunicke (S) mener, at der er nogen ko på isen.
»Udgangspunktet er stadig, at færgerne ikke vil sejle, fordi det ikke bliver rentabelt. Hvis det alligevel sker, svækker det naturligvis økonomien, men vil stadig ikke udgøre nogen fare for projektet. Da vi byggede Storebæltsforbindelsen, ville Vognmandsruten også fortsætte med at sejle, men de stoppede hurtigt (…) Det var meningen, at landstrafikmodellen skulle have beregnet trafikmængden, men den er desværre ikke færdig. Derfor var det meget nærliggende at bruge de tyske eksperter, der tidligere har udviklet en speciel trafikmodel for os,« siger transportministeren.
