Femern A/S' tyske byggetilladelse hviler på et mangelfuldt grundlag og må tilbage i værkstedet.
Det fremgår af en artikel i det nordtyske medie shz.de, som vurderer at en ny tilladelse til tunnellen, som Folketinget tidligere i år besluttede at tyvstarte på, kan blive mere end et år forsinket.
Årsagen til problemerne er, at linjeføringen krydser nogle rev, som den tyske miljøorganisation Nabu sidste år fandt ud for Puttgarden, og som ikke var med i den oprindelige projektansøgning.
Læs også: Video fra tysk miljøorganisation: Femern-tunnelen ødelægger unikt stenrev fyldt med liv
De er siden blevet undersøgt af Slesvig-Holstens miljøministerium. Og ikke kun er deres eksistens bekræftet - de strækker sig tilsyneladende også længere end først antaget.
Ansøgningen om byggetilladelsen må derfor udvides med beskyttelseshensyn til revene, lyder det fra Dorit Kuhnt, der er statssekretær i Slesvig-Holstens miljøministerium, ifølge shz.de.
»Som alle andre byggeprojekter skal også Femern-tunnellen leve op til reglerne for natur- og miljøbeskyttelse,« siger hun.
»Veludviklede og artsrige rev«
Femern A/S har de seneste år afleveret et omfattende projektansøgningsmateriale til Slesvig-Holsten, og her fremgår det, at havbunden i Femern Bælt udelukkende består af sand og silt.
Det var på det grundlag, at byggetilladelsen blev endelig godkendt i januar sidste år.
Men ifølge en film fra dykkere hyret af Nabu, og som nu er bekræftet på delstatsniveau, er bunden ikke en ørken.
Femern A/S og de tyske miljømyndigheder overså »veludviklede og artsrige rev«, skrev Nabu i en pressemeddelelse sidste år.
(artiklen fortsætter under videoen)
Havbunden i Femern Bælt from Teknologiens Mediehus on Vimeo.
»Det er en fejl. Men jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at vi kan rette op på det med en supplerende beslutning, siger Thilo Rohlfs, statssekretær i Schleswig-Holsteins ministerium for erhverv, arbejde, trafik, teknologi og turisme,« ifølge shz.de.
Det har ikke været muligt at få et interview med Femern A/S. Vi ville ellers gerne høre, hvor stort et arbejde det bliver at tage hensyn til revene i en revideret byggeansøgning, hvor dyrt det kan blive, og hvor stor forsinkelsen kan gå hen at blive.
»Vi forventer ikke, at den vil påvirke den samlede tidsplan for projektet,« lyder det skriftligt til Ingeniøren, sandsynligvis med henvisning til 2029, hvor det er planen, at tunnellen skal stå færdig.
Venter med arbejde på tysk side
Udmeldingen fra Slesvig-Holsten komplicerer en i forvejen speget proces, hvor det danske Folketing i april besluttede at sætte arbejdet med tunnellen i gang, selvom der verserer flere uafgjorte klagesager over linjeføringen på tysk sokkel.
Forbindelsen bliver anlagt som en sænketunnel med en firesporet motorvej med nødspor og en dobbeltsporet elektrificeret jernbane. Sænketunnelen bliver gravet ned under havbunden i Femern Bælt. Tunellen bliver 18 kilometer lang og når 39 meters dybde, og betales sammen med landanlæg af EU-tilskud og brugerne via statsgaranterede lån. Danmark er bygherre og indkasserer indtægterne for betalingsanlægget, som placeres på dansk side. Tyskland står for vej og bane på den anden side af bæltet. De danske landanlæg omfatter etablering af dobbeltspor, elektrificering og hastighedsopgradering af jernbanen mellem Ringsted og syd for Holeby på Lolland. Dertil kommer en ny station ved Holeby samt anlæg af ekstra lange overhalingsspor til 1.000 meter lange godstog. Der skal også bygges en ny vejbro over Sydmotorvejen samt indføres miljømæssige tiltag i forhold til den øgede vejtrafik på Sydmotorvejen.Femern Bæltprojektet
Blandt klagerne er netop Nabu, som har indleveret et 600 sider langt angreb på Femern A/S' materiale og den tyske afgørelse, og siden har suppleret med dykkeroptagelserne.
De mundtlige forhandlinger ved Forbundsforvaltningsdomstolen i Leipzig er berammet til at foregå mellem 22. september og 8. oktober i år, men risikerer på baggrund af de nye oplysninger fra Slesvig-Holstens miljøministerium at blive udsat, ifølge shz.de.
Læs også: Politisk flertal vil sætte Femern-tunnelarbejde i gang fra nytår
»Anlægsarbejdet på tysk side påbegyndes først, når der foreligger en endelig retskraftig, tysk myndighedsgodkendelse på grundlag af Forbundsforvaltningsdomstolen i Leipzigs behandling af de otte klager over den tyske myndighedsgodkendelse,« fremgik det af baggrundsdokumenter fra Transportministeriet, da det blev besluttet at gå i gang.
Siden har Femern A/S igangsat sine kontrakter med entreprenørkonsortiet Femern Link Constractors, som begynder anlægsarbejdet ved årsskiftet. Det har været betalt for at stå standby, mens man afventede afgørelserne i de tyske klagesager.
Det er Danmark, som hæfter for størstedelen af udgifterne til anlæggelsen af tunnellen på 52,6 milliarder kroner i 2015-priser. I længden skal lånet betales tilbage via brugerfinansiering.
Resten betaler EU, imens Tyskland kun skal sikre tilslutningen på sin egen side.
Læs også: EU-rapport: Tysk Femern Bælt-bane kan blive så dyr, at den ikke må få offentlig støtte
Den blev i øvrigt også udfordret i denne uge, da det stod klart, at den planlagte højhastighedsbane risikerer at blive så dyr, at den ikke kan betales fra offentlige kasser uden en politisk dispensation.
