9.518 køretøjer vil hver dag benytte den faste forbindelse over Femern Bælt i 2020. Det viser en netop offentliggjort trafikprognose fra Femern A/S.
Dermed er trafikprognosen nogenlunde uændret i forhold til den prognose, der ligger til grund for beslutningen om at etablere forbindelsen over Femern Bælt. Den oprindelige trafikprognose fra april 2003 viste godt nok, at 8.000 køretøjer dagligt vil passere Femern-forbindelsen i løbet af det første år efter åbningen, men heri var indregnet en såkaldt ramp-up-effekt, så man af forsigtighedsårsager har fratrukket omkring 20 procent af tallet for det første år.
De 9.518 køretøjer, der ifølge den nye trafikprognose vil benytte forbindelsen dagligt, omfatter 7.904 biler, 93 busser og 1.521 lastbiler.
Både den nye og den oprindelige trafikprognose forudsætter, at færgerne mellem Rødby og Puttgarden ikke vil fortsætte med at sejle efter åbningen af den faste forbindelse.
Den oprindelige prognose har mødt kritik fra både tidligere trafikchef i Vejdirektoratet Knud Erik Andersen og trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitetscenter, som har peget på, at tallene er utroværdige og baseret på en tvivlsom formodning om, at de konkurrerende færger stopper driften. Kritikken er blevet afvist af både Femern A/S og af transportminister Magnus Heunicke (S).
Kortere tilbagebetalingstid
Den nye trafikprognose danner grundlag for en opdateret finansiel analyse, og her har man nedjusteret tilbagebetalingstiden fra 39 år i en analyse fra 2011 til mellem 32 og 37 år, afhængigt af om man bruger reserverne i anlægsbudgettet. Femern-forbindelsen bliver finansieret via lån, som den danske stat garanterer, og via tilskud fra EU. Lånene skal betales tilbage via brugerafgifter som i modellen for de faste forbindelser over Storebælt og Øresund, så det er brugerne, der betaler for projektet.
Den kortere tilbagebetalingstid skyldes en opjusteret pris for at benytte forbindelsen for personbiler, fra 450 kroner til 484 kroner, samt en lavere realrente, lavere beskatning og øget EU-støtte.
Prisen for lastbiler er blevet reduceret en smule fra 2.110 kroner til 2.059 kroner.
Skønnet for anlægsbudgettet i den nye finansielle analyse lyder på 46 milliarder kroner, svarende til de 40,7 milliarder kroner i 2008-priser, som man hidtil har forudsat.
Transportminister Magnus Heunicke vil næste år fremsætte et forslag til en anlægslov for projektet i Folketinget.
