Femern-selskab fastholder trafiktal i ny prognose

20. november 2014 kl. 17:568
Femern-selskab fastholder trafiktal i ny prognose
Illustration: Femern A/S.
Femern A/S forventer fortsat næsten 10.000 køretøjer om dagen gennem den kommende Femern-forbindelse. Tilbagebetalingsperioden på milliardlånene til projektet bliver derimod reduceret, blandt andet på grund af opjusterede billetpriser.
Artiklen er ældre end 30 dage

9.518 køretøjer vil hver dag benytte den faste forbindelse over Femern Bælt i 2020. Det viser en netop offentliggjort trafikprognose fra Femern A/S.

Dermed er trafikprognosen nogenlunde uændret i forhold til den prognose, der ligger til grund for beslutningen om at etablere forbindelsen over Femern Bælt. Den oprindelige trafikprognose fra april 2003 viste godt nok, at 8.000 køretøjer dagligt vil passere Femern-forbindelsen i løbet af det første år efter åbningen, men heri var indregnet en såkaldt ramp-up-effekt, så man af forsigtighedsårsager har fratrukket omkring 20 procent af tallet for det første år.

De 9.518 køretøjer, der ifølge den nye trafikprognose vil benytte forbindelsen dagligt, omfatter 7.904 biler, 93 busser og 1.521 lastbiler.

Både den nye og den oprindelige trafikprognose forudsætter, at færgerne mellem Rødby og Puttgarden ikke vil fortsætte med at sejle efter åbningen af den faste forbindelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den oprindelige prognose har mødt kritik fra både tidligere trafikchef i Vejdirektoratet Knud Erik Andersen og trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitetscenter, som har peget på, at tallene er utroværdige og baseret på en tvivlsom formodning om, at de konkurrerende færger stopper driften. Kritikken er blevet afvist af både Femern A/S og af transportminister Magnus Heunicke (S).

Kortere tilbagebetalingstid

Den nye trafikprognose danner grundlag for en opdateret finansiel analyse, og her har man nedjusteret tilbagebetalingstiden fra 39 år i en analyse fra 2011 til mellem 32 og 37 år, afhængigt af om man bruger reserverne i anlægsbudgettet. Femern-forbindelsen bliver finansieret via lån, som den danske stat garanterer, og via tilskud fra EU. Lånene skal betales tilbage via brugerafgifter som i modellen for de faste forbindelser over Storebælt og Øresund, så det er brugerne, der betaler for projektet.

Den kortere tilbagebetalingstid skyldes en opjusteret pris for at benytte forbindelsen for personbiler, fra 450 kroner til 484 kroner, samt en lavere realrente, lavere beskatning og øget EU-støtte.

Prisen for lastbiler er blevet reduceret en smule fra 2.110 kroner til 2.059 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skønnet for anlægsbudgettet i den nye finansielle analyse lyder på 46 milliarder kroner, svarende til de 40,7 milliarder kroner i 2008-priser, som man hidtil har forudsat.

Transportminister Magnus Heunicke vil næste år fremsætte et forslag til en anlægslov for projektet i Folketinget.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
10. december 2014 kl. 20:11

Da vi i foråret var i Berlin gav vi 100 kr. for turen Rødby - Puttgarten - faktisk var det en returpris, men vi brugte anden vej hjem. Betingelsen......

Jeg fløj engang til Berlin for 1 krone. Det er 100 gange billigere end din færgebillet. Med de priser, er der ikke baggrund for en Femerntunnel eller for den sags skyld en færgeforbindelse. Det er dog ikke, og bliver aldrig, det generelle billede.

Scandlines ejes af en kapitalfond. De tænker kun kortsigtet og kun på penge. De vil blive ved med at påstå de vil fortsætte sejladsen, udelukkende for at forplumre debatten og skabe tvivl om tunnelens økonomi.

Scandlines har kritiseret ALT ved tunnelen. Blandt andet har de sat spørgsmål ved tunnelens belysning. Hvad ved et rederi egentligt om tunnelbelysning?

Historier fra virkeligheden:

Storebælt: Både Scandlines og Vognmandsruten lukkede lige da forbindelsen åbnede. Juelsminde-Kalundborg lukkede. Korsør-Lohals lukkede. Ikke engang Kalundborg-Aarhus var der økonomi til at holde ved live. Molsliniens økonomi skranter.

Øresund: Scandlines lukker Dragør-Limhamn et halvt år før forbindelsen åbner. Flyvebådene, der ellers tilbyder hurtig transport fra centrum til centrum lukkede også. Landskrona-København lukker også. Flyvebåden på Helsingborg-København lukker kort tid efter, godsfærgerne på samme rute lukkede allerede da broen åbnede. På Helsingborg-Helsingør har Sundbusserne skåret ned fra 4 til 1 færge. HH-ferries fra 2 færger i daglig drift til 1. HH-ferries blev opkøbt af Scandlines, som så igen har monopol på biltransporten. Ruten overlever på omvejen via KBH og Malmö tager minimum 3 timer, i myldretiden markant længere.

7
21. november 2014 kl. 13:46

Da vi i foråret var i Berlin gav vi 100 kr. for turen Rødby - Puttgarten - faktisk var det en returpris, men vi brugte anden vej hjem. Betingelsen var at vi rundede Bordershop!

De fremlagte regnestykker er givet regnet ud fra antal biler, som Scandlines sikkert skal opgive og så multipliceret med "listeprisen" - men hvad nu hvis 25 % kommer over for 100 kr. som vi?

Scandlines kan sikkert give den korrekte "listepris" ud fra antal biler og mængden af kroner i kassen, men de holder selvfølgelig tallene tæt til kroppen. Men det at de siger, at de sejler videre, efter forbindelsen er bygget, indikerer at "listeprisen" i regnestykket må være en lavere.

6
21. november 2014 kl. 10:53

Det var - underligt nok - ingen repræsentant fra Ingeniøren til stede i går aftes hos CEPOS, hvor trafikplanlægger Knud Erik Andersen gennemgik sin kritik af trafikprognoserne for Femern projektet. Det ville klæde Ingeniøren at tage tråden op efter artiklen i juni. Trafikministerens tal er stadig alt for optimistiske. Og værst af det hele er, at såvel Ringsted-forbindelsen som Femern forbindelsen har som et vigtigt formål at fastholde nærmest gratis transport på godstog fra Sverige til Tyskland. Lad dog svenskerne betale for deres egen eksport.

3
21. november 2014 kl. 09:24

I dag koster det fra 300 til 700 kroner for en enkelt færgebillet, den fås til 300,- kr. hvis man bestiller 14 dage før afrejse.

2
21. november 2014 kl. 08:51

Knap 500 kr for at krydse forbindelsen. Mon ikke det vil afskrække folk fra at bruge den.

1
20. november 2014 kl. 18:34

Taksten i Femern A/S netop offentliggjorte finansielle analyse er den samme, som den, der blev anvendt i forbindelse med Folketingets vedtagelse af projekteringsloven i 2009. Det fremgår af bemærkningerne til projekteringsloven, at de seneste offentligt tilgængelige listepriser for personbiler fra Scandlines var fra 2007, hvor taksten for personbiler var på 420 kr. (2007-priser) inkl. moms. Opregnet til 2014-priser svarer det til 484 kr. inkl. moms, hvilket er forudsætningen i nærværende opdaterede finansielle analyse. Det er således ikke korrekt at skrive, at taksten for personbiler er opjusteret.