Femern-overraskelse: Pendlerne i Østdanmark får nu jernbane til 7,5 milliarder kr.
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Femern-overraskelse: Pendlerne i Østdanmark får nu jernbane til 7,5 milliarder kr.

Jernbane for 7,5 milliarder kroner, hvoraf hovedparten skal stå færdig om fem år. Det var den kanin, som de danske trafikpolitikere i dag trak op af hatten til de østdanske togpassagerer, samtidig med at de gav grønt lys til Femern-tunnelen til 52,6 milliarder kroner.

Læs også: Historisk beslutning på plads: Politikere siger god for Femern-tunnel

De nye jernbaneprojekter vil gøre det langt hurtigere for pendlere, der tager toget fra Sydsjælland og Nykøbing Falster, at komme til hovedstaden. Det skyldes, at jernbanen til København får en ordentlig overhaling på flere fronter.

For det første kommer der et ekstra spor på strækningen fra Vordingborg til Nykøbing Falster. Det inkluderer en ny bro over Masnedsund lige syd for Vordingborg.

Dernæst bliver hele strækningen fra Ringsted til Nykøbing Falster opgraderet, så togene kan køre 200 km/t. De projekter skal være afsluttet seneste i 2021.

Elektrificering færdig i 2024

Dertil kommer, at hele strækningen til Nykøbing Falster skal elektrificeres. Det arbejde skal dog først være færdigt i 2024, så det passer med elektrificeringen i resten af landet, og at DSB har købt nye elektriske intercitytog.

Transportministeriets egen tegning af de forbedrede jernbanestrækninger. Illustration: Transportministeriet

Den samlede pris for herlighederne er altså omkring 7,5 milliarder kroner, forklarede transportminister Hans Chr. Schmidt (V) sekunderet af sine embedsmænd til Ingeniøren efter dagens pressemøde om Femern-tunnelen.

Først når de tyske myndigheder har sagt god for tunnelen, og byggeriet er godt i gang, vil politikerne indlede den sidste del af jernbanen, som skal forbinde Danmark med Tyskland. Det drejer sig om opgraderingen af jernbanen fra Nykøbing Falster frem til Rødby, som også skal have to spor og elektrificeres. Prisen for det ventes at blive yderligere 2 milliarder kr.

Lollandsk jernbane bliver levetidsforlænget

Den lollandske jernbane er i så dårlig forfatning, at det enlige spor ikke kan drives videre efter 2019, med mindre banen får en ordentlig overhaling. Denne 'levetidsforlængelse', som Hans Chr. Schmidt kalder det, er også en del af den politiske aftale.

De opgraderinger af jernbanen på Sjælland, som Banedanmark kan gå i gang med allerede nu, vil bringe rejsetiden til og fra hovedstaden voldsomt ned. Det viser den oversigt, som Transportministeriet har udarbejdet. Det hjælper naturligvis også, at den nye højhastighedsbane mellem København og Ringsted efter planen åbner om godt et par år.

Transportministeriets eksempler på rejsetider. Illustration: Transportministeriet

Pendlere fra Nykøbing Falster sparer en time

Ministeriet nævner, at pendlerne fra Næstved allerede i 2021 kan se frem til at gøre rejsen til København på 36 minutter mod 55 i dag. Endnu mere markant bliver forbedringen for passagerer fra Nykøbing Falster, som skærer 31 minutter af rejsetiden, så den kommer ned på 1.03 timer.

Når elektrificeringen er overstået i 2024, kommer rejsetiden ned under 1 time. Hele turen til Hamborg kan så gøres på 2.31 timer uden stop. Det forudsætter dog også en ny bro over Storstrømmen.

Danmark anlægger Femern-tunnelen for egen regning og risiko, fordi Tyskland ikke ville være med. Til gengæld har Danmark lov til at benytte indtægterne fra tunnelen, som bilister og vognmænd betaler hovedparten af, til jernbanen. Tyskerne skal derimod selv punge ud for deres nye jernbane fra Lübeck til Puttgarden. Det projekt ser nu ud til at komme til at koste 22 milliarder kr.

Minister: Vi har ikke brugt særlig tid på, at bilisterne ikke kan betale regningen

Det var derfor naturligt, at Hans Chr. Schmidt blev spurgt til konsekvenserne, hvis tunnelen ikke bliver til noget. Hvem skal så betale de 7,5 milliarder kroner, som staten nu bruger, selv om den tyske miljøgodkendelse endnu ikke er på plads?

»Nu er vi helt ude i tanken om, at vi ikke engang udskyder, men helt opgiver Femern-tunnelen. Og jeg må være ærlig at sige, at det har vi ikke brugt nogen særlig tid på,« svarede ministeren.

Samlet pris: Minimum 84 milliarder kr.

Transportministeriet fremlagde ikke på mødet fredag en samlet oversigt over prisen for Femern-tunnelen, men ministeren fastslog, at prisen for kyst-til-kyst-forbindelsen ventes at blive 52,6 milliarder kroner. Dertil kommer altså jernbane til 9,5 milliarder kroner på den danske side, i alt godt 62 milliarder kr. Hvor mange af de 5 milliarder kr., som ifølge Liberal Alliances transportordfører, Villum Christensen, allerede er brugt, står ikke klart.

Dertil kommer, at Storstrømsbroen efter alt at dømme skal rives ned og erstattes af en ny bro. Det kommer til at koste cirka 4 milliarder kroner.

På den tyske side er den altoverskyggende udgift jernbanen til Lübeck, som nu anslås til at koste 22 milliarder kroner. Desuden kommer Tyskland sandsynligvis til at erstatte eller supplere Femernsundbroen, men prisen for det er ukendt.

Samlet står det dog klart, at der med jernbane på begge sider er tale om udgifter for minimum 84 milliarder kroner.

VVM-redegørelsen for opgradering af jernbanen har ligget klar siden 2011, og byggeriet er i gang, hvori ligger overraskelsen?

  • 0
  • 4

Citat: "Pendlerne i Østdanmark får nu jernbane til 7,5 milliarder kr"

Da de interskandinaviske godstog fjernes fra Ringsted-Odense-Padborg-strækningen giver det lettelser for pendlertrafikken på hele strækningen, og lettelser for intercity- og lyntogstrafikken i hele landet.

  • 12
  • 1

VVM-redegørelsen for opgradering af jernbanen har ligget klar siden 2011, og byggeriet er i gang, hvori ligger overraskelsen?

@ Martin Kielland

Hele projektet blev sat i bero, og kun delentrepriser hvor der allerede var skrevet kontrakt er blevet færdigbygget.

SR-regeringen fremrykkede udskiftning af en række småbroer og ombygning af nogle stationer for cirka 2 mia. kroner, der blev skrevet kontrakter, men samme regering satte så resten i stå efterfølgende.

BaneDanmark har ikke nået at opdatere deres hjemmeside i dag:
http://www.bane.dk/visBanearbejde.asp?arti...
Citat: "Forventes afsluttet: Afventer beslutning"
Cita: "På grund af den opdaterede plan for færdiggørelse af jernbanen på den tyske side af Femern Bælt er de danske anlægsarbejder udskudt"

Nu ved vi det hedder 2021/2024.

  • 7
  • 0