Det er med en vis grad af frustration, at Søværnets Overvågningsenhed nu igen beder lystsejlere om at opdatere deres sejladsinformationer og holde øje med bøjer i vandet.
For i løbet af de første tre uger af juli har Søværnets Overvågningsenhed i gennemsnit måttet rykke ud 10 til 15 gange i døgnet til lystfartøjer, der var på vej hen imod – eller kommet inden for de afmærkede arbejdsområder i Femern Bælt syd for Rødby, hvor byggeriet af Femern Forbindelsen er i fuld gang.
Inde i arbejdsområderne bliver der gravet, og der er udlagt kabler, ankre samt måleudstyr, som ikke umiddelbart kan ses fra overfladen. Fartøjer, der bevæger sig ind i områderne, risikerer både at gøre skade på sig selv og det udlagte udstyr. Adgang til områderne er derfor forbudt for alle andre end arbejdsfartøjer.
»Der er ikke meget at se i overfladen, men et skib, der graver, kan have flere ankre ude for at ligge fast. Og det flytter sig altså ikke lige, fordi der kommer en uopmærksom sejler,« siger Niels Jacob Mygind, der er souschef ved Vessel Traffic Service (VTS) Femern.
Arbejdsområderne, der kommer til at flytte sig i takt med etablering af den store sænketunnel, er markerede med bøjer, og de fremgår af de sejladsinformationer, som sejlere har pligt til at holde sig opdaterede om.
»Problemet er, at lystesejlerne tilsyneladende ikke har opdateret sejladsinformation – og derfor ikke er klar over, hvor arbejdsområderne befinder sig. Og at de heller ikke i tilstrækkelig grad er opmærksomme på bøjerne, der markerer de lukkede arbejdsområder,« forklarer Niels Jacob Mygind.
40.000 fartøjer passerer hvert år gennem Femern Bælt. Derfor er sikkerheden for skibstrafikken under byggeriet af Femern-tunnelen et særligt fokusområde for Femern A/S.
Læs også: PODCAST: Hvordan bygger man egentligt 18 km tunnel under vandet til Tyskland?
Nyt kontrolcenter netop åbnet
Den 1. juli åbnede det nye såkaldte VTS-center (Vessel Traffic Service) bliver taget i brug fra i dag og vil være bemandet med både tyske og danske ansatte. Herfra vil de døgnet rundt overvåge og holde kontakten til alle skibe, der passerer igennem Femern Bælt.
Det er Femern A/S, der sammen med de danske og tyske søfartsmyndigheder har oprettet VTS-centeret i Travemünde og aftalt de særlige retningslinjer for sikkerheden til søs under tunnelbyggeriet.
VTS-centeret opererer desuden inden for rammerne af den internationale søfartsorganisation IMO.
VTS systemets opgave er at assistere skibsfarten i deres sikre passage af Femern Bælt – og i særdeleshed de etablerede arbejdsområder. Der ud over vil VTS’en alarmere anlægsfartøjerne, såfremt et skib nærmer sig arbejdsområderne uden at VTS’en kan etablere kontakt til skibet. Søværnskommandoen under Forsvarskommandoen er udpeget som dansk Vessel Traffic Service-myndighed og driver i medfør heraf Vessel Traffic Service-systemerne i Storebælt, Øresund og VTS Femern. VTS'erne er strukturelt underlagt Søværnets Overvågningsenhed, der tilser den daglige drift. Opgaven løses fra VTS-centre i henholdsvis Korsør, Malmø og Travemünde. Ved Øresund løses opgaven i samarbejde med svenske myndigheder, og i Travemünde samarbejder danske og tyske myndigheder om løsning af opgaven Kilde: SøværnetVessel Traffic Service (VTS)
»Forbindelsen over Femern Bælt er det centrale element i den nye europæiske nord-syd-akse, især på jernbanerne. Det er vigtigt for os, at skibstrafikken påvirkes så lidt som muligt under det nødvendige byggearbejde. Her spiller det dansk-tyske kontrolcenter en stor rolle«, sagde Enak Ferlemann, parlamentarisk statssekretær i Forbundsministeriet for Transport og Digital Infrastruktur i Tyskland i forbindelse med at centeret åbnede 1. juli.
Beredskabet kan overvåge skibstrafikken og holde den direkte radiokontakt til det enkelte fartøj på dets færd gennem Femern Bælt. Sikkerhedssystemet består desuden af to vagtskibe i Femern Bælt, der under hele anlægsfasen vil fungere som myndighedernes forlængede arm og med kort varsel kan rykke ud, hvis et fartøj kommer for tæt på byggeaktiviteterne.
»De danske og tyske myndigheder har haft et tæt og konstruktivt samarbejde om oprettelsen af VTS-centeret ved Femern-projektet. Det kan være en udfordring at samle to regelsæt i en koordineret fælles aftale. I dette projekt har det imidlertid fungeret eksemplarisk. VTS-centeret er et vigtigt skridt i retning af at sikre sikkerheden for skibsfarten i Femern Bælt under tunnelbyggeriet mellem Tyskland og Danmark,« siger Andreas Nordseth, direktør i Søfartsstyrelsen.
Sejlere på kant med Femern-forbindelse
Femern Bælt-tunnelen mellem Danmark og Tyskland bliver 18 kilometer lang og verdens længste sænketunnel. Tunnelbyggepladsen ved Rødbyhavn er den største i Europa, og tunnelen bliver det største anlægsprojekt i Danmark nogensinde. Det er ikke første gang at lystsejlere er havnet i karambolage med den kommende Femern-forbindelse.
Læs også: Femern-bygherre og lystsejlere i åben strid: Besværlig bro sparer kun 50 mio.
Sidste år var der stor polemik om Sund & Bælt og Banedanmark ide om at spare klappen væk på en ny jernbanebro over Guldborg Sund. En fast bro vil nemlig forhindre tusindvis af fritidssejlere i at gennemsejle Guldborg Sund - og dermed at sejle mellem Østersøen og Smålandsfarvandet vest om Falster.
I stedet vil de blive nødt til at sejle uden om og øst om Falster – eller uden om Lolland – hvilket ifølge sejlerne svarer til to til tre dages ekstra sejlads. Den sag endte med at broen får en klap, men den kommer til at være lukket fra 15. september til 1. april.
Læs også: Nykøbing får sin klapbro – men den skal være lukket 200 dage om året
