Femern-bro gør det umuligt at køre gratis over Storebælt

29. juni 2007 kl. 16:3015
Hvis taksten på Storebælt bliver sat ned, så kører godset uden om en kommende Femern-bro og smadrer dens økonomi, konkluderer professor Bent Flyvbjerg. Dansk Folkeparti kalder det for en skævvridning af Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med fredagens aftale om Femern-forbindelsen er udsigten til billigere passage over Storebæltsbroen, i takt med at broen bliver betalt, forsvundet. Det fremhæver professor Bent Flyvbjerg fra Aalborg Universitets Institut for Samfundsudvikling og Planlægning.

»Infrastruktur er forbundne kar, og Femern-broen betyder, at man ikke kan fjerne barrieren mellem Øst- og Vestdanmark ved at sætte taksten på Storebælt ned eller fjerne den, selv når Storebæltsbroen er betalt,« siger han.

»Hvis man ikke holder taksterne på Storebæltsforbindelsen forholdsvis højt oppe, så vil godstrafikken køre over Storebælt og dermed underminere økonomien for Femern Bælt-forbindelsen,« forklarer Bent Flyvbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Folkepartis trafikordfører, Walter Christoffersen, er enig. Han fremhæver, at hvis Storebæltsbroen bliver gratis, vil bilisterne blot køre over Fyn på vejen mod Hamborg i stedet for at benytte den kommende bro over Femern Bælt. Derfor må prisen på Storebælt holdes oppe.

»Femern Bælt -forbindelsen vil formodentlig medføre en skævvridning af Danmark infrastrukturelt. Der påhviler derfor regeringen et meget stort ansvar for at dele sol og vind lige mellem landsdelene,« siger Walter Christophersen.

Danmark forventer at skulle stille garantier for 35 milliarder kroner til selve broen og landanlæggene på Lolland og Falster, mens Tyskland skal bruge hele ni milliarder kroner alene på ny jernbane og motorvej på land.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
Indsendt af Jens Nyborg (ikke efterprøvet) den tir, 07/03/2007 - 13:19

Ja ja Flyvbjerg:

Kan man tænke sig at abonnenmentsprisen for os danskere bliver sat ned på Storebælt ??

Det ville jo gøre det muligt at prisdifferentiere på de to forbindelser

14
3. juli 2007 kl. 13:09

Fordi der er mere trafik i den retning - Berlin, Prag, Polen etc.

Ikke nok med at der er mere trafik til ovenstående byer. Det er således også over 150 km kortere hver vej hvis man skal til Byer som München eller Rom. Dvs. alt trafik til Øst og CentralEuropa vil sparer en masse km og tid.

13
3. juli 2007 kl. 13:03

hvorfor i al verden skulle det [Rostock] være bedre end over Fehmarn?

Fordi der er mere trafik i den retning - Berlin, Prag, Polen etc.

Men det argument er måske for rationelt i en debat, hvor regeringen allerede har bestemt sig for at bygge broen det forkerte sted?

12
3. juli 2007 kl. 11:38

Det er altid meget tankevækkende hvor meget modstand der er mod store projekter som dette. Det er da godt at der endelig kommer gang i dette - for Danmarks skyld. At forestille sig at det skulle være nemmere (eller bedre for den sags skyld) at bygge en forbindelse via fx. Samsø er nok lidt tvivlsomt. Sjovt nok ville en sådan forbindelse også "umuliggøre gratis storebælt"...snøft, snøft. Som om Storebælt nogensinde bliver gratis !

At overveje et alternativ Gedser-Rostock er da en Molbohistorie - hvorfor i al verden skulle det være bedre end over Fehmarn når nu hoved(mod-)argumentet er at det i det hele taget er en dårlig ide at bygge en forbindelse !!

mvh Jesper

11
2. juli 2007 kl. 20:01

Det er forkert at sammenligne Storebæltsbroen og Øresundsbron med en Femer Bælt forbindelse. Storebæltsbroen bandt Danmark, familie, slægt og venner sammen og Øresundsbron bandt to million byer sammen.

En Femer Bælt bro vil kun binde 2 raps-marker sammen, som borgmesteren i Burg på Fehmarn har sagt til JP.

Det står faktisk også i de økonomiske rapporter som COWI har lavet, men dem er der jo nok ikke ret mange af politikerne i folketinget der har læst. Men selv trafikministeren har jo sagt, at man sagtens kan sammenligne og at staten (befolkningen) således ikke kommer til at tabe penge. Og hvordan at trafikministeren har bildt sine partikammerater ind at folk sparer 160 km ved at tage over Femern i stedet for Storebælt er også underlig. I rapporten står der maks. 3% af trafikken over Storebælt vil overveje en bro over Femer Bælt. Næ i forvejen vil de svenske lastbiler nok stadigvæk foretrække færgerne fra Trelleborg til Travemünde (7timer) og Rostock (5½timer). Men man kan jo kun håbe på at folketinget stemmer nej. Eller de overvejer alternativet Gedser - Rostock. /Jens

10
2. juli 2007 kl. 19:55

Hverken Svenskere, Tyskere eller Polakker er dumme; De har alle ubåde til at beskytte deres færger.

9
Indsendt af L.sune Skousen (ikke efterprøvet) den man, 07/02/2007 - 19:02

Ja Tyge det er en god og positiv tanke - Den danske flåde har også lige fået et af sine krigsskibe tilbage i operationel tilstand efter en længere udtur. Efter lidt måltræning og afholdenhed, vil besætningen givet vis være i stand til at holde en hver færge af væsentlig størrelse i havn ved de svenske, tyske og polske kyster.

8
2. juli 2007 kl. 08:52

Hej Philip

Jeg beklager stavefejlene. Det gik lidt for stærkt med at få artiklerne om Femern på nettet.

Venlig hilsen

Ulrik Andersen

Journalist Ingeniøren

7
30. juni 2007 kl. 21:05

Danmark er geografiskt et transitland i EU, og med dansk finansiering bør man ha muligheder for både styring og indkomster næsten som på Øresundstoldens tid!

Nu bør man også se på mulighederne som transitland for elenergi. Det tillader bl. a. fortsat udbygning af vindkraft i Danmark.

Held og lykke hilser Tyge Vind

6
30. juni 2007 kl. 19:15

Mnjae...

Men netop derfor var det nok bedst om Tyskland havde været med, for lastvognsministeren vil helt sikkert ikke gøre noget for gods på jernbanen...

Poul-Henning

5
30. juni 2007 kl. 19:10

Det er yderst positivt, at Danmark skal stå for hele finansiering af den kommende Femern bro. Det åbner flere muligheder. En af mulighederne er prissætninger, som fremmer den ene trafikform fremfor en anden. Det gjorde man ved Storebælt ved at give DSB store rabatter. Ønskede man eksempelvis at få noget af godstrafikken fra vejene over på skinner, så vil der være mulighed for det.

4
30. juni 2007 kl. 15:54

Hvorfor er Miljøfreaks og venstrefløjen altid imod en hver form for nytænkning. Vi så det omkring Storebæltsbroen, hvor de slog stor miljøalarm, det holdt ikke. Så forsøgte de med Øresundsbroen, det holdt heller ikke. Hvis vi alle havde lige så stor modstand mod fornyelse var vi endt som Østeuropa med gammeldag vanetænkning, og det har siden vist sig virkelig at være en miljøbombe. Lad os istedet være stolte af, at vi (Danmark) selv har midler og teknologi til at bygge denne bro. Det er muligt at den ikke er rentabel det første eller andet år, og hvad så - Trafikken på Storebælt og Øresundsbroen er stigende år for år. Husk man kan ikke standse udviklingen, men man kan styre den.

3
30. juni 2007 kl. 15:21

Det er muligt det ikke kan gøres gratis at køre over broen, men hvis man i stedet for den sædvanlige kassetænkning ser på de to broer som en helhed, så kan man, når Storebæltsbroen er udbetalt, sætte prisen ned på -BEGGE- broer og kanalisere de penge der tjenes "for meget" på Storebæltsbroen over i den kasse der mangler at blive betalt for Femernbroen ELLER bruge nogle af pengene på at financiere Kattagatforbindelsen som netop skal (/kan) aflaste Storebælsbroen (samt vejen fra Jylland til Sjælland)...

2
30. juni 2007 kl. 15:18

Igen en "hovsa-beslutning"! Trafikministeren er glad og LOVER (som sædvanlig uden ansvar!), at danske skatteydere ikke kommer til at betale!!! Og energi-og miljøpolitikken: Endnu en ny bro, flere motorveje, bredere indfaldsveje til Hovedstaden, vi skal bygge flere vindmøller, (selv om allerede nu halvdelen af strømmen skal eksporteres med underskud), ingen støtte til varmepumper, elvarme og el-biler osv osv. Resultat: mere privat bilkørsel, større CO2-udslip, - og en voksende del af vindmølle-strømmen skal sælges til lavpris. Kyoto-aftalen er forlængst løbet over ende! Hvad med, om "Ny Alliance" tog en mere systematisk "helheds-miljø-politik" ind som en mærkesag? - Gør det, og I vil om få år høste stor hæder for indsatsen!

1
30. juni 2007 kl. 13:23

Venligst kontrollér i det mindste overskrift og indledning.

"så køreR godset" og "Dansk Folkeparti kaldeR det"