Femern bøjer sig for VVM-direktivet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Femern bøjer sig for VVM-direktivet

Femern A/S har valgt at udskyde udbudet af anlægskontrakterne, så VVM-undersøgelsen bliver offentliggjort, inden kontrakterne bliver sendt i udbud.

Det fremgår af projektets nye detaljerede tidsplan, som ing.dk er kommet i besiddelse af.

Den reviderede tidsplan udskyder færdiggørelsen af tunnelen fra 2020 til 2021. Samtidig beskriver den sammenhængen mellem de 'primære processer', dvs. myndighedernes godkendelse i Tyskland og Danmark og udbudsprocessen.

Udbudsprocessen sættes først i gang, når vurderingen af projektets miljøpåvirkning er offentliggjort. Det fremgår af Femern A/S' reviderede tidsplan. (Illustration: Femern A/S) Illustration: Femern A/S

I februar kunne Ingeniøren fortælle, at Femerns plan var at sende den første store kontrakt i udbud ved årsskiftet 2012/2013, selv om VVM-redegørelsen først blev færdig et halvt år senere. Det ville indebære, at bygherren udformede udbudsmateriale på en sænketunnel, længe inden VVM-undersøgelserne var afsluttet, og politikerne skulle beslutte, om det nu også er en sænketunnel, der skal anlægges.

Den fremgangsmåde kritiserede Peter Pagh, professor i miljøret og planlovgivning på Københavns Universitet:

»Implicit fremstår det, som om Femern A/S bare betragter disse VVM-undersøgelser som noget, der skal gøres, men resultatet er man ligeglad med,« sagde han, og så påpegede han, at det er det modsatte af, hvad VVM-direktivet foreskriver:

»Ifølge VVM-direktivet må man netop ikke lægge sig fast på noget, før man kender alle miljøpåvirkninger.«

Men i Femerns to uger gamle reviderede tidsplan står der, at 'det er lagt til grund, at udbudsprocessen først igangsættes, når den danske VVM-redegørelse er offentliggjort, så der sikres overensstemmelse mellem det ansøgte projekt og det udbudte projekt'.

I et mail-svar afviser Femerns pressechef, Karsten Holmegaard, at der er noget nyt i Femerns godkendelsesproces:

'Den reviderede tidsplan fra april 2012 indebærer, som hidtil forudsat, at godkendelsesprocessen og udbudsprocessen kan forløbe parallelt. Udbudsprocessen er således stadig sat til at gå i gang samtidig med, at den danske VVM-redegørelse offentliggøres', skriver Karsten Holmegaard og fortsætter:

'Udbudsprocessen er tilrettelagt på en sådan måde, at resultaterne fra VVM-høringen vil kunne indarbejdes i udbudsmaterialet i løbet af processen. Dette fremgår nu eksplicit af den reviderede tidsplan, men har hele tiden været et grundvilkår for processen'.

Tilbud december 2013

I den reviderede tidsplan bliver VVM-høringen i Danmark sat i gang midt i maj 2013. I december samme år skal entreprenørkonsortierne aflevere foreløbige tilbud. Her skal de beskrive, hvordan de teknisk vil løse opgaven, men uden en fast pris.

På grundlag af de foreløbige tilbud starter dialogfasen, og i september 2014 skal konsortierne aflevere deres bindende pristilbud. En måned senere, dvs. i oktober 2014, ventes anlægsloven fremsat og derefter vedtaget inden udgangen af 2014.

Prækvalificeringen af de internationale anlægskonsortier går i gang til september.

Læs interview med topchef for Femern A/S og Sund & Bælt A/S i den trykte udgave af Ingeniøren fredag den 4. maj: »Vi kunne godt have forberedt os bedre på Femern«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først