Femern bliver 2,2 milliarder dyrere end ventet
Femernforbindelsens samlede omkostninger løber over budget med 2,2 milliarder kroner, efter at entreprenørerne har afgivet sine bud på kyst til kyst-forbindelsen. De var langt højere end forventet og projektets omkostninger ser i øjeblikket ud til at blive 54,9 milliarder kroner.
Allerede inden anlægslovens vedtagelse ser det dermed ud til, at tunnelen kommer til at bruge hele projektets afsatte reserve, og derfor må Femern A/S nu i gang med at forhandle entreprenørerne ned, lyder det fra transportminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.
Læs også: Femern efter kritik: »Som erfarne trafikkonsulenter deler vi ikke disse holdninger«
Fokus på Femern I midten af februar fremsætter transportministeren lovforslag til den faste forbindelse ved Femern Bælt. Herefter kan byggeriet til 46 milliarder kr. gå i gang. Den 17,6 km lange sænketunnel er genstand for stærkt modstridende holdninger: Trafikforskere kan ikke blive enige om trafikprognoserne, økonomer skændes om tilbagebetalingstiden, og tyske miljøaktivister ønsker tunnelen langt væk. I en række artikler op til den politiske vedtagelse forsøger Ingeniøren at give et overblik over, hvad der er op og ned i sagen om Femernforbindelsen.
»De priser, der er kommet ind, er betydeligt højere, end Femern A/S har forventet. Det betyder, at der bliver brugt for meget af projektets reserver. Så Femern A/S har en klar opgave med at få forhandlet priserne ned,« lyder det fra ministeren.
I pressemeddelelsen står det også, at ministeren på vegne af regeringen vil fremsætte forslaget til vedtagelsen af anlægsloven den 25. februar i år, men ministeren erkender samtidig, at projektets samlede risikovurdering er blevet værre.
Læs også: Før Femern-vedtagelse: Færre tager bilen mellem Rødby og Puttgarden
»Lige nu er Femern Bælt-forbindelsen i en afgørende fase, hvor de samlede udfordringer og risici ved projektet er blevet større. Og de udfordringer skal vi have afklaret og reduceret mest muligt, inden byggeriet kan gå i gang,« udtaler Magnus Heunicke.
I pressemeddelelsen nævnes også projektets endnu uafklarede problemer med at hive de tyske miljøgodkendelser i land, samt uvisheden om størrelsen på den EU-støtte, som økonomien i høj grad er bundet op på.
Læs også: Tyske eksperter: Femerns trafikprognose er tendentiøs og uigennemsigtig
I øjeblikket er der risiko for, at 18 procent af midlerne i det fælleseuropæiske transportprogram TEN-T, som er den pulje, der skal udmønte støtte til Femern, bortfalder til den såkaldte Juncker-plan.
Det skælvende økonomiske grundlag betyder derfor, at endelige kontrakter med entreprenørerne ikke kan indgås før til september.
Læs også: Tysk politiker: Jernbane til Femern bliver mindst fem år forsinket
»Konkret betyder det, at Femern A/S ikke kan underskrive kontrakterne med entreprenørerne, før forligskredsen i september har fået forelagt de endelige priser, omfanget af EU-støtte og en status på miljøgodkendelse og jernbaneudbygning i Tyskland og sagt god for, at byggeriet kan gå i gang,« udtaler ministeren.
