Fem tip til at tage en længere pause fra arbejdsmarkedet

Illustration: heysues23/Bigstock

Som millennials langsomt overtager arbejdspladser verden over, kan det blive mere normalt, at arbejdstagere tillader sig selv længere varende pauser fra erhvervslivet.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek de nyeste opslag på Jobfinder.

Det kan være for at tilbringe tid med familien, for at rejse ud og opleve hverdagen på andre kontinenter eller kaste sig over sine barndomsdrømme. Grundene kan være mange, men det kan være svært at vende tilbage efter en lang pause.

Inden, du tager en længere pause fra arbejdsmarkedet, er det derfor vigtigt at sætte dig selv i den bedst mulige position, til når du en gang søger tilbage mod et fast job.

Speederen i bund

Det første råd er at køre til og træde sømmet helt i bund, så længe du er aktiv på jobmarkedet. Sørg for at avancer så meget , som du kan, mens du har muligheden.

It-virksomheder søger udviklere, specialister og ledere. Find det rette job for dig.

Det giver dig formentlig både flere penge, du kan bruge, mens du tager en pause, og gør det nemmere at vende tilbage til livet som arbejdstager.

Jo højere du når op ad karrierestigen, før du trækker din midlertidigt tilbage, des højere niveau kan du begynde på, når du igen erklærer dig for arbejdstager.

Udbyg dit netværk

Ligesom du bør sende din karriere op i højeste gear, inden du hopper på pausevognen, er det en god ide at pleje dit netværk. Og ikke mindst forsøge at udvide det.

Rådgivere og konsulenter er eftertragtede i flere firmaer. Find dit drømmejob.

Disse kontakter kan hjælpe dig med at få gang i dit comeback, når du er klar til at finde et job igen. Har du solide forbindelser, vil det måske endda kunne gøre overgangen mere glidende. Så slipper du for at forgæves jagte din næste jobchance.

Mens du er inaktiv på arbejdsmarkedet, bør du fortsat prøve at etablere nye kontakter og passe de netværksforbindelser, du allerede har. Det vil yderligere gøre din entre i erhvervslivet nemmere.

Planer er ubrugelige, men planlægning er vigtigt

Et berømt Dwight Eisenhower citat lyder: Planer er værdiløse, men planlægning er alting.

Mundheldet havde den tidligere amerikanske præsident taget med sig fra sine år i militæret.
Men rådet kan er ikke kun relevant, når du skal planlægge militære aktioner eller styre en stor nation – det gælder også, når du vil smutte fra arbejdsmarkedet i en lang periode.

Ingeniører inden for drift og tilsyn har flere spændende muligheder. Se de nyeste opslag.

Det er nemlig vigtigt at danne sig en plan for, hvad man vil bruge al den nyerhvervede fritid på. Dog er det mindst lige så vigtigt at være parat til at kyle de planer i papirkurven.

Erhvervslivet oplever konstant store forandringer, og hvis du stadig har ambitioner om at nå bestemte mål i dit karriere, skal du være fleksibel.

Eksempelvis kan det rette job lande foran dine fødder. Tøver du med at genoptage arbejdet, kan det koste dig dit drømmejob. Ligeledes kan det skade dig at forlade et arbejde, du ser en fremtid i. Og modsat slagter det din egen motivation at gå tilbage til et job, du aldrig elskede.

Det handler altså om at kunne tilpasse sig ændrende tider. Netop det er afgørende, hvis du vil nyde fordelene i en længere pause fra erhvervslivet.

Vaner for læring er gode at have

Mens man er erhvervsaktiv, lærer de fleste løbende nye værktøjer og teknologier at kende. Det er især essentielt, når du planlægger en længere pause fra trædemøllen.

Vis villighed til at lære nyt og tag imod alle tilbud om efteruddannelse. Står du stærkt fagligt, vil det være lettere at finde et nyt job, når du igangsætter din jobjagt. Samtidig skal du også bestræbe dig på at følge med, mens du er inaktiv på arbejdsmarkedet.

Behov for dygtige folk inden for business og management. Find dit næste job.

Hvis du tager en længere pause, er det nødvendigt at holde dig opdateret inden for dit felt. Både når det gælder frembrusende teknologier eller lovændringer, der har indflydelse på dit fagområde.

Derfor er det godt at gøre det til en vane at følge den teknologiske og juridiske udvikling - og måske endda holde øje med fremskridtet på parallelle fagområder.

Sidespring ved siden af dit job stråler på dit CV

Mange virksomheder er glade for kandidater, der brænder for det, de laver. Sidespring i form af mindre projekter ved siden af dit primære arbejde, sender et solidt signal om engagement.

Ingeniører efterspørges til produktion og logistik. Tjek dine muligheder.

Og hvis du vil have nemmere ved at finde et job, når du er klar til at søge tilbage, er denne slags projekter guld værd. Det viser både, at du har forsøgt at holde dig up-to-date, og at du stadig har bibeholdt passionen for faget.

Artiklen er inspireret af det amerikanske medie Forbes.