Fem til ti nye robotvirksomheder opstår årligt

I 2013 blev robotvirksomheden MiR til med Open Source-softwarebiblioteket Robot Operating System (ROS).

Virksomheden er et eksempel på, hvordan nye hjælpemidler på markedet gør det nemmere at starte en robotvirksomhed op. Kurt Nielsen, centerchef for robotteknologi på Teknologisk Institut, forklarer, at ROS, der tidligere især blev brugt af studerende, nu også bruges af virksomheder – og det har en betydning på markedet:

»For bare fem år siden lå antallet af robotvirksomheder stille, men nu har vi en forventning om, at der minimum vil komme fem til ti nye robotvirksomheder om året. Den kraftige vækst i robotvirksomheder skyldes blandt andet, at det er nemmere at komme i gang.«

Væksten ses især i Odense, hvor 12 nye virksomheder er startet op i løbet af de seneste fem år. Det var også i Odense, at Niels Jul Jacobsen, CTO i MiR, brugte halvandet år af sin fritid på at udvikle MiR100. Han havde brugt ROS i sin studietid, og det var altafgørende for, at MiR blev til.

»Hvis ikke jeg havde haft kendskab til ROS, tror jeg ikke, at jeg var kommet i gang. Selv om jeg brugte al min fritid på at udvikle softwaren, ville jeg ikke være kommet så langt så hurtigt. ROS har sparet mig 10-20 års mandsarbejde.«

ROS kan noget

Kurt Nielsen forklarer, at ROS er en fælles platform, hvor man kvit og frit kan uploade og downloade software. Det fungerer lidt på samme måde, som når du skal installere apps på din telefon. I stedet for at installere en lommeregner på telefonen, installerer du i stedet for eksempel en algoritme på din robot, så den kan genkende runde emner. Derfra gælder det så om at plukke de 'apps', som ens robot skal bruge.

»ROS minimerer udgifter, da man arbejder videre på andres software, der allerede er udviklet,« siger Kurt Nielsen.

Men ROS kan ikke stå distancen, når en industrirobot skal bygges. Ikke al software findes på ROS, og den, der er, er ikke altid stabil nok. Hvis robotten skal gøre mere avancerede ting, risikerer ROS modulerne derfor at lukke ned. Niels Jul Jacobsen begyndte sin virksomhed med at bygge et skelet udelukkende af ROS-software. Der hvor skellettet var ustabilt, programmerede han selv et alternativ:

»Det fantastiske ved ROS er, at det optager alt data, når den er i brug, og den data kan man efterfølgende afspille. Så kan man se, hvad der mangler, omprogrammere det og afprøve samme robot igen.«

ROS visualiserer data på grafer og har også en 3D-visualisering. Et vigtigt redskab, når robotten skal udføre mere komplicerede opgaver, hvor Niels Jul Jacobsen bygger sine egne justeringer og softwares oven på ROS-skellettet.

»Hvis man forstår at udnytte det, får man rigtig meget foræret,« siger Niels Jul Jacobsen.

Hurtige 3D-printede prototyper

Og det er ikke kun ROS, der gør det nemmere at trykke på produktionsknappen for første gang for iværksætterne som Niels Jul Jacobsen. Prototyper af låg, skjold og gribere blev for eksempel 3D-printet i MiR.

»Vi 3D-printede for eksempel den kameraholder, som er monteret på vores robotter, fem gange, hvor vi hver gang justerede en smule på formen og vinklen, så den til sidst passede perfekt,« forklarer Niels Jul Jacobsen.

På en dag kan MiR printe og afprøve fire prototyper. Tidligere tegnede man prototyper for derefter at sende til produktion. Hvis den prototype så ikke sad i skabet, tegnede man en ny og sendte den i produktion. En tidskrævende og dyr proces.

»Hvis prototypen ikke blev helt rigtig, og man måske skulle lave tre til fire versioner i alt, kunne det tage 14 dage. Det var omkostningstungt. Så er det hurtigere at 3D-printe i plast, og det er stabilt nok til, at man kan prøve prototypen af,« siger Kurt Nielsen og tilføjer, at 3D-print og ROS gør udviklingsfasen billigere. Det har en betydning for antallet af nye produkter:

»Når man sænker barrieren, da det kræver mindre tid og færre penge at bygge robotter, betyder det, at der kommer flere produkter.«

3D-print er også en hjælp i en senere fase hos robotvirksomheder. MiR100 har stadig produkter, hvor nogle gribere og skaller er 3D-printet. Det holder prisen på produktionen nede.

»Når volumen af produktionen bliver større, vil vi gå over til kun at støbe. Men som det er nu, kan det ikke betale sig,« siger Niels Jul Jacobsen.

En global tendens

Verden kender til ROS, men der er dog endnu ikke mange virksomheder, der bruger det, ifølge Kurt Nielsen. Han tilføjer, at selvom Danmark følger udviklingen i øjeblikket, skal vi ikke hvile på laurbærrene.

»Det er en begyndende tendens, men lige pludselig går det rigtig stærkt, og først der kan vi se, om vi er med.«

MiR er det bedste eksempel på en vellykket virksomhed, hvor ROS har været katalysator for opstarten ifølge Kurt Nielsen. Men globalt er virksomheden mindre sjælden i sin form.

»Alle nystartede og kommende virksomheder, der producerer robotarme eller -køretøjer bruger ROS. For eksempel bruger Clearpath fra Canada og flere firmaer fra USA ROS. Men jeg kan ikke komme i tanker om andre danske firmaer end os, der har fået en virksomhed i gang med ROS endnu,« siger Niels Jul Jacobsen og tilføjer dog, at han kender til flere kommende danske virksomheder, der tænker ROS ind i produktionen, som han dog ikke kan røbe navnet på.

Han tror at ROS er en bølge, der vil brede sig. Integratorfirmaer er leddet mellem robotvirksomhed og bruger. De køber robotter og brugertilpasser dem. I dag er der stadig overtal af robotter, der ikke bygger på ROS-software i industrien, og derfor kan det ikke betale sig for Integratorfirmaerne selv at bruge ROS, men sådan vil det ikke blive ved med at være ifølge Niels Jul Jacobsen:

»Integratorerne bruger ikke ROS endnu, men mit bud er, at det kommer.«

ROS og 3D-print skaber bedre muligheder for at starte robotvirksomheder op, og den dyre danske arbejdskraft betyder, at markedet for automatisering burde være bedre i Danmark sammenlignet med resten af verden.

»I Danmark har vi et højt løntryk, så derfor opstår tidspunktet, hvor det kan betale sig at automatisere tidligere,« siger Kurt Nielsen.

Danske robot-iværksættere har altså måske en fordel, når de skal prøve kræfter med at opstarte en virksomhed.

Emner : Robotter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er en faktor vi glemmer at tage højde for i det kapløb. Vi, som menneske, bliver fri for arbejdsbyrden. Vi har længe kunne lave en mere fair fordeling af egenproduktion og nu bliver det nødvendigt ellers er eliten nødt til at starte endnu flere fiktive krige, enten for at tynde ud eller for at holde os beskæftiget. Uanset, så er fremtiden uden særlig mange arbejdspladser - hvilket er godt. Så? Vil vi nyde godt af udviklingen eller vil vi fortsat lade os eje og kontrollere af maniske pengenarkomaner. for første gang i historien har vi faktisk et valg, hvis vi vil???

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten