Fem private husstande skal teste, om solcellebatterier kan betale sig
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fem private husstande skal teste, om solcellebatterier kan betale sig

Fem solcellebatterianlæg på Limfjordsøen Fur skal det næste halve års tid være med til at svare på, om der er økonomi for private i at lagre solcellestrøm på batterier og dermed kunne anvende en større dele af deres egenproduktionen.

Læs også: Tysk bilproducent lancerer hjemmebatteri

Samtidig kan Energimidt, som installerer batterierne med støtte fra EU og ForskEL, bruge batterierne til at simulere forskellige situationer med. For eksempel hvordan batterier kan være med til at reducere spidsbelastningen af elnettet, typisk omkring spisetid, den såkaldte kogespids.

»Projektet giver EnergiMidt mulighed for at simulere situationer, hvor det kan give mening for energiselskabet at lagre overskudsstrøm på batterierne for at undgå at sende produktionen ud i nettet,« forklarer projektleder Gitte Wad Thybo fra Energimidt.

Læs også: Nyt projekt skal afklare batteriernes muligheder i elsystemet

Formålet er som nævnt også at komme nærmere et svar på, om der er en forretningsmodel i energilagring af vedvarende energi for private:

»En lagringsløsning vil give mere fleksibilitet og være med til at forbedre udbyttet af investeringen i solceller. Det kræver bare, at batteriløsninger er rentable i forhold til holdbarhed og pris, og det er de ikke endnu. Prisen er dog på vej ned,« siger Gitte Wad Thybo.

Læs også: Teslas nye energilager vil tvinge batteriprisen helt i bund

I praksis har EnergiMidt netop installeret 4 kWh lithium-ion-batterianlæg og en nyudviklet styring i de fem husstande. EnergtMidt tegner så en kontrakt med kunden om, at selskabet må gå ind og styre op- og aflagring af strøm i visse definerede drifts-situationer.

Samtidig kan den enkelte forbruger selv indstille styringen, der via internettet og en gateway kan kommunikere med husstandens smarte maskiner og stoppe og starte dem efter behov. Testen skal løbe frem til april næste år.

Læs også: Dansk 'Tesla-batteri' snart klar til salg

Batteritesten er led i smart grid-projektet GreenCom, der - med Fur som testområde - undersøger forskellige muligheder for fremtidens elnet med store koncentrationer af varmepumper og solceller.

Testen er den første af sin slags, hvor man på denne måde tester batteriløsninger i rigtige boliger med rigtige solcelleanlæg.

Læs også: Nyt testbatteri skal udglatte spidser i det danske elnet

I projektet er der allerede installeret en række varmepumper og solcelleanlæg på udvalgte transformerstationer. Ligesom flere boliger er blevet udstyret med intelligente stikkontakter, som giver mulighed for at følge og styre forbruget på de enkelte energiforbrugende apparater i hjemmet.

Smart grid-projektet har partnere i Italien, Tyskland, Irland, Spanien og Danmark.

Læs også: Batterilagrene kommer snart – gøgeunge eller gamechanger?

Kan et forsøg der kun kører i vinterhalvåret give et korrekt billede?


God pointe. Omvendt er der så rigeligt sol om sommeren, at det selv med en grov beregning burde dække 100% af elforbruget (alt afhængigt af forholdet ml. solceller, batteri og forbrug naturligvis).

Det ville dog være ualmindeligt givtigt hvis denne test og gerne flere andre fortsatte i flere år og med alle mulige husstandsstørrelser, tagvinkler, og anlægsstørrelser, så vi ikke skal nøjes med beregninger, men også har statistik til at bakke beregningerne op og dermed styrke troværdigheden af disse i diverse scenarier.

  • 6
  • 0

Det er en test af kombination batterier og solceller. I DK er der stor forskel på effekt fra sol PV om vinteren og sommeren. Kan et forsøg der kun kører i vinterhalvåret give et korrekt billede? Er de ikke nødt til at køre test et fuldt år? Eller bliver der simuleret sol PV udbytte fra sommerdage?


Jeg er ikke indblandet i det pågældende projekt, så jeg ved ikke hvorfor man har valgt at lave forsøget hen over vinterhalvåret...

Men en gennemsnitsfamilie (uden elvarme) bruger i gennemsnit 4000 kWh pr år. Det giver et gennemsnit på ca. 11 kWh pr døgn. Mest om vinteren og mindre om sommeren. Et lager på 4 kWh vil ret hurtigt blive fyldt op en sommerdag og vil ikke kunne dække forbruget om aften. Ved at lægge forsøget om vinteren, sikre man sig at batteriet ikke bliver fyldt op i løbet af en til to timer om formiddagen, men man kan lade det langsomt op i løbet af hele dagen og måske oplade det fra nettet.

Umiddelbart vil jeg mene at batteriet er for lille til at man reelt kan vurderer hvor meget man kan få glæde af det. Et batteri på 12-20 kWh vil nok være mere passende og så følge udnyttelsen over en længere periode (mindst et helt år). Men problemet i sådanne projekter er tit økonomi og tidspres... Men de kan forhåbentligt få en ide om hvor meget energi der kan flyttes...

  • 2
  • 0