Fem millioner kroner skal styrke iværksætter-ånden

Nyt initiativ med Jytte Hilden i spidsen vil over de næste tre år blandt andet kortlægge samlige iværksættereinitiativer i Danmark Af Sanne Wittrup witt@ing.dk Målet er at opmuntre flere danskere til at starte for sig selv - enten det er en virksomhed, en forretning eller en nabogruppe. Midlet er fem mill. kr., som over tre år skal bruges til at kaste lys på initiativer og personer med den rette iværksætterånd, som så kan inspirere andre til at gå i gang.

Og mens ideen om at bruge pengene - som er overskud fra salg af en kongelig bryllupsmønt - på iværksættere, oprindelig kom fra daværende minister Mimi Jakobsen (D), så har den regerende erhvervsminister Pia Gjellerup (A) bedt den socialdemokratiske Jytte Hilden om at gøre ideen til virkelighed. Projektet har fået det lidt kryptiske navn, Pionerakademiet og startede sit virke her midt på sommeren: - Med bare fem mill. kr. i kassen bliver vores opgave at sætte spot på og skabe opmærksomhed omkring initiativ eller emner, som er vigtige for iværksætteriet. Vi kan ikke skabe ordninger og dele penge ud - det må andre tage op efter os, siger Jytte Hilden, som er formand for bestyrelsen i Pionerakademiet. Derudover har akademiet to menige medlemmer: Direktør Timothy Jacob Jensen fra Jacob Jensen design og direktør Steen A. Rasmussen, Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Det første spotlys faldt på to unge mennesker med pioner ånd, som modtog et rejselegat til besøg på verdensudstillingen i Kina, Expo 99. Den ene, Lone Jepsen, er i øvrigt DTU-studerende. Næste planlagte spot bliver udskrivelse af en prisopgave i løbet af efteråret, men her er detaljerne endnu ikke lagt fast. Endelig går man fra akademiets sekretariat i gang med at tegne et kort over Danmark, hvor man kan se samtlige iværksætter-initiativer.
Formand for Dansk Iværksætterforening, Jan Hein Nielsen, er

glad for, at Akademiet tager fat på at fremme selvstændighedskulturen: - Vores sociale system og undervisningssystem opmuntrer bestemt ikke de unge til at starte for sig selv, og det er synd. Min erfaring er, at det næsten kun er børn af selvstændige, som ser det at starte eget firma som en karrieremulighed, siger han. n