Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Fem gange mere PCB i Brøndby-højhuse end på Rigshospitalet

I op til 40 år har beboerne i 250 lejligheder i fire højhuse i Brøndby Strand indåndet giftige dampe i høje koncentrationer.

Ny målinger af indeluften udført for PAB, et af områdets fire boligselskaber, viser koncentrationer på op til 3.400 nanogram PCB pr. kubikmeter luft. Det overskrider den øvre af Sundhedsstyrelsens to vejledende aktionsværdier, og det er mere end fem gange højere end de målinger, som Rigshospitalet offentliggjorde i sidste uge.

Professor Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut fremhæver, at PCB ikke er akut giftigt. Det afgørende er både koncentrationen, og hvor lang tid man opholder sig i den forurenede luft.

»PCB ophober sig over lang tid i bygningsbrugernes fedtvæv og giver ved høje og langvarige koncentrationer en øget risiko for alvorlige følgesygdomme,« siger han.

Lars Gunnarsen understreger, at PCB naturligvis virker særligt skræmmende i børns og syges miljø, altså skoler, daginstitutioner og hospitaler.

»Jeg er mere forskrækket over dem, der har boet i 30 år i en PCB-forurenet lejlighed, end over dem, som har gået fire år i skole i en kontamineret bygning. Typisk er folk kun indlagt på et hospital i korte perioder, og personalet opholder sig højst dér en tredjedel af tiden på hverdage,« siger han.

Beboer flyttet ud af den mest forurenede lejlighed

De høje værdier, som er målt i to ud af fem lejligheder, betyder, at boligselskabet hurtigst muligt skal sørge for at bringe forureningen af indeluften ned.

I to øvrige lejligheder er kun den nedre overskredet. Det giver boligselskabet to år til at handle. Den sidste lejlighed var kun en smule forurenet.

PAB administrerer 2 af de 12 højhuse i Brøndby Strand. Tidligere i år fandt et andet boligselskab, DAB, som også administrerer 2 højhuse, overskridelser af aktionsværdierne i samtlige 16 stikprøver.

DAB har valgt ganske enkelt at flytte beboeren ud af den lejlighed med højest koncentration og ind i en anden lejlighed, fortæller inspektør John Oberg. Den forurenede lejlighed står nu tom.

Også PAB lover hurtig handling efter fundet af de høje koncentrationer af PCB:

»Vi arbejder på højtryk på at komme med en plan, som vi vil udarbejde i samarbejde med de øvrige boligselskaber,« siger inspektør Henrik Madsen, PAB.

Boligselskaberne i Brøndby Strand søger Landsbyggefonden om at betale for det analysearbejde, der skal kortlægge PCB-forureningen i detaljer i alle 12 højhuse.

PCB sidder i fugemasse omkring facadeelementerne

De foreløbige prøver viser, at PCB'en sidder i fugemassen omkring facadeelementerne. Dermed adskiller højhusene i Brøndby sig fra forureningen af 295 lejligheder i Farum Midtpunkt. I Farum sidder PCB i fugerne omkring døre og vinduer. Her løber regningen for at fjerne sundhedsfaren op i cirka en halv million kroner pr. bolig.

PCB er flygtigt og diffunderer derfor ind i omkringliggende byggematerialer. I Farum bliver en del af betonen omkring de indvendige døre således smidt ud, fordi den er forurenet. Beboerne får større døre efter renoveringen.

Den løsning kan naturligvis ikke umiddelbart benyttes på facadeelementerne i Brøndby Strand. Midlerne fra Landsbyggefonden skal bruges til at undersøge, hvordan beboerne så kan slippe af med den giftige indeluft.

Naboerne drager et lettelsens suk

Tilsammen er der godt 250 lejligheder i de fire PCB-forurenede højhuse i Brøndby.

Boligselskaberne Bo-Vest og Lejerbo, som administrerer de resterende 8 højhuse i bebyggelsen, har ikke fundet tegn på PCB over aktionsværdierne i deres stikprøveundersøgelser.

Der er i alt 3.350 lejligheder og rækkehuse i Brøndby Strand. De huser cirka 8.500 mennesker. I rækkehusene og i husene med fire etager er der kun fundet mindre mængder PCB. De gør forestående renoveringer dyrere, men udgør ingen fare for beboernes sundhed.

»Selvfølgelig drager vi et lettelsens suk,« siger byggechef Jesper Rasmussen fra Bo-Vest.

Han tilføjer, at en af de store udfordringer med PCB netop er, at der i samme bebyggelse kan være stor forskel på fugemassen fra lejlighed til lejlighed. Det gør kortlægningen vanskelig. Hverken frikendelse for PCB eller fund af miljøgiften i én lejlighed, giver garanti for, hvordan det forholder sig i en anden lejlighed.

Bo-Vest har i et enkelt erhvervslejemål i et såkaldt lavhus i Brøndby Strand målt op til 16 procent PCB i fugematerialet. Derfor skal indeluften i det lejemål nu også undersøges.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det lyder voldsomt i mine ører - 1/2 mio kan man da gøre meget for. Hvordan ville PCB-koncentrationen mon se ud, hvis man kun udskiftede fugerne omkring døre og vinduer og altså lod betonen sidde? Det må da være så meget billigere, at man kunne få besluttet og udført dette arbejde uden de store diskussioner i løbet af kort tid, til alles fordel.

Eller er størstedelen af PCBen allerede diffunderet over i betonen, så reservoiret nu befinder sig her?

  • 0
  • 0

Er det på nogen måde muligt at skaffe adgang til analyser? Jeg bor i et etagebyggeri fra 1953, som er lige i starten af PCBæraen. Det giver derfor mening at få lave undersøgelser af beton og fugemasse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten