Fem fantasifulde forskerspirer
Hvis du nogle gange går og spekulerer over den slags spørgsmål, skulle du måske overveje at gå skridtet videre og faktisk forsøge at finde svarene. Det er der en masse børn og unge, der gør. Og nogle deltager endda konkurrencer med deres opdagelser.
Her skal du møde fem af dem: Haley, Olivia, Sofie, Sylvester og Tobias, der går på Erritsø Fællesskole i Fredericia. De var med i konkurrencen Unge Forskere Junior 2022.
Haley Hansen
12 år, 5. klasse
Haleys lillebror elsker skumfiduser. Men han hader at børste tænder, og det er ikke så godt, for skumfiduser er fulde af sukker. Haley har derfor opfundet en skumfidus, som man kan børste tænder med!
»Det er en meget sund skumfidus. Der er tandpasta i, og så er der sukrin i, som er falsk sukker. Det ligner og smager af sukker, men er det ikke,« siger Haley og forklarer, at sukrin ikke giver huller i tænderne.
For at finde ud af, om hendes opfindelse duede, lavede Haley et forsøg. Hun og lillebroren spiste en sund skumfidus. Bagefter spiste de en sladrepille - sådan en, der gør tænderne røde, hvis de ikke er børstet ordentligt. Og det så ud til, at skumfidusen virkede. Tænderne blev ihvert fald ikke røde.
»Skumfisusen opløser sig ligesom inde i munden, og så er det som at børste tænder,« siger Haley.
Hun er dog ikke holdt op med at børste tænder:
»Nej, det må jeg ikke for min mor. Mødre kan jo godt være lidt strenge.«
Haley synes, hendes skumfiduser smager fint. Men hun vil alligvel foretrække en rigtig skumfidus.
»Jeg ville nok først spise de normale skumfiduser, og bagefter ville jeg tage en af mine egne med tandpasta i.«
Unge forskere er Danmarks største talent-konkurrence for børn og unge, der er vilde med videnskab, opfindelser og forskning. Konkurrencen bliver afholdt hvert år. I 2023 er det 35. gang. Finalen foregår i København under begivenheden Science EXPO, og man kan vinde fede præmier. Det er Astra– det nationale naturfagscenter, der står bag konkurrencen.Konkurrencen ‘Unge forskere’
Haley er glad for, at hun har været med i Juniorforskerkonkurrencen:
»Jeg har arbejdet rigtig længe på projektet. Også i min fritid. Det har været rigtig sjovt og tidsfordrivende. Hvis jeg ikke vidste, hvad jeg skulle lave, lavede jeg bare nogle skumfiduser.«
Det kan godt være, at Haley vil være forsker, når hun bliver stor. Men der er også mange andre ting, hun har lyst til.
»Jeg vil også gerne være dyrlæge eller eje en pizzarestaurant.«
Olivia De Lemos Jensen
11 år, 5. klasse.
Vandt førstepræmis i kategorien Technology Junior.
Olivia har undersøgt, om man kan fremstille papir og æggebakker af nedfaldne blade.
»Jeg fandt nemlig ud af, at hver gang der bliver lavet 1,6 millioner kilo papir, er det kun 200.000 kilo, der bliver genbrugt. Så det har stor betydning for klimaet.«
For at finde ud af, hvordan hun skulle gøre, lavede Olivia en masse forsøg.
»I forsøg ét har jeg lavet papir ud af nedfaldne bøgeblade uden at bruge tilsætningsstoffer. Det fungerede ikke helt. Papiret hang slet ikke sammen,« siger Olivia.
»Så har jeg lavet mit forsøg to, hvor jeg har tilsat noget, der hedder cellulose.Det er sådan en slags lim. Det fungerede meget bedre. Cellulose-papiret er lidt tyndt, men hvis man lavede det på en fabrik med en maskine, ville det nok gå bedre.«
I tredje forsøg har Olivia lavet æggebakker i stedet for papir. Hun besøgte en æggebakke-fabrik for at få inspiration.
»De var rigtig søde og hjælpsomme,« fortæller Olivia, der fandt ud af, at den bedste æggebakke var den, hun lavede af halvt blade og halvt aviser, der havde stået i en spand med vand natten over.
»Den er næsten ligesom en normal æggebakke. Og så vejer den næsten ingenting. Det er godt for dem, der skal bære æggene,« siger Olivia og viser æggebakken frem.
Olivia synes, det har været "megasjovt" at være med i konkurrencen, men det har også været hårdt arbejde, og hun har brugt det meste af sin fritid.
»Men jeg har bestemt lyst til at arbejde videre med det, og jeg skal helt sikkert være med næste år.«
Sofie Nærø Hansen
12 år, 6. klasse.
Vi bruger rigtig meget vand til at vaske hænder i. Alt det vand må kunne bruges til noget, tænkte Sofie.
»I mange lande kan man jo ikke bare åbne for vandhanden og få rent vand ud, og i Danmark kommer vi også til at mangle rent drikkevand på et tidspunkt. Så jeg tænkte, at vi lige så godt kunne begynde at spare på vandet nu – og vi vasker jo hele tiden hænder, især på grund af corona,« siger Sofie.
Hun satte sig derfor for at undersøge, om man kan vande blomster med spildevandet fra håndvasken.
»Når man vasker hænder, bliver vandet beskidt. Det gør, at det ikke kan drikkes, men jeg har lavet nogle forsøg og fundet ud af, at hvis man bruger vandet til at vande med, vokser planterne faktisk lidt hurtigere og bedre,« siger Sofie og viser, hvor flot planterne fra forsøget er vokset.
Hun lavede også et forsøg, hvor hun fandt ud af, at planterne ikke har noget imod en mild sæbe. Det er ikke så svært at komme i gang med at bruge Olivias opfindelse, mener hun:
»Jeg har tænkt mig, at man enten kan stille en balje under vasken, som opsamler vandet. Eller også kan man lave et smart system med rør, og hvis man har en regnvandsbeholder udenfor, kan vandet blive samlet der.«
Man kan sikkert også sagtens gøre det med badevand, mener Olivia. Hun har brugt meget tid på sit projekt.
»Men det har været rigtig sjovt at være med. Jeg har lært en masse nyt og mødt en masse søde mennesker. Jeg ved ikke, hvad jeg vil være, når jeg bliver voksen, men jeg vil i hvert fald overveje at blive forsker.«
Tobias Thorlund Andersen (tv) og Sylvester Louis Mouridsen
10 år og 11 år, 4. klasse.
Vandt en Boblerpris i kategorien Technology Junior.
Tobias og Sylvester synes, det er træls, at man aldrig kan få alt skidtet op på fejebakken, når man er duks og har fejet. Derfor har de lavet en automatisk fejebakke.
»Vi ville gerne gøre det nemmere for f.eks. ordensdukse, handikappede, ældre og pædagoger at feje ting op fra gulvet, hvis man har spildt noget eller tabt et glas eller sådan noget,« siger Sylvester og tilføjer om opfindelsen:
»Basically har vi sat to koste og en motor på en fejebakke.«
Men Tobias skynder sig at forklare, at de to drenge altså også har brugt kodning til deres opfindelse:
»Vi har brugt et Lego-boost-program,« siger han og viser, hvordan han styrer fejebakkens koste fra en iPad.
Han fortæller, at de har fået lidt hjælp af hans far med opfindelsen. Men det var ikke så svært at kode, for Tobias kendte programmet i forvejen.
»Vi vil helt klart videreudvikle vores opfindelse. Vi vil gerne have en ekstra sidekost på, så vi skal have en større motor, der kan trække mere. Og så vil vi gerne have, at den får sit eget program, som sidder på selve kosten, så man ikke skal have en iPad ved siden af. På den måde bliver det nemmere at styre den.«
Begge drenge synes, det har været virkelig fedt at være med i konkurrencen.
»Man får også masser af inspiration, når man ser de andres opfindelser,« siger Sylvester.
»Det er også en fed oplevelse at være i København i tre dage. Vi kommer nemlig fra Jylland,« siger Tobias om turen til finalen på Science EXPO.
Læs flere artikler om teknologi her i børneavisen Techie
