Fejlopsendt Galileo-satellit ekspederet i sikkerhed med 11 manøvrer

Galileosatellit. (Illustration: ESA) Illustration: ESA-P. Carril

Efter 11 manøvrer over 17 dage i rummet er den femte Galileo-satellit, der blev placeret i en helt forkert bane ved opsendelsen i august, nu kommet i en mere sikker bane om Jorden. Her er den i mindre omfang udsat for stråling fra Van Allen-bæltet, og den kan i et vist omfang være mere nyttig til navigationsformål.

Ved opsendelsen kom satellitten i elliptisk bane med afstand til Jorden, der varierede mellem 13.317 km og 25.900 km. Det tiltænkte kredsløb var en cirkulær bane i en højde af 23.222 km, hvorfra den ville overflyve samme sted på Jorden med ti dages mellemrum.

Læs også: Fregat-modulet var skurken ved tab af Galileo-satellitter

Satellitten har ikke haft brændstof nok til at kunne flytte sig hen i den tiltænkte bane. Den er i stedet sendt i et næsten cirkulært kredsløb i en højde af ca. 17.500 km. I dette kredsløb vil satellitten overflyve samme sted på Jorden med et mellemrum på 20 dage.

Det betyder, at det vil være muligt at lade satellitten indgå i Galileo-navigationssystemet, der fuldt udbygget vil bestå af 30 satellitter.

En række testforsøg skal nu godtgøre, om satellitten rent faktisk kan indgå i det endelige navigationssystem.

ESA har ikke oplyst, hvor meget brændstof der er brugt på at sende satellitten i den nye bane. Derfor står det heller ikke klart, hvor lang levetid satellitten kan forventes at få i den nye bane.

ESA vil nu manøvrere den sjette Galileo-satellit, som blev opsendt sammen med femmeren og kom i samme fejlslagne kredsløb, ind i en tilsvarende bane.

Emner : Satellitter