Fejldesignet ventilation udskyder Aarhus-hospital

Illustration: Michael Harder, AUH Kommunikation

40 operationsstuer i Det Nye Universitetshospital (DNU) i Skejby ved Aarhus skal bygges om, efter at designet af ventilationen på operationsstuerne er dumpet ved tests.

»At konstruere en operationsstue er naturligvis ikke bare en standardløsning, men det kom som en overraskelse, at det design, som der er bygget efter, ikke holdt,« siger Carsten Kronborg, projektdirektør ved Projektafdelingen for DNU, som er bygherre på projektet.

I sidste uge kunne både Jyllands-Posten og Danmarks Radio berette, at ventilationen i de 40 operationsstuer ikke ville være i stand til at opnå målet om ultraren luft, hvilket er et krav på operationsstuer, hvor der skal udføres ‘risikokirurgi’, eksempelvis knogleoperationer.

I bagklogskabens lys

Projektafdelingen hos Region Midt er lige nu med hjælp af ingeniørfirmaerne bag projektet i gang med at finde den tekniske løsning på, hvordan man kan reducere kim-tallet i operationsrummene tilstrækkeligt og navnlig hurtigt nok. For det er relativt små detaljer, som bestemmer, om bakterieindholdet i rummet kan reguleres ordentligt.

Forskellen på *ren luft* og *ultraren luft*. Illustration: Region Midt

»Projektafdelingen har brugt noget tid på at flytte loftsugninger og indblæsninger rundt for at finde den optimale placering. Samtidig har overflader gennemgået en kritisk genvurdering, bl.a. lofter og vægoverflader. Nogle lofter vil blive udskiftet, og nogle vægoverflader males i en højere glans, så de bliver mere rengøringsvenlige,« siger Knud Erik Jørgensen, administrerende direktør for Rådgivergruppen DNU.

Det var rådgivergruppen, som i samarbejde med bygherren lavede det oprindelige design af operationsrummene – det design, som nu i praksis viser sig ikke at være tilstrækkeligt ift. at opfylde de meget høje krav om renheden af luften i rummene.

»I bagklogskabens lys kan man altid sige: ‘Hvorfor så DNU og rådgiverne ikke det her tidligere?’, men det var svært at se, at det her faktisk ville give os problemer,« siger Knud Erik Jørgensen, administrerende direktør for Rådgivergruppen DNU.

Det Nye Universitetshospital forventes at være klar til indflytning i begyndelsen af maj 2018. Oprindelig skulle det have stået klar i oktober i år.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er mig meget uforståeligt, at man ikke har bygget en prototype operationsstue og aftestet funktionerne, før man byggede mange (naturligvis?) 100% ens operationsstuer.

Yderligere kunne man have langtidstestet teknikken ved at anvende prototypen

Jeg ser desværre dette som et (lille) eksempel på den fare der der ved at opføre mere end ét supersygehus ad gangen. Man kan ikke bruge erfaringerne fra det første ved nummer to osv. og komme ganske sikkert til at gentage samme fejl mange gange. Det gælder både som her tekniske fejl, men det gælder måske i endnu højere grad fejl i forudsætningerne for den fremtidige udvikling.

  • 0
  • 0

I “gamle dage” feks under Pesten opdagede man at sollys hjælper på helbredelsen Det var før man vidste noget om bakterier og UV lys. Hvad med at bygge store vinduer som i de gamle hospitalet. Kan huske jeg lå på det gamle Kolding sygehus, der var store vinduer med masser at indfalds lys Håber ventilationen på nymodens sygehuse IKKE er forbundet med alle rum, så en luftbåren virus ikke lige smitter alle pga et dårlig filter......

  • 0
  • 0

UV filtre eksisterer allerede Selvrengørende overflader eksisterer allerede ved hjælp af UV lys Antibakterielle super glatte overflader – dertil gastætte – eksisterer allerede Rådgivergruppen DNU kan bare henvende sig

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten