Fejldesignet ventilation bremser produktionen på ny Novo-fabrik

En fejldesignet ventilationsanlæg på Novo Nordisks nyopførte fabrik i Brasilien har fået produktionen til at stå stille.

Fejlen medførte, at påfyldningen af insulin på Novo Nordisks ikke opfyldte sikkerhedskravene under indkøringen. Den planlagte produktion har derfor været standset i nogle uger i sommer.

»Steril produktion i den målestok, som vi bruger, er en kompliceret affære. Så selvfølgelig kan der opstå problemer med grænseværdier, og det bliver øjeblikkeligt fanget i kvalitetskontrollen og så udbedret og testet, inden vi genoptager produktionen,« siger kommunikationschef Mike Rulis til nyhedsbureauet RB-Børsen.

Den splinternye fabrik i byen Montes Claros har kostet 1,1 milliarder kroner og er den største enkeltinvestering i den farmaceutiske industri i Brasilien nogensinde.

Fabrikken fylder 37.000 kvadratmeter og er udstyret med den nyeste teknologi til bearbejdning og påfyldning af insulin. Omkring 95 af produktionen ryger til andre lande, heriblandt Storbritannien, Australien og Cananda.

Herhjemme har medicinalgiganten også haft problemer i sommerregnen. En leverance af en komponent til insulinpenne levede ikke op til Novo Nordisks krav, hvilket resulterede i et driftsstop i nogle uger.

»Lagrene er store nok til at klare den slags hændelser. Når vi konstaterer, at der er en råvare, der ikke lever op til kravene - og det gør vi en gang i mellem - så må vi afvente en ny leverance - i det her tilfælde et par uger,« siger kommunikationschef Mike Rulis til RB-Børsen.

Novo Nordisk ønsker ikke at oplyse, om den dårlige komponent har fået konsekvenser for underleverandøren.

Emner : Medicin