Fejl i rør omkring forbrændingsovnene til Amager Bakke

Alvorlige tekniske fejl har udskudt Babcock Wilcox Vølunds aflevering af sin del af Amager Bakke forbrændingsanlægget med foreløbig syv måneder, skriver netmediet Finans med Vølunds amerikanske ejere som kilde.

Læs også: Medie: Amager Bakke kommer til at mangle 1,9 mia. kroner

Ifølge moderselskabet har Esbjerg-virksomheden B&W Vølund fejlet på de tekniske installationer til de store forbrændingsovne, som udgør kernen af det nye anlæg. Det forsinker byggeprocessen og presser den i forvejen hårdt udfordrede økonomi på Amager Bakke, som primært er finansieret af varmekunder i hovedstaden

Læs også: Sådan blev Amager Bakke alligevel gigantisk

Fejlene opdaget meget sent

Hos børsnoterede amerikanske Babcock & Wilcox, der ejer danske B&W Vølund, måtte man i regnskabet for første halvår 2016 tage en ubehagelig nedskrivning på 212 mio. kr. på Amager Bakke-projektet, hvor man har fløjet talrige folk ind fra USA for at rette op på et projekt, der er gået helt galt.

Eller som Babcock & Wilcox’s amerikanske topchef, Jim Ferland, ifølge Finans forklarede på en telefonkonference for de analytikere og investorer, der følger aktien:

Læs også: Kan en affaldsforbrænding gå konkurs? Ja, lyder svaret i Svendborg

»Det er normalt en kernekompetance hos os. I dette særlig tilfælde var noget af det ingeniørmæssige rørdesign og særligt nogle af de bagvedliggende beregninger ukorrekte.«

Og som noget helt usædvanligt blev B&W Vølund ifølge Ferland først opmærksom på fejlene meget sent i forløbet.

»Normalt har vi fortløbende reviews (teknisk eftersyn), som bliver gennemført på vores ingeniørdesign. Men af en eller anden grund blev de reviews ikke gennemført på det projekt,« sagde han på telekonferencen.

Læs også: Kig indenfor i landets dyreste forbrændingsanlæg

Derfor opdagede man ifølge Ferland fejlene i små bidder og var meget langsomme til at reagere; faktisk var anlægget næsten færdigt.

Holdet blev skiftet ud

»Vi bliver nødt til at gå tilbage, genskabe engineering, ændre rørdesign og skifte noget stål rundt omkring for at kunne muliggøre det nye ingeniørdesign. Og på dette tidspunkt er det ikke en nem ting at gøre,« sagde han.

Ifølge Finans har fejltrinene betydet, at man har skiftet ud i det hold, som skal rette fejlene.

I juni 2016 stoppede B&W Vølunds finansdirektør Jacob Rosenhøj Jørgensen efter 15 år i firmaet, og nogenlunde samtidig forlod B&W Vølunds engineering direktør, Lars Busch, selskabet efter 10 års ansættelse i B&W Vølunds ledelse.

Læs også: Babcock & Wilcox Vølund får største ordre nogensinde

»Det er korrekt, at jeg er opsagt og fritstillet fra Vølund. Detaljerne omkring årsagen, kan jeg ikke fortælle dig,« skriver Lars Busch ifølge Finans.

Regning til ARC på 100 mio.

På det økonomisk hårdtprøvede Amager Bakke står adm. direktør Ulla Rüttger fra ejerselskabet ARC nu med en regning på skønsmæssigt op mod 100 mio. kr. på grund af forsinkelser, skabt af B&W Vølunds problemer.

»Summa summarum siger B&W Vølund, at de regner med at kunne være klar til afbrænding af det første affald den 30. januar 2017. Det er syv måneders forsinkelse,« siger Ulla Röttger til Finans.

Hun tilføjer, at hun har set tidsplaner, som har rykket sig hver uge, og at Vølund har forceret processen og har 500 mand på pladsen:

Læs også: Amager Bakke får alligevel lov til at importere affald

»Jeg vil se, at tidsplanen holder, før end at jeg tror det,« siger hun.

Syv måneders forsinkelse

Forsinkelserne betyder, at ARC må betale for at holde byggepladsen i gang. Og så har de måtte sende dyre udenlandske specialister hjem, fordi de ikke kunne komme til at udføre de opgaver, som de var hyret ind til.

»Vi må se ind i, at der kommer krav fra andre leverandører, fordi at de ikke kan idriftsætte deres dele af anlægget. Hele planlægningen bliver fuldstændig rykket,« siger direktøren, som dog stadig tror på, at den tekniske del af anlægget kan være i drift fra sommeren 2017 og den rekreative del indvies inden udgangen af samme år.

Læs også: Ukrainsk by vil overtage affaldsforbrænding på Amager

Men hun lægger ikke skjul på, at tidsplanen begynder at se stram ud, idet test af det meget avanceret røgressningsanlæg - som aldrig har tidligere har været anvendt på et forbrændingsanlæg - først kan starte, når Vølund er færdig.

B&W Vølunds adm. direktør John Veje Olesen ønsker ikke at kommentere sagen overfor Finans.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det der sker, er jo ingen sensation! Vølund har jo prøvet tilsvarende før, da de byggede anlæg 5 på Vestforbrænding! Igen fejl på fejl og voldsomme forsinkelser, som bevirkede at det daværende Vølund gik ned, og resterne blev opkøbt af Babcock- Wilcox og netop blev Babcock-Wilcox Vølund, som nu står bag byggeriet af Amager Bakke! Store projekter koblet sammen med danske forbrændingsanlæg vil bare ikke lykkes for dem ! Når man så heller ikke vil lytte på folk der har erfaring med at drive anlæggene, så skal det jo gå galt ;-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten