Fejl på nye vandrør forsinker Rigshospitalet

4. februar 2020 kl. 13:0542
Fejl på nye vandrør forsinker Rigshospitalet
Illustration: Rigshospitalet.
Hospitalet vurderer, at metalspåner eller for højt klorindhold i vandet er årsag til skader på varmtvandsrør.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rigshospitalet har fundet skader på flere varmtvandsrør på hospitalets nye nordfløj, og centrale dele af rørene i byggeriet, der har et samlet budget på 1,85 mia. kroner (2009-priser), skal nu udskiftes.

Udskiftningen af rørene kommer til at koste en forsinkelse på dele af projektet på foreløbig fire måneder, og det er kun diagnostikken og måske enkelte operationsstuer, der kan åbne til den planlagte indflytning 8. marts.

Det oplyser bygherren i en orientering til politikerne i Region Hovedstaden.

»Skaderne har form af små utætheder på selve rørene, der lækker vand. Problemet er blevet opdaget så tidligt, at vandet ikke har forvoldt skade på bygning og udstyr,« står der i orienteringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rigshospitalet mener, at årsagerne til skaderne på vandrørene kan være, at der enten er trængt metalspåner ind ved overskæringerne, eller at der er »doseret for meget klor i det vand, som dele af rørene er skyllet igennem med«. Eller en kombination af de to.

Udskiftningen kommer til at koste mellem 10 og 20 mio. kroner, vurderer Rigshospitalet og Center for Ejendomme.

Godt der ikke var patienter

Det har ikke været muligt at komme til at tale med en af de projektansvarlige. Rigshospitalet henviser til Leila Lindén (S), der er formand for den politiske følgegruppe.

Til Berlingske har hun udtalt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er frygteligt frustrerende. Vi har alle set frem til at få taget den nordfløj i brug, og nu kommer der så til at gå yderligere tid. Det er næsten ikke til at fatte, selv om man også kan være glad for, at der ikke nåede at komme patienter ind i bygningen, så vi ville være tvunget til at flytte dem ud igen.«

Skulle være åbnet i 2017

Det er ikke første gang, åbningen af projektet bliver udskudt.

Da vinderen af projektkonkurrencen blev udpeget i 2012, var planen, at den nye afdeling på cirka 55.000 kvadratmeter skulle stå klar i 2017.

Og selvom dronning Margrethe var med til at indvie nordfløjen for tre uger siden, så er den altså ikke åbnet endnu.

Projektet har været udfordret af konflikter med entreprenører, og der verserer fortsat en voldgiftssag med en af dem, som har stået på siden 2015.

Desuden har blandt andet håndværkermangel, forsinkede materialer og problemer med ventilationskanalerne været nævnt som årsager til, at tidsplanen skred.

Skærpet tilsyn

Der er stor risiko for, at projektet kommer til at overskride anlægsrammen som følge af forsinkelser og tvister med entreprenører, men den forventede totaludgift er fortrolig.

Siden 2016 har projektet været under skærpet tilsyn af Sundheds- og Ældreministeriet, som står for en stor del af finansieringen gennem kvalitetsfondspuljen.

Kvalitetsfondspuljen til at bygge og udvide sygehuse er på i alt 41,4 mia. kroner (2009-priser), hvoraf staten bidrager med 60 procent svarende til 25 mia. kroner, mens de pågældende regioner leverer resten.

42 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
42
7. februar 2020 kl. 18:31

Hvis der er tale om rustfri rør i installationen, kan der være tale om kloridindiceret stress korrosion. Hvis der er spændinger i rørene, f. eks. trukne eller bøjede rør, kan rustfri rør blive utætte, selv uden tryk på.

41
7. februar 2020 kl. 17:27

Men det er ikke så ringe at det kan gå i stykker før det er taget i brug. Reel forklaring efterlyses

39
7. februar 2020 kl. 11:16

Hej Karsten, jeg er kun amatørsvejser og skrev ikke kommentaren som et forsvar for dårligt udført arbejde; det var mere et forsøg på en mulig forklaring på, hvordan problemet kunne have været opstået.

38
6. februar 2020 kl. 21:35

En del af EU-udbudreglerne er givetvis lavet for at undgå den slags "traditionelle forbindelse" som man nogen gange oplever især i film der foregår på Sicilien.</p>
<p>Men hvordan bliver byggeriet dårligere af det?

Jeg tænker også at den slags sydeuropæiske forhold man søger at forbedre.

'Anonyme'/ukendte leverandører forudsætter at alt i den forbindelse kan specificeres og det mener jeg er urealistisk - og som du er inde på dyrt.

I modsætning til en entreprenør man selv, eller nogen man kender, har brugt før og hvor byggeriet er blevet leveret 'færdigt', som man ofte siger som håndværker.

Det opfordrer til ansvarlighed, hvor den 'anonyme' ordning gør det modsatte.

36
6. februar 2020 kl. 16:36

Det afbryder den traditionelle forbindelse mellem kunde og leverandør

En del af EU-udbudreglerne er givetvis lavet for at undgå den slags "traditionelle forbindelse" som man nogen gange oplever især i film der foregår på Sicilien.

Men hvordan bliver byggeriet dårligere af det?

Det jeg oplever er at entreprenørerne har brugt tid og ressourcer på at forstå reglerne og lave solide stadard kontrakter, imens kunderne har udhulet 'deres side af bordet' gennem besparelser og ofte ender med eksterne konsulenter til ad-hoc at skrive EU-udbuddene for dem - det ofte under tidspres så de tilmed vælger den hurtigste 'EU procurement process', 'fixed price & scope' som koster kassen hvis der er ændringer.

34
6. februar 2020 kl. 12:44

Jeg for min del fatter ikke, at bygherren (eller rettere hans fagtilsyn) har modtaget et stykke arbejde eller måske en hel entreprise uden dokumentation for at elementære egenskaber er i orden.

Hvis man arbejder i et miljø hvor Tidsplanen og Budgettet er ALT så er det meget let for underleverandørerne at presse projektlederne, f.ex. ved at trække alle diskussioner om kvalitet og hvornår leverancer er 'leveret' ud i månedsvis og samtidigt inddrage en hær af konsulenter som skal 'matches' på 'projektsiden - som selvfølgeligt ryger på fakturaen og går ud over tidplanen, hvilket irriterer 'ledelsen' ganske grusomt.

Efter ikke ret lang tid med ledelses-tæsk 'oppefra' over ikke at nå KPI-erne og konstant undergravende virksomhed 'nedefra' så vil de tilbageværende projektledere og QA-folk være konditioneret til at godkende leverencerne 'til tiden' som 'ledelsen forlanger' og så ellers håbe på det bedste.

M.h.t. Ansvaret: Hvis leverancen først er godkendt er der ingen kære mor, bygherren hænger på den, inclusive ansvaret for at leverancen ikke lever op til kravene!

Vi behøver en uafhængig havarikommission med reel magt bagved for at give ansvaret videre til 'smadremændende' som formelt er betalt rigeligt for at tage det. Politikerne vil desværre ikke, så man kan kun håbe på EU.


PS:

Et af de rigtigt grelle eksempler på hvad man kan opnå med ansvarsfri NPM kombineret med korruption / uduelighed er "Nya Karolinska Sjukhuset" hvor SKANSKA har været rigtigt gode til at skrive kontrakten, effektivt flankeret af et par af de sædvanlige liberale blålys på 'kundesiden' til at drive lukrative 'change requests' samt kuriøst nok Anders Foghs gamle firma: "Boston Consultants" som ingen endnu rigtigt ved hvad lavede.

Budgettet er gået fra 16 Mia SEK til skønnet 61 Mia SEK (At man flipper tallene er formodentligt en særlig ekspert-kode for 'Whatever, I am all out of shits to give!').

Alle de såkaldt ansvarlige politikere hænger sammen som ærtehalm, ala Den Danske Model med SKAT.dk, forenet i det at alle er fedtet ind i skandalen og hvis een ryger så stikker han / hun alle de andre, hviket er dårligt for 'Brandet Sverige'.

Misregimet har indtil videre fyret halvdelen af sundheds-personalet for at betale for 'festen'. Sandsynligvis vil bemandingen bestå af en vægter og en huskat når projektet omsider er leveret. Der vil måske være en automat hvor man kan trække et SMART operations-kit, hvis man lige har en blindtarm der skal ud (samt en kompatibel mobil).

Det er jo et Supersygehus :)

33
6. februar 2020 kl. 11:05

Man kan ikke svejse rustfrit uden beskyttelsesgas - som i "overhovedet ikke". Det ville ligne l... og slet ikke flyde sammen. Men de kan have sparet bag-gassen, dvs. ikke have fyldt beholderen med beskyttelsesgas, og så kan der opstå svejseporer fra indersiden. Hvis det er en større beholder er det ikke gratis at fylde den med baggas...

32
6. februar 2020 kl. 10:49

De behøver en svensk overlæge, som tager alu-fælgene til sin Volvo 740 med op i afdelingen, til at holde styr på økonomien "...finns det mon någon som er budget-ansvarig på detta"?

31
5. februar 2020 kl. 22:59

Måske er det blevet for meget med hovmodet og den konsekvente fornægtelse af det åndelige, for det er, som om kulden og fugten er vendt tilbage... Små tegn på træthed er begyndt at vise sig i de ellers så solide og moderne bygninger...Ingen levende ved det endnu, men "PORTEN TIL RIGET" er begyndt at åbne sig på ny.

Jeg finder selv ud ..

30
5. februar 2020 kl. 21:53

For år tilbage fik jeg af et professionelt smedefirma leveret en varmtvand beholder , som på firmaets anbefaling var svejset op at rustfrit stål. 3 uger efter installationen pissede vandet ud langs hele svejsningen. Den har selvfølgelig været svejset uden beskyttelsesgas, hvilket firmaet naturligvis ikke ville indrømme. Det var mit vand, det var galt med. Er rørene på Rigshospitalet af svejst type?

29
5. februar 2020 kl. 21:42

Lad mig bakke op bag Arne Lund og hans overvejelser angående en tilsyneladende ikke fungerende byggeplads- eller projektstyring. Og så lade alle de der ørkesløse tekniske ingeniørspekulationer om problemernes årsag ligge. Jeg for min del fatter ikke, at bygherren (eller rettere hans fagtilsyn) har modtaget et stykke arbejde eller måske en hel entreprise uden dokumentation for at elementære egenskaber er i orden. Som f.eks. at et rørsystem er tæt. Det kan da ikke passe, at bygherren, skal betale for at reparere/udskifte på et anlæg, der aldrig har været i brug!

27
5. februar 2020 kl. 19:22

Fremmed arbejdskraft? Mon dog? Nok snarere det kaotiske system med underentrepriser hvor ingen er ansvarlige for noget som helst (det må jo være derfor liberalisterne stritter så meget imod at der indføres et kædeansvar), eller EU's forbandede udbudssystem, som ingen tør sige fra overfor

26
5. februar 2020 kl. 18:57

Jeg får røde knopper af fremmed arbejds kraft. De gange vi har haft autoriserede kloakmestre til at lave vores kloaksystem, (fordi jeg ikke måtte gøre det ) har vi haft problemer. Jeg har hver gang måttet lave deres arbejde om. Jeg har i 70-erne selv lavet centralvarmen, og det har vi aldrig haft problemer med. Når man selv udfører arbejdet, ved man at det bliver lavet ordentlig.

9

25
5. februar 2020 kl. 17:32

Er det ikke Byggestyrelsen, der styrer projektet?

Husk, det er dem med KU's nye Niels Bohr-bygning, som havde store problemer med ventilationsanlægget. Men nu har Vejdirektoratet overtaget styringen af Niels Borh-byggeriet ;)

24
5. februar 2020 kl. 16:10

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=-p4NE-e1gMU">https://www.youtube.com/wa…;
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=gNYEO3KCLoI">https://www.youtube.com/wa…;

Lidt som forventet! Selv i Kina vokser træerne ikke ind i himlen.

Med alle de udvendigt førte rørsystemer og ventilation kannaler bliver det nok svært at holde en tilstrækkelig hygiejne over tid, for bare at nævne en ting, men for et par måneder går det sikkert fint.

23
5. februar 2020 kl. 13:04

Men hvordan kan der komme »Skaderne har form af små utætheder på selve rørene" ?

Hvordan ved vist ingen, men i mit boligbyggeri har vi lignende problemer.

Vi fik for et par årsiden udskiftet de 80 år gamle jernrør med rustfristålrør og de begyndte indenfor få måneder at få huller og lække. Min køkkenvandhane har fået et par huller i selve tuden, der giver fine vandstråler, når den bruges.

Bl.a. Teknologisk Institut har været indvolveret, men ingen kan forklare, hvad der sker og ingen kan drages til ansvar.

Så nu skal vi igen have nye vandrør - nu med nikkel, som de siger - og ingen kan garantere at det hele ikke vil gentage sig.

22
5. februar 2020 kl. 12:49

Rostfria rördelar utsatta för spänning, exempelvis kompensatorer, får små sprickor och läcker när klorider finns närvarande. Upplevde detta för ca 50 år sedan.

Tänkbart är att klämmringskopplingarna ger upphov till spänningar som i förening med klorider orsakar microsprickor som läcker.

21
5. februar 2020 kl. 12:43

VVS arbejde er/bør da være helt banalt, så hvordan i alverden kan sådan noget overhovedet ske

Hvis man nu, for eksempel, outsourcer arbejdet til et land hvor VVS kan betegnes som en revolutionerende ny teknologi så kan man få alle børnesygdommene med igen, som dengang "FarFar's Far" var selvlært rør-mand ud på den Jyske hede!

Man bør nok grave i underleverandørerne og de under-under-under-leverandører hvor mandskabet kommer fra. Hvert led i 'kæden' skal have en profit så jo længere 'kæden' er, jo billigere bliver bemandingen som udfører arbejdet.

19
5. februar 2020 kl. 12:05

Meget off. byggeri rammes konstant af sjusk, forsinkelser, fordyrelser, elendig planlægning, vrøvl med de forskellige byggefirmaer. Er det fordi det går galt med udbuddet? Der mangler kvalificeret styring og løbende kontrol af byggeriet? Er der for mange ukvalificerede, der blander sig? Er det svingninger på de årlige finanslove? Skal dette forstætte i det uendelige fordi ingen griber ind? Vil ikke - kan ikke - tør ikke?? Tag Lars Løkkes underfinansierede supersygehuse. I Hillerød skal der skæres 92 sengepladser væk fordi budgettet ikke er blevet opdateret siden hospitalerne blev planlagt i 2009. Og Folketinget godkender, at der i dag opereres med 11 år gl. budgetter, der halter enormt bagefter pris- og lønudviklingen. Et andet eksempel er den nye bane København-Køge-Ringsted. Her blev af VOK-regeringen i 2009 fastsat, at der max. måtte bruges 10 mia kr. og ikke én krone mere. Det tiltrods for, at Banedanmarks løsning fra sidst i 90'erne havde anbefalet et projekt til ca. 15 mia kr. (98-kroner). Med megen møje og besvær lykkes det SRSF-regeringen at få beløbet op på knap 12 mia kr. - og resultatet er et Aldi-rpojekt, hvor der er sparet alt det der skulle give den kapacitetsudvidelse, der er brug for. Overni kommer den skandaløst ringe udfletning i Ringsted, der vil give togtrafikken massive krudsningsproblemer fra dag ét. det har været dyrt for samfundet og for skatteyderne, at have neoliberale poltikere som Fogh, Løkke, Vestager, Ole Birk og lign. til at skalte og valte med regeringsmagten.

18
5. februar 2020 kl. 11:52

Hvor ved du det fra? Og hvis der var, så skulle kineserne nok sørge for, at omverdenen ikke fik det at vide, jvfr. forsøget på ved hjælp af politiet, at tie læger til tavshed om udbruddet af Corona-virussen.

17
5. februar 2020 kl. 10:36

Jeg synes bare, at det virker underligt, at der åbenbart ikke er nogen, som kan drages til ansvar for fejlen. Hvorfor er det ikke muligt i året 2019 at lave en tæt rørinstallation? Hvilke garantier har vi for, at den den fejlrettede rørinstallation er tæt? Igen og igen ser vi i disse år direkte svindel med offentlige midler, som der selvfølgelig er focus på - i dette tilfælde er der nok snarere tale om sjusk og ligegyldighed. Ledere indenfor staten får tårnhøje bonusser, tiltrods for at de tydeligvis ikke har passet deres arbejde - jeg ved ikke om det er tilfældet her. I valgkampen hørte jeg ikke temaet "Effektiv offenlig administration" diskuteret en eneste gang, selvom det er et voldsomt problem i det danske samfund. Men det interesserer ikke politikerne - det nok også lettere bare at sætte skatter og afgifter op, end det er at få styr på dårligdommene.

16
5. februar 2020 kl. 09:59

Svejste rør er sekunda-rør i Danmark er der tradition for trukne rør! Hvad har de brugt?

Ikke godt at vide, men måske man kunne lære noget af kineserne her.

Det ser ud til at de benytter pex rør, og at de kun trækker koldt vand rundt, og så har en elektrisk vandvarmer i hver badeværelse.

Hvis ikke det var fordi Aukens spøgelse gør at man er så pokkers bange for at benytte elektricitet, så har metoden mange fordele, da man undgår risikoen for legionella ved at transportere lunkent vand rundt, man undgår det enorme distributionstab (som er nødvendigt hvis der skal være cirkulation på det varme vand), og det varme vand kommer med det samme.

Og man undgår ca. halvdelen af rørføringen.

15
5. februar 2020 kl. 08:46

Mon ikke det hænger sammen med den kritik Kineserne fik under SARS epidemien? Disse moduller har sikkert ligget færdige, klar til opsætning i tilfælde af det vi ser nu.

Dette virker på mig som typisk Kinesisk propaganda, "se hvor dygtige vi er til at håndtere situationen". Lad jer ikke forblinde!

Dette ændre da ikke på den impornerende hastighed de har opført bygningen med, om så de arbejdende har stået på hovedet af hinanden. Men det kunne dog være spændende at få et kig indefor i bygningen og se hvilke faciliter den byder på, ud over et hav af isolationsstuer.

14
5. februar 2020 kl. 01:26

Svejste rør er sekunda-rør i Danmark er der tradition for trukne rør! Hvad har de brugt?

13
4. februar 2020 kl. 23:15

Mon ikke det varede 8 dage at bygge et nyt hospital til 100.000 patienter i Wuhan? Ville vel så tage 44 dage at bygge til 550.000? Hvorfor tager det så mindst 8 år i Kæbenhavn? ?

12
4. februar 2020 kl. 22:22

Jeg gætter på at chlorid niveauet er blevet for højt i varm vands rørene. Så er rustfrie rør lige pludselig ikke rustfri mere.. Og utætheder opstår lyn hurtigt. Et bud er deres legionella bekæmpelses anlæg.. Det skal styres med hård hånd. Især i opstartsfasen, hvor der ikke er meget forbrug. Men det er bare et gæt.

11
4. februar 2020 kl. 20:15

Igen har vi brug for en havarikommision. Nogen der finder og offentliggør årsagen til svigt / skader. Dette så man kan lære af det. Man lærer ikke noget af det der fejes under gulvtæppet. Og som aldrig beskætiger sig med at tale om skyld. Det burde i det mindste kunne være et vkrav i offentligt byggeri.

10
4. februar 2020 kl. 18:26

De lægger sandsynligvis et røgslør med denne latterlige bortforklaring som ikke giver nogen mening?

9
4. februar 2020 kl. 17:59

Her er chanchen for Ingeniøren at lave dybdeborende journalistik (Cavling venter?). Søforklaringen er åbentlyst løgn, så se at komme igang

8
4. februar 2020 kl. 16:56

Kobberspåner fra varmtvandsbeholdere var et hyppigt problem i 70’erne (har selv været udsat for det, men i et 6 år !!! gammelt hus) - og så fik man i øvrigt lært hvad man IKKE skulle gøre i VVS-branchen. Rustfri spåner i rustfri rør (af samme legering) lyder underligt som problemskaber. Klor bruges problemfrit dagligt i mejeribranchen til gennemskylning af rør, pumper og ventiler, ganske vist i højere legerede materialer, men her forstår jeg, at klorskylningen er en engangsforetagelse, som umuligt kan forårsage gennemkorodering af de rustfri rør inden for den korte tidsramme - hvis de vel at mærke ellers er “rustfri”. Lidt oplysninger om Aisi eller Din kvalitetsbetegnelser ville være interessant. Og om oprindelse, herunder graden af slagge og glødeskaller i udgangsmaterialet. Certifikater !!! Der er, som bemærket andet steds i denne tråd, noget decideret mystisk i denne sag, som nok kunne trænge til lidt faglig/saglig belysning.

7
4. februar 2020 kl. 16:42

De lavede det jo faktisk på 8 dage.. færdig 2 dage før tid :-) Så kan vi snakke kvalitet, tøretider, arbejdsmiljø og sikkerhed osv. Men ændrer ikke på det er lidt vildt hvad de kan i Kina når de virkeligt vil noget

6
4. februar 2020 kl. 16:26

Man kan man ikke klage over behandlingen, men det er meget sparsomt, og med få sengepladser. 10.000 senge pladser rækker MEGET langt i kina.

5
4. februar 2020 kl. 16:18

Hvordan kan det være at vi gang på gang hører historier som denne, eller historier om utætte bygninger, ventilationssystemer der ikke virker, vinduer hvor vandet vælter ind, skimmelsvamp, osv. osv?

VVS arbejde er/bør da være helt banalt, så hvordan i alverden kan sådan noget overhovedet ske - og nej med priser over 35.000 kr/m2, så har det i hvert fald ikke noget med at det skulle være billigt at gøre.

4
4. februar 2020 kl. 16:06

Tja de behandler ca 1000 flere patienter adgangen end Rigshospitalets nordfløj skulle have gjort siden 2017 så hvad er mest hospital? En bygning uden patienter eller "barraker" med patienter?

2
4. februar 2020 kl. 15:22

Jeg formoder det er rør af rustfrit stål hvor, der i samlingerne kan opstå utætheder ved klembøsninger. Men hvordan kan der komme »Skaderne har form af små utætheder på selve rørene" ? Og videre "at der enten er trængt metalspåner ind ved overskæringerne, eller at der er ’doseret for meget klor i det vand, som dele af rørene er skyllet igennem med’. Vi bliver vist bundet historier på ærmet. Det er uværdig for Ing.dk.

1
4. februar 2020 kl. 14:23

kineserne kan bygge et hospital på 10 dage, men så er der garanteret heller ingen utætte rør ...