Fejl på havmøllefundamenter koster MT Højgaard 195 mio. kr.

En fejl i en standard koster nu MT Højgaard 195 mio. kr. Fejlen kunne nemlig ikke undskylde, at MT Højgaard fundamenter på havvindmølleparken Robin Rigg ikke levede op til kravene i kontrakten. Illustration: E.On

En årelang retsproces er i dag endt med, at MT Højgaard skal betale 195 mio. kr. til ejerne af havvindmølleparkerne Robin Rigg East og West, der ligger ud for den skotske vestkyst. Det fortæller Monberg & Thorsen A/S, der ejer 46 procent af entreprenørselskabet, i en pressemeddelelse.

Sagen begyndte i 2007, hvor MT Højgaard vandt opgaven med at designe, fremstille og installere fundamenterne til de to havmølleparker. Kontrakten krævede blandt andet, at entreprenøren fulgte en standard fra certificeringsbureauet Norske Veritas.

Parkernes møller og transformatorstationer blev placeret på monopæle, men kort efter møllerne var blevet rejst, blev der opdaget problemer i en hollandsk havvindmøllepark kaldet Egmond ann Zee, der også stod på monopæle.

Forkert med faktor 10

Begge steder havde man fulgt standarden fra akkrediteringsbureauet Norske Veritas. Standarden indeholdt blandt andet en beregningsmetode med en værdi, som viste sig at være forkert med en faktor 10. Fejlen betød, at man havde overvurderet den reelle styrke af den flydemørtelforede samling mellem monopæle og de såkaldte overgangsstykker, der bærer anløbsfaciliteter for servicebåde, platforme og kabelføringer.

Foringen holdt nogle centimeters afstand mellem monopælen og nogle stålstykker - kaldet knæ - der var svejset fast på overgangsstykkets inderside. Men når mørtlen revnede, sank overgangsstykket længere ned over monopælen, så knæene stødte imod monopælens øverste kant. Det kunne få både monopælen og overgangsstykket til at deformere.

Læs også: MT Højgaard har haft mistanke til møllefundamenterne i et halvt år

MT Højgaard og ejerne af vindmølleparkerne fandt hurtigt en reparationsmetode og fik udbedret problemerne. Men reparationen kostede 195 mio. kr. og ingen af parterne mente, at det var deres skyld.

Derfor gik sagen gennem det britiske retssystem, som i første instans dømte MT Højgaard til at betale erstatning. Appelsagen gik imidlertid i entreprenørens favør, men nu har den britiske højesteret omgjort frikendelsen.

Fejl i standard er entreprenørens ansvar

Dommerne hæfter sig ved, at kontrakten fastslog, at ‘designet af fundamenterne skal sikre en tyveårig levetid på alle punkter uden planlagte udbedringer.’ MT Højgaard indvendte, at de blot havde fulgt DNVs standard, som kontrakten også henviste til. Men dommerne vurderer - med henvisning til flere tidligere afgørelser - at entreprenøren forventes at påtage sig risikoen, hvis han eller hun påtager sig at arbejde ud fra et design, som gør det umuligt for slutproduktet at overholde de krav, som entreprenøren har accepteret. Det er altså entreprenørens ansvar at opdage, hvis der var områder, hvor designet skulle være mere solidt. Argumentationen er opsummeret i den britiske højesterets pressemeddelelse om afgørelsen.

Læs også: Fejl på møllefundamenter udløser millionbøde til MT Højgaard

Ifølge Monberg & Thorsen A/S har MT Højgaard tidligere hensat penge til erstatningen, så dommen vil ikke gå ud over entreprenørens omsætning og resultat for 2017 før særlige poster. Udgifter til sagsomkostninger vil dog påvirke koncernens udgifter til særlige poster.

Nye metoder taget i brug

Efter fejlen i standarden blev opdaget, har man taget en række nye metoder i brug fortæller Søren Juel Petersen, der er markedsdirektør for vind og tårne hos rådgiveren Rambøll, som i sin tid designede fundamenterne for MT Højgaard.

»I dag bruger man konisk formede flydemørtelforede samlinger, fordi det øger bæreevnen. Og som alternativ er man nogle steder gået over til boltede samlinger i stedet. Desuden har man helt droppet at have overgangsstykker på en del projekter.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er en gammel Flash-ting. Så du skal have et Flash-plugin, men Flash er ved at dø, bl.a. fordi plugin'et har vist sig smækfuldt af sikkerhedshuller.

Der var på et tidspunkt nogle der arbejdede på en fortolker til Flash, men det projekt ligger vist lidt brak.

Ellers er der ikke noget andet alternativ end at ing.dk gennemgår alt gammelt Flash-indhold og konverterer det. Måske kommer Adobe med sådan et værktøj?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten