Fejl i hovedlejer og slidte vinger giver stort tab hos Siemens Wind Power

Teknisk knas har vendt Siemens Wind Powers ellers fine regnskab til et mere trist et af slagsen i selskabets 4. kvartal, som dækker over månederne juli-august-september.

Her har divisionen måttet indkassere et tab på næsten en halv mia. kroner mod sidste års overskud på 1,34 mia. kroner i samme kvartal, fremgår det af Siemens-koncernens regnskab, som blev offentliggjort i dag.

Underskuddet skyldes ekstraordinære udgifter på 1,672 mia. kroner – dels til reparation af slidte vinger, dels til inspektion og udskiftning af et hovedleje i en selskabets nyere 3 MW-vindmølletyper.

Siemens oplyser, at det drejer sig om et hovedleje fra en bestemt leverandør, og at man opdagede fejlen tidligt via selskabets overvågning af vindmøllerne. Man har – i samråd med leverandøren – valgt at udskifte de berørte lejer og er i øvrigt kommet frem til, at der er tale om en fabrikationsfejl.

Udgifterne til vingereparation, som er foretaget på både on- og offshore-møller, skyldes ekstra slid på forkanten af vingerne som følge af slagregn eller vandsprøjt, der rammer vingerne i høj hastighed.

Læs også: Vingeforkanter er som dækkene på en bil

Siemens har derfor nu påført et beskyttende lag polyeurethan-maling på alle offshore-vinger som en forebyggende indsats hen over sommeren, og man planlægger at gøre det samme med vinger på onshore-møller, der er udsat for særligt barske vejrforhold.

Teknisk konsulent i Danmarks Vindmølleforening Strange Skriver kender godt til Siemens' hovedlejeproblem, som ifølge ham forekommer i Siemens 3 MW DD-mølletype. Altså en type uden gear.

»Lejeleverandøren er SKF, og fejlen er ifølge mine oplysninger blevet registreret allerede efter få måneders drift,« siger han.

Omsætningen i Siemens Wind Power lå i 4. kvartal på 12,1 mia. kroner, og ordreindtaget havde en værdi af 13,5 mia. kroner.

Emner : Vindmøller