Fejl i hovedlejer og slidte vinger giver stort tab hos Siemens Wind Power
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fejl i hovedlejer og slidte vinger giver stort tab hos Siemens Wind Power

Teknisk knas har vendt Siemens Wind Powers ellers fine regnskab til et mere trist et af slagsen i selskabets 4. kvartal, som dækker over månederne juli-august-september.

Her har divisionen måttet indkassere et tab på næsten en halv mia. kroner mod sidste års overskud på 1,34 mia. kroner i samme kvartal, fremgår det af Siemens-koncernens regnskab, som blev offentliggjort i dag.

Underskuddet skyldes ekstraordinære udgifter på 1,672 mia. kroner – dels til reparation af slidte vinger, dels til inspektion og udskiftning af et hovedleje i en selskabets nyere 3 MW-vindmølletyper.

Siemens oplyser, at det drejer sig om et hovedleje fra en bestemt leverandør, og at man opdagede fejlen tidligt via selskabets overvågning af vindmøllerne. Man har – i samråd med leverandøren – valgt at udskifte de berørte lejer og er i øvrigt kommet frem til, at der er tale om en fabrikationsfejl.

Udgifterne til vingereparation, som er foretaget på både on- og offshore-møller, skyldes ekstra slid på forkanten af vingerne som følge af slagregn eller vandsprøjt, der rammer vingerne i høj hastighed.

Læs også: Vingeforkanter er som dækkene på en bil

Siemens har derfor nu påført et beskyttende lag polyeurethan-maling på alle offshore-vinger som en forebyggende indsats hen over sommeren, og man planlægger at gøre det samme med vinger på onshore-møller, der er udsat for særligt barske vejrforhold.

Teknisk konsulent i Danmarks Vindmølleforening Strange Skriver kender godt til Siemens' hovedlejeproblem, som ifølge ham forekommer i Siemens 3 MW DD-mølletype. Altså en type uden gear.

»Lejeleverandøren er SKF, og fejlen er ifølge mine oplysninger blevet registreret allerede efter få måneders drift,« siger han.

Omsætningen i Siemens Wind Power lå i 4. kvartal på 12,1 mia. kroner, og ordreindtaget havde en værdi af 13,5 mia. kroner.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten