Fejl i celleantenne giver svære misdannelser i fostre

Den primære cilie er en antenne-lignende enhed på overfladen af næsten alle celler i vores krop. Disse antenner modtager signaler som vækstfaktorer og hormoner fra andre celler i kroppen og omsætter signalerne til et svar inde i cellen.

Nu har danske forskere i samarbejde med kolleger i Frankrig afsløret, at fejl i dannelsen eller funktionen i disse antenner giver ophav til en række alvorlige sygdomme, herunder hjertefejl, cystenyrer, blindhed, kræft, fedme og diabetes, skriver Københavns Universitet i en meddelelse.

Næsten alle celler i kroppen er udstyret med antenner, der kan opfange signaler fra andre celler og sende dem ned i cellen. Illustration: KU

»Vi har påvist en helt ny måde, hvormed disse antenner kan registrere signaler i omgivelserne, som er afgørende for, hvordan celler kan dele sig og bevæge sig rundt mellem hinanden. Det forklarer også, hvordan stamceller kan udvikle sig til for eksempel hjertemuskulatur,« fortæller Søren Tvorup Christensen, der arbejder sammen med lektor Lotte Bang Pedersen i Ciliegruppen på Københavns Universitet.

Forskerne har desuden fundet frem til, at antennerne ikke bare opfanger signalerne via receptorer ude i antennen, men også kan transportere bestemte typer af receptorer ned til bunden af antennen, hvor de aktiveres og potentielt kan samarbejde med et væld af andre typer af signalsystemer.

»Receptorerne inkluderer de såkaldte Transforming Growth Factor beta (TGFβ)-receptorer, som tidligere er sat i forbindelse med fostermisdannelser og udvikling af kræft. Dermed kan bunden af antennen fungere som en slags hovedcentral for koordinering af cellens evne til at styre fosterudvikling og opretholde organers funktion hos den voksne,« forklarer Søren Tvorup Christensen.

Professor Lars Allan Larsen, som har mange års erfaring i forskning inden for hjerteudvikling, gør endvidere opmærksom på, at TGFβ signaleringen er meget vigtig under hjerteudviklingen.

»Fejl i systemet kan føre til medfødt hjertemisdannelse, som rammer næsten én procent af alle nyfødte. Vores opdagelse er derfor et vigtigt nyt skridt hen mod at klarlægge årsagerne til de medfødte hjertefejl,« siger han.

De to forskere pointerer endvidere, at fejl i TGFβ-signalering er sat i forbindelse med nervenedbrydende sygdomme, såsom Alzheimers, Parkinsons sygdom og mental retardering. Derfor har forskergruppen nu påbegyndt undersøgelser over, hvordan antennerne regulerer TGFβ-signalering under bl.a. stamcellers udvikling til nerveceller.

Forskernes arbejde er netop publiceret i det prestigefyldte tidsskrift Cell Reports, og forskningen er støttet af bl.a. Lundbeckfonden, Novo Nordiskfonden og Hjerteforeningen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det gør man så bare ikke lige på dansk, men i medierne ser man meget ofte disse fejlagtige en-til-en oversættelser.

Øh, nå!

Den Store Danske skriver: "antenne, hos dyr mere eller mindre trådformet føleorgan ("følehorn") på hovedet af mange leddyr og ledorme. Antenner er udstyret med sanseorganer, især lugte- og smagsorganer, men kan også have organer, som kan registrere vibrationer; fx hører hanmyg hunnens flyvetone med antennerne. Hos krebsdyr findes to par antenner, som undertiden også er vigtige svømmeredskaber. Mange insekter har kam-, fjer- eller kølleformede antenner, hvis større overflade kan rumme flere sanseorganer end den trådformede type."

Læs og lær.

  • 0
  • 0

Antenner er noget der stikke ud og som er beregnet til at modtage signaler, receptorer er noget der er indbygget og er beregnet til at modtage signaler.

  • 0
  • 0

Cilia er omgivet af plasmamembranen så du har receptorer til at sidde i den membran som omgiver fiber-proteinerne. Den oprindelige opfattelse var at cilia var cellemekaniske maskiner som kun gjorde ting som f.eks. at skubbe slim og snask ud af lungerne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten