Fedtskat som ulovlig statsstøtte? EU-Kommissionen truer med efteropkrævninger

Den nu afskaffede fedtskat kan stadig nå at blive en dyr omgang for danske virksomheder. Europa-Kommisionen har nemlig åbnet en sag mod Danmark, hvor Danmark er anklaget for gennem fedtafgiften at have ydet ulovlig støtte til de fødevareproducenter, som ikke var omfattet af fedtafgiften. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Hvis Danmark taber sagen og kommissionen vurderer, at producenternes varer skulle have været afgiftsbelagte, skal Skat efteropkræve skatten med renters rente. Det kan gå hen at blive enddog meget dyrt for en lang række danske fødevareproducenter.

»En efteropkrævning vil være en noget nær umulig opgave, som blandt andet vil belaste mange danske virksomheder, såsom landmænd, fiskere mv.. Så ud over at det er administrativt bøvlet, så er der altså rigtigt mange mennesker, der kommer til at lide et økonomisk tab ved det,« siger skatteminister Benny Engelbrecht (S) i pressemeddelelsen.

VK-regeringen indførte fedtskatten med virkning fra oktober 2011, blandt andet for at få danskerne til at få bedre kostvaner. Men allerede i januar 2013 blev den afskaffet igen, da det viste sig, at den havde været 'administrativt byrdefuld'.

Fedtskatten – eller fedtafgiften – som den blev kaldt, blev opkrævet på varer med et mættet fedtindhold på mere end 2,3 procent, hvilket vil sige, at det primært var kød, mejeriprodukter, olier og fedtstoffer, som blev belagt med afgifter. Og netop denne 'bagatelgrænse' på 2,3 procent, som den blev kaldt i loven, er omdrejningspunktet for sagen.

For Europa-Kommissionen vurderer, at skatten burde have beskattet alle varer med mættet fedt - og at bagatelgrænsen kommer tæt på at være, og måske er, ulovlig statsstøtte. Det kan blandt andet blive dyrt for landets mælkeproducenter, da kommissionen vil tvinge Danmark til at efteropkræve afgifterne.

»Jeg er forundret over, at kommissionen rejser sagen nu, hvor afgiften har været ophævet i mere end 2 år. Men regeringen vil nu gå i dialog med kommissionen for sammen at finde frem til en fornuftig løsning på sagen. Vi vil gøre alt, der står i vores magt, for at det her ikke bliver en realitet ved at gå i dialog med kommissionen for at prøve at finde en fornuftig løsning på sagen,« siger skatteminister Benny Engelbrecht.

Emner : Ernæring
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis EU-Kommisionen finder ud af at der er tale om ulovlig statsstøtte - hvilket er meget sandsynligt - kan Danmark også vælge at betale afgiften inkl. renter tilbage til dem, der har været afgiftgspligtige. Dermed stilles alle virksomheder også lige, hvorved der ikke er tale om statsstøtte.

Det kommer selvfølgelig til at koste penge for statskassen. Men det bør aldrig blive virksomhedernes problem at Skatteministeriet klokker rundt i statsstøttereglererne.

  • 3
  • 0

Det kommer selvfølgelig til at koste penge for statskassen. Men det bør aldrig blive virksomhedernes problem at Skatteministeriet klokker rundt i statsstøttereglererne.

Når afgiften blev afskaffet, var det også begrundet med den store administrative byrde det udgjorde. Nu vil EU-kommisionen tvinge DK til at stable et mia. dyrt administration op for at opkræve "peanuts". Alternativt skulle EU-kommisionen hellere foreslå at nu bestemmer EU fælles EU-skat. EU-moms og EU-afgifter. Så skal vi have penge tilbage fra eu for for meget opkrævet Skat, moms mm.

Men politikerne i DK burde lære at holde sig fra at indføre tåbelige og uigennemtænkte afgifter og skatter igennem. Det næste er vel dummebøderne som den største rockerklub på borgen har indført.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten