FDM fraråder bilejere at tage imod NOx-opdatering
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

FDM fraråder bilejere at tage imod NOx-opdatering

Illustration: Daimler AG

For at lette presset på diesel, og dæmpe trusler om mulige forbud, har tyske Daimler AG og Audi meldt ud, at de vil tilbyde softwareopdateringer til dieselbiler, der skal mindske udledningen af kvælstofilter (NOx), og skabe større overensstemmelse med EU-reglerne ved faktisk kørsel.

FDM ved endnu ikke, hvor mange danske bilejere der får tilbuddet, men melder ud, at de ikke bør tage imod det, før bilproducenterne åbner op om processen, og stiller garantier til deres kunder.

»Vi er i gang med at kontakte de importører, der har sagt, at de vil lave en opdatering. Det gør vi for at få en forsikring om, at fabrikanten vil løse problemet, hvis forbrugeren ender med en bil, der kører dårligere,« siger Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef i Økonomisk Politisk Sekretariat ved FDM.

Læs også: Tyske bilproducenter forsøger at redde diesel med udledningsaftale

Han fastslår, at de støtter op om indsatsen for at nedskære NOx-udledningen, men mener, at det er grønvask, hvis bilproducenterne ikke kan garantere deres kunder mod en ekstraregning.

»Det er for billigt sluppet, hvis man siger ’vi skal nok fikse det her’- og så bare sender aben videre til forbrugeren, som i øvrigt har købt en bil, der var helt lovlig,« siger Torben Lund Kudsk.

Erfaringer skræmmer

FDM har sendt breve ud til importører og spurgt ind til tilbuddene, men de har endnu ikke fået noget ’fyldestgørende’ svar. De håber på konkrete garantier, men er varsomme efter deres seneste erfaringer.

Da Renault kom under pres på grund af høje NOx-udledninger, annoncerede de også en frivillig opdatering af motorstyringen i nogle af deres modeller.

»Vi forsøgte at få dialog med Renault, men da vi begyndte at gå dem lidt på klingen, så havde de sjovt nok ikke lyst til at tale. Da vi begyndte at spørge ind til, hvilke parametre de ville ændre, og om de stillede nogen garanti, så lukkede de helt i,« siger Torben Lund Kudsk.

Læs også: »Bilindustrien har snydt, men kun Volkswagen har tilstået«

Det har betydet, at FDM i dag fraråder deres medlemmer at tage imod den frivillige opdatering fra Renault. De oplyser på deres hjemmeside , at de ser forøget brændstofforbrug og tilsodning som en »sandsynlig konsekvens« af opdateringen.

Torben Lund Kudsk kan ikke pege på nogen specifikke tilfælde, hvor Renault-opdateringen har voldt problemer, men han er skeptisk over for bilproducenternes optimistiske udmeldinger om opdateringerne.

»Motorstyringen på en hvilken som helst bil er jo i forvejen et hårfint kompromis mellem brændstofforbrug, ydelse, en ordentlig forbrænding og udledningen. Så det er ikke bare at sige ’nu skruer vi ned for NOx’erne’,« siger Torben Lund Kudsk.

VW-opdatering var ikke let

Efter Volkswagen i 2015 blev afsløret i at benytte ulovlig software, der kunne snyde i udledningstests, blev det aftalt, at næsten 100.000 danske biler af mærkerne VW, Seat, Skoda og Audi skulle have en tvungen opdatering af motorstyringen. Torben Lund Kudsk fortæller, at Volkswagen har udvist stor samarbejdsvillighed. Det til trods, har erfaringerne gjort FDM varsomme.

»Det er ikke en hemmelighed, at det ikke har været nemt for Volkswagen at lave den her løsning, og at de har måttet skifte en hel del komponenter på nogle biler for at få dem til at køre bagefter,« siger Torben Lund Kudsk.

Læs også: Softwareopdaterede VW-dieselbiler sviner lige så meget som før

En af metoderne som bilproducenter bruger til at nedbringe dannelsen af NOx under forbrændingen, er at genbruge motorens udstødningsluft via en såkaldt EGR-ventil. Ved at øge EGR-raten kan man yderligere mindske mængden af ilt i indsugningsluften. Det vil reducere temperaturen i forbrændingskammeret og dannelsen af NOx.

Problemet er ifølge Torben Lund Kudsk, at man risikere en mere sodende forbrænding. Det kan gå ud over brændstofforbruget, dels ved at forbrændingen bliver mindre effektiv, og dels ved at den øgede sodmængde vil kræve hyppigere selvrensning af partikelfilteret, og det bruger ekstra brændstof.

Derudover kan det føre til en tilsodet EGR-ventil, der medvirker til en ujævn motorgang mv..

FDM har oplevet disse problemer i forbindelse med Volkswagen-opdateringen, hvor EGR-ventiler i nogle tilfælde måtte udskiftes. Det faktum, at de fleste problemer opstod i biler, som i forvejen ikke var i perfekt stand, beroliger ikke.

»Der var hyppigere tale om forværringer af eksisterende problemer, men den udfordring står de andre bilproducenter også med. Det er brugte biler, der skal opdateres, og de er ikke alle i bedste stand,« siger Torben Lund Kudsk.

Opdateringen fra Audi vil blive tilbudt 850.000 europæiske bilejere og omfatter 6- og 8-cylinder dieselmotorer, der er godkendt til euro 5 og euro 6. Daimler AG tilbyder at opdatere 3 millioner biler, hvilket svarer til næsten alle nyere Mercedes-Benz-dieselbiler i Europa.

  • og så bare sender aben videre til forbrugeren, som i øvrigt har købt en bil, der var helt lovlig

Forbrugerne har ikke købt en "lovlig" bil, forbrugerne har købt en bil hvis typegodkendelse er baseret på forfaldskede test, det vil normalt betyde at myndighederne vil være berettiget til at trække typegodkendelsen tilbage.
Det at leverandøren har svindlet fratager ikke forbrugerne for ansvar for at rette op på situationen.

  • 24
  • 9

Ja det ville da være skrækkeligt at min fine bil gik ned fra 250 Hk til 248. Tænk hvis den kun kan køre 260 Km/t i stedet for de nuværende 270.

( sarkasme )

  • 9
  • 19

Forbrugerne har ikke købt en "lovlig" bil, forbrugerne har købt en bil hvis typegodkendelse er baseret på forfaldskede test, det vil normalt betyde at myndighederne vil være berettiget til at trække typegodkendelsen tilbage.
Det at leverandøren har svindlet fratager ikke forbrugerne for ansvar for at rette op på situationen.


Hvis det er tilfældet at typegodkendelsen frafalder, så må der vel være tale om en mangel der er så væsentlig at kunderne har krav på at lade handlen gå tilbage.

Alternativt må de have krav på erstatning for den manglende ydelse hvis der sker en forringelse - i virkeligheden kunne man vel få bilen 'rullet' før og efter opdateringen for at få bevis på om der er tale om noget væsentligt. Det ærgelige vil så være at det ikke ligefrem er billigt at få gjort.

  • 15
  • 0