FDB og Irma fjerner PVC fra hylderne.
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

FDB og Irma fjerner PVC fra hylderne.

FDB koncernen, Brugsen og Irma, Dansk Supermarked, Bilka, Føtex og Netto, samt Statens Indkøb er alle på vej væk fra PVC produkter, selv om dagligvare-firmaerne erkender, at der fortsat er nogle problemer med hensyn til at finde erstatninger for de
gennemsigtige folier til kødvarerne.

Til gengæld har der ikke været de store problemer med at få emballage leverandørerne til at gå med til at levere andre produkter, selv om der har været udøver lobbyvirksomhed fra visse råplastleverandører, der har ønsket at forretningerne skal
fortsætte med PVC emballagerne.
PVC-FRI EMBALLAGER Mens plastbranchen raser over miljøminister Lone Dybkjær plan om at afskaffe PVC i Danmark, er et par af de mest synlige PVC-forbrugere, Irma og FDB, lige så stille begyndt at gå over til PVC-fri emballage.
Irma er endda gået et skridt videre og har allerede gennem tre-fire måneder forsynet sine plastemballager af ikke-PVC med et lille mærke.
Teksten på mærket leder ikke umiddelbart tanken hen på PVC. Den lyder: 'emballagen indgår i naturens kredsløb ved industriel forbrænding', men betyder i virkeligheden: 'emballagen er ikke af PVC'.
Når de kloge hoveder siger, at PVC skal væk, må vi hellere se at få det væk, siger emballagechef Rolf Presskorn fra Irma.
MED PÅ IDEEN Vi har netop lavet nogle nye bakker til vores frugt, hvor vi også får det lille mærke på. Når året er gået, er der nok ikke så forfærdelig meget PVC tilbage i Irma. Jeg siger ikke, at det er totalt væk, for det er urealistisk. Der vil i
lang tid stadig være noget PVC tilbage, for vi har jo noget der hedder importvarer, siger han.
Det har ikke været nødvendigt for Irma at skifte leverandører for at få PVC-fri emballager. Leverandørerne er mere eller mindre frivilligt gået med på ideen.
Vi har heldigvis ikke en eneste leverandør, vi ikke kan tale med og finde ud af det, siger Presskorn.
De steder, hvor kvaliteten af emballagen ikke er vigtig, er PVC- emballagen ofte afløst af et dårligere materiale. For eksempel behøver plastindlægget, som adskiller småkagerne, ikke være aromatæt, og det må gerne have småhuller.
Det skal ikke koste os penge. Vi smider ikke en PVC-bakke til 10 øre ud til fordel for en i et dyrt materiale, der koster 25 øre. Det kunne vi ikke drømme om, siger Rolf Presskorn.
UDEN SLAGSMÅL Udskiftningen af Irmas PVC-emballage sker uafhængigt af moderkæden FDB.
Her er man også rask på vej væk fra PVC-emballagen, selv om der endnu ikke skiltes med det.
De sidste margarinebægre af PVC bruges op netop i disse dage. Indkøbschef Bent Jessen fra FDB's salat- og margarinefabrik i Viby siger: Vi er i fuld gang med salaterne, og i løbet af to-tre måneder skulle de fleste salatbægre være udskiftet.
Han oplyser i øvrigt, at forhandlingerne med FDB's leverandører er gået støt og roligt og uden slagsmål. Teknisk kræver overgangen blot andre værktøjer på emballagemaskinerne.
Men nogle af råplastleverandørerne, bl. a. Norsk Hydro, har været på besøg for at præparere os til at forsætte med PVC, siger Bent Jessen.
PROBLEMATISK KØDFOLIE Den 'ømme tå' i arbejdet hen mod andre plastmaterialer er den klare PVC- folie, som de friske kødvarer pakkes ind i. Kun PVC har den nyttige egenskab, at det uden tøven vender tilbage til sin oprindelige form, når kunderne har
trykket fingrene ned i kødet.
Vi mener ikke, at vi kan få kødet til at præsentere sig så godt med de alternativer, der er på markedet. Men samtidig skubber vi på emballageproducenterne for at finde et alternativ, siger afdelingschef Alex Tolstoy fra FDB's centrallaboratorium.
Et vigtigt argument for at gå bort fra PVC til kødfilm, er materialets indhold af blødgører, som under visse forhold kan vandre over i lev- nedsmidlerne. De kræftfremkaldende ftalater er ganske vist skiftet ud med såkaldte adipater, som ikke er specielt
giftige.
IKKE GLASKLART Men principielt er der noget forkert i, at stoffer får lov at vandre over i levnedsmidler. Der kan også opstå smagsproblemer, siger Alex Tolstoy.
Indtil videre hedder alternativet polyethylen. Foruden den ringere elasticitet er det ikke lige så glasklart som PVC. Det opfylder dog to vigtige krav. Det kan få samme 'klæbe'-effekt som PVC, og det er lige så gennemtrængeligt for ilt.
FDB's pres på foreningens egne leverandører af fødevarer har smittet af på producenter, som leverer til andre forhandlere.
I og med at Brugsen er så stor, begynder de andre at lede i samme retning, når vi går ind for en sag. Man kan godt sige, at det at være mod PVC, er 'in' i dag. I hvert fald når man ikke lige er i branchen, siger Tolstoy.
SKIFT TIL GENBRUGSPAP FDB og Irma sidder tilsammen på godt 35 pct. af handelen med dagligvarer i Danmark. Den anden store dagligvarekoncern er Dansk Supermarked, som omfatter butikskæderne Bilka, Føtex og Netto. Her besluttede ledelsen for et halvt år
siden at se på emballageforholdene, oplyser informationschef Flemming Honum.
Visse PVC-emballager til frugt og grønt er skiftet ud til genbrugspap.
Det har imidlertid vist sig, at fremstillingen af genbrugspappet forurener.
Derfor overvejer man nu at gå over til plastmaterialet polystyren.
Dagligvarekæderne er ikke de eneste PVC-forbrugere, der foregriber et eventuelt lovindgreb mod PVC. Statens Indkøb er således fornylig gået over til at købe PVC-fri kontorartikler, bl. a. ringbind.
PVC-FRIT RINGBIND Fabrikanternes tilbud på PVC-fri produkter var ovenikøbet billigere, og det har vi da hilst med glæde, siger direktør Erik Fischer fra Statens Indkøb.
De PCV-fri ringbind fremstilles af firmaet Bantex.
Vi er de første i verden, der har markedsført et ringbind i ikke-PVC, når man ser bort fra pap-ringbind, siger firmaets tekniske direktør Erik Andersen.
Udviklingen er foregået i samarbejde med en tysk fabrikant af plastfolie og har taget to år. Firmaets øvrige produkter, skilleblade, plastlommer og tilbudsmapper er helt eller delvis PVC-frie.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten