Fastnettelefoni: Faste kredsløb lukkes sammen ISDN ved udgangen af 2021

Plus5. november 2020 kl. 09:5428
Fastnettelefoni: Faste kredsløb lukkes sammen ISDN ved udgangen af 2021
Illustration: Kent Krøyer.
TDC bekræfter, at de faste kredsløb, som er særlige punkt-til-punkt kredsløb til telefoni, udfases ved udgangen af 2021. Det sker sideløbende med at ISDN2, ISDN30 og ISDNFlex lukkes. Telia og Uni-Tel er klar til at konvertere ISDN-forbindelser til såkaldt simuleret PSTN.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når rådhusklokkerne slår 12 den 31. december 2021 begynder TDC NET for alvor at slukke for de op mod 100.000 ISDN-forbindelser. I samme omgang bliver der også lukket ned for de tilbageværende faste kredsløbs-forbindelser, som er faste punkt-til-punkt-kredsløb, der traditionelt er blevet anvendt hos især offentlige kunder som regioner, politi og forsvar til kommunikation internt mellem forskellige afdelinger på forskellige adresser.

Det oplyser TDC NET til Ingeniøren i kølvandet på at teleselskabet forleden oplyste at ISDN2, ISDN30 og ISDNFlex udfases fra 31. december 2021.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
28 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
13. november 2020 kl. 00:31

Selvfølgelig tager det tid, men uanset hvad, vil skift af IP skulle være en alarmtilstand.
Ved heartbeat skal man også sikre sig idenditeten af heartbeatet. Det er måske lidt nemmere ved polling.

At sikre sig identiteten ved heartbeat, tror jeg er mere sikker, end at tjekke på en fast IP adresse. Sikringen sker i alarm boxen, mens fast IP sikringen, først sker i telefoncentralen og ledningen er usikker. Det er ikke et problem at lave 100% ubrydelige identitetstjek.

Hvis alarmen angiver, at der ikke er detekteret en alarm, så er det ikke alvorligt, at der skiftes fra fastnet til 4G, såfremt at identiteten kan bekræftes. Der vil ikke være detekteret indbrud, da alarmen så ikke kan besvare identitetstjekket. Men, det er korrekt, at man bør være opmærksom på det, da det næste måske bliver at 4G jammes. Hvis der er kendt årsag, f.eks. et kabelarbejde, så er ikke grund til at gøre noget ud af det. Ellers skal systemet tjekkes, og fejlen udbedres.

Jeg vil foretrække heartbeat fremfor polling med fast IP. Det gør det muligt at anvende redundante linjer, forskellige netværk, og det er ukritisk med routeropsætning, og hvis routerens opsætning forsvinder.

26
12. november 2020 kl. 11:58

Det er en skandale, at EMC normerne kræver test for situationer, som aldrig forekommer i praksis, men til gengæld holder kommunikationslinjer ude, og det er en skandale, at teleselskaberne ikke er i stand til at tænke selv.

Jeg husker i "gamle dage", der havde vi i Danmark større EMC krav til teleudstyr, og det gjorde, at man ikke måtte bruge billigt kinaudstyr på telenettet. Det var noget med at f.eks. kontakterne i telefonerne, skulle tåle en større spænding, end i resten af verden. Men, sådan er det ikke mere. Skandalen er EU.

PC'er burde være nogenlunde isoleret hvis de er forbundet til ADSL via netværk. Der er normalt isolationstransformere på netværk. Men, der er nok forskel på kvaliteten og isolationsspænding. Og, det nytter ikke meget med en 3,5kV isolation trafo, hvis printlayouteren har lagt banerne med under 0.5mm afstand mellem primær og sekundær.

Mener at LAN standarden sætter krav til mindst 1,5kV isolationsspænding, og det samme ved forbindelsen til telefonlinjen. Men, vi ser ofte udstyr fra Kina hvor kravene ikke er opfyldt, f.eks. at de har modificeret printlayoutet, så det ikke er tilladt i forhold til da udstyret blev godkendt.

Denne applikationsnote fra Texas Instruments, anvender kun kondensatorer, og så kan jeg forestille mig, at der kan opstå store strømme. Og det er ikke 2kV typer... https://www.ti.com/lit/an/snla088a/snla088a.pdf

25
12. november 2020 kl. 11:23

Du mener vel omvendt?</p>
<p>Enten poller alarmcentralen den enkelte alarm f.eks. 1 gang i sekundet ligesom det gamle alarmnet, eller også benyttes "heartbeat", hvor alarmen sender data 1-2 gange i sekundet, og hvis så data udebliver i mere end 1-2 sekunder, aktiveres alarmen.

Vil tro at heartbeat er mest enkelt, hvis du skifter mellem forskellige IP addresser, f.eks. fast netværk og mobilnet. Og routere kræver ikke nødvendigvis særlig opsætning. Jeg ved ikke om det tager tid at skifte fra fastnet til 4G. Min router tager lidt tid om det, måske kører den i sleep mode på 4G, ved det ikke. Men 1-2 sekunder kan den ikke vågne på. Der findes mange routere, og hvis de holder forbindelsen på begge netværk, burde den kunne skifte øjeblikkeligt.

24
12. november 2020 kl. 09:49

Min storebror fik raseret sit kontor og min mor fik modem'et i sin computer brændt af på grund af lyn. Begge dele blev erstattet af forsikringsselskabet.</p>
<p>...</p>
<p>Ja jeg er også vokset op med at de dyrebare fjernsyn skulle tages fra når der var udsigt til torden, men så dyre er ting ikke længere.

Det handler ikke om pris, men om det bøvl, det er, at køre en ny computer op og få installeret og opdateret alle programmer incl. nødvendige licensnøgler, plus den tid og de data, man mister.

Maersk tabte $300 millioner ved et NotPetya angreb, og de skulle geninstallere 4000 servere. Det overstiger langt prisen for nye computere.

Det er en skandale, at EMC normerne kræver test for situationer, som aldrig forekommer i praksis, men til gengæld holder kommunikationslinjer ude, og det er en skandale, at teleselskaberne ikke er i stand til at tænke selv.

22
11. november 2020 kl. 22:22

Den behøver da ikke at være en del af alarmsystemet, men blot være koblet til det samme xDSL modem, hvilket formodentlig vil blive det nornale setup fremover.

Fremover? det har da været sådan de sidste 20-30 år!

Min storebror fik raseret sit kontor og min mor fik modem'et i sin computer brændt af på grund af lyn. Begge dele blev erstattet af forsikringsselskabet.

Det har så den ulempe, at man ikke engang imellem kan slukke for forbindelsen, hvis der er en alarmcentral i den anden ende, for så går sabotagealarmen.

Der er ingen som slukker for noget som helst nu om dage. Ja jeg er også vokset op med at de dyrebare fjernsyn skulle tages fra når der var udsigt til torden, men så dyre er ting ikke længere.

21
11. november 2020 kl. 22:14

Den behøver da ikke at være en del af alarmsystemet, men blot være koblet til det samme xDSL modem, hvilket formodentlig vil blive det nornale setup fremover. Det har så den ulempe, at man ikke engang imellem kan slukke for forbindelsen, hvis der er en alarmcentral i den anden ende, for så går sabotagealarmen. Dermed kan man ikke få en ny (dynamisk) IP-adresse engang imellem, hvilket kan være hensigtsmæssigt for at holde hackere ude.

Hvis det er IP baseret, og ikke kræves en fast IP addresse fra alarm udbyderen, så kan man anvende et system med 2G/3G/4G som backup. Slukkes for routeren, går den over på 2G/3G/4G, og du kan få en ny IP addresse. Ved ikke om alarmudbyderne kan håndtere dette, eller om de kræver fast IP.

Hvis du er ved at udvikle et alarmsystem Carsten, så tænk på, at hvis det fungerer over IP, så gerne skal fungere med både fast opkobling, og mobil som backup. Bedst er altså, at pollingen sker fra alarmen, til alarm centralen, og ikke den omvendte vej.

20
11. november 2020 kl. 17:57

Hvis man har en PC i sit alarm setup,

Den behøver da ikke at være en del af alarmsystemet, men blot være koblet til det samme xDSL modem, hvilket formodentlig vil blive det nornale setup fremover. Det har så den ulempe, at man ikke engang imellem kan slukke for forbindelsen, hvis der er en alarmcentral i den anden ende, for så går sabotagealarmen. Dermed kan man ikke få en ny (dynamisk) IP-adresse engang imellem, hvilket kan være hensigtsmæssigt for at holde hackere ude.

19
11. november 2020 kl. 17:45

Har set de i amerikanske krimi-film sætter en højspændings gnist generator på alarmkabel eller kabel til nøgleboks, og så slår transienterne alarmen permanent fra.

Du ser for mange film :-)

Man kan godt ødelægge kommunikationen, hvis man vel at mærke kan få fat i de rigtige kabler, hvilket kan være svært udefra - alarmfirmaer tænker altså også; men ethvert fejlsikkert alarmsystem har den passive tilstand som alarmtilstanden. Sker der sabotage, så alarmsystemet ikke svarer, når det polles fra en vagtcentral, hvilket bør ske mindst en gang i sekundet, som det gamle alarmnet, eller hvis man i stedet bruger "heartbeat", og det timer ud, går alarmen alligevel.

Fordelen ved fastfortrådede alarmsensorer frem for trådløse er bl.a., at man normalt skal ind i huset for at sabotere systemet, og så burde alarmen være gået ved indbrudet. Med en trådløs alarm kan man bare jamme systemet udefra. Enten går alarmen ikke ved det, og så er der fri adgang, eller også starter alarmen, og så skal man bare jamme gentagende gange midt om natten, indtil beboeren tvinges til at slå alarmen fra for ikke at vække naboerne, og så er der fri adgang, når den ikke starter ved næste jamming :-)

17
11. november 2020 kl. 16:35
16
11. november 2020 kl. 16:26

Jeg ved at tidligere beholdt mange en kobberforbindelse på grund af alarmsystemer, der kørte overlejret på den almindelige kobbertelefonlinie, så hvad gør de nu? SIM kort og mobil? Det fungerer vel ikke 100% overalt i landet?

SIM kort og mobil er lidt dårlig løsning til alarmsystemer. Det er nemt at jamme, og så risikerer man, at alarmen enten må ignoreres, eller der køres ud til en alarm, der skyldes jamming. Typisk, vil jamming ske i kortere perioder, så det ser ud som om der er problemer med forbindelsen. Før eller siden, bliver vagtselskabet nød til at ignorere alarmerne, og så kommer tyveriet først. Det samme gælder trådløse kameraer. De jammes normalt af tyvene, så de viser "sort" eller manglende signal.

En fast forbindelse kan naturligvis skæres over, men det er langt sværre at skiftevis tænde og slukke for dette, og få det til at se ud som om det er ustabilt.

12
11. november 2020 kl. 15:24

Man kan løse torden problemet på to måder.</p>
<p>Købe lynsikring på sin xDSL, ligesom man gjorde med sit gamle alarmudstyr.
Købe nyt xDSL moden når det gamle bliver ødelagt af lyn
Økonomisk er den sidste løsning klart billigst.

Ikke hvis det også går ud over PC'en, som jeg netop har et eksempel på fra min vej. Mange PC'er er jo så "smart" opbygget, at alle I/O sidder i den ene side af bundkortet, strømforsyningen med mulig jordtilslutning (returstrøm) i den modsatte side, og ind imellem har man så alt det, som absolut ikke tåler transienter.

11
11. november 2020 kl. 15:09

Man kan løse torden problemet på to måder.

  1. Købe lynsikring på sin xDSL, ligesom man gjorde med sit gamle alarmudstyr.
  2. Købe nyt xDSL moden når det gamle bliver ødelagt af lyn

Økonomisk er den sidste løsning klart billigst. Men er man paranoid med hvad ens alarm skal sikre, så ringer man til en elektriker og beder om at få en lyn sikring monteret.

Da jeg byggede nyt hus, bad jeg også elekrikeren om at sætte lynsikringer på el-installationen, da vi ligger for enden af et langt kabel ude midt på en mark. Rent guf for et rask lille lyn.

Og mens vi stadigt havde kobber internet, sad der en lyn beskyttelse på den også.

10
11. november 2020 kl. 14:48

Jeg troede du mente noget gammelt alarmudstyr, som ikke kunne flyttes til SIP eller andet på grund af risikoen for torden.

Det mente jeg også. Hvis det gamle alarmnet skal over på SIP, må det ske via et xDSL (eller fiber) modem, og hvis det så ikke tåler transienter, kan man ikke tilkoble alarmsystemet, hvis der er risiko for torden, og det duer jo ikke.

Kan dit alarm udstyr tåle et lyn?

Jeg troede til gengæld, at du med "dit alarm udstyr" mente det udstyr, som jeg p.t. er ved at udvikle, og ikke det nuværende alarmnet, som er forsynet med gnistgab og jording, og derfor tåler en del, og som faktisk ikke er mit, men tilhører G4S.

8
11. november 2020 kl. 10:18

Torden er ikke noget problem. I mit gamle hus havde jeg en gammel lynbeskyttelse, som eg havde sat foran mit ADSL modem, men efter skillefiltret.

Og da lynet slog ned i nærheden, blev mit udstyr reddet af en Canon telefax i samme stik, som selvfølgelig havde transientbeskyttelse. Så heldig var mindst 2 andre på vejen ikke. Den ene slap med et ødelagt modem; men den anden fik også ødelagt sin PC.

Torden er et problem, hvis man ikke transientbeskytter en kobberforbindelse, og så længe TDC/YouSee og formodentlig også andre ikke gør det, er der kun fibermuligheden eller en trådløs forbindelse tilbage for Hr. og Fru Danmark, som ikke selv kan opsætte f.eks. en DBx TC 180 beskytter eller lignende.

Kan dit alarm udstyr tåle et lyn?

Det kommer det selvfølgelig til, når det engang er færdigudviklet - bortset fra en direkte fuldtræffer, som det er urealistisk at beskytte sig imod, med mindre hele huset omsluttes af en lynafleder. Ét af målene med mit nye 20-V system til fremtidens hus (se https://max-i.org/green-smart-house-solution.html ) er netop at slippe af med al det (kineser)skrammel med tvivlsom kvalitet og transientbeskyttelse og erstatte det af et system i industrikvalitet, hvor tingene er gjort ordentligt "by the book". Det er jo ikke bare xDSL forbindelsen, der er et problem. Hvis bare én af de talrige 230 V konvertere til LED belysning og alverdens smådimser ødelægges af en transient, er der risiko for brand, for hvis der i det hele taget er en MOV i indgangen til transientbeskyttelse, er det ialtfald ikke af en type, som automatisk kobler sig ud (og fejlmelder), hvis den ødelægges, så lækstrømmen stiger, og den derfor bliver for varm.

7
10. november 2020 kl. 21:17

hvad ialtfald TDC/YouSee's kobberbaserede xDLC modemer ikke kan - det ved jeg af erfaring, så de er ubrugelige til alarmformål, da man må koble dem fra, inden man forlader huset, hvis der er risiko for tordenvejr.

Torden er ikke noget problem. I mit gamle hus havde jeg en gammel lynbeskyttelse, som eg havde sat foran mit ADSL modem, men efter skillefiltret.

TDC medarbejderen kunne ikke forstå at de kun skulle skifte skillefiltret da jeg ringede ind og fejlmeldte efter et tordenvejr.

Kan dit alarm udstyr tåle et lyn?

6
10. november 2020 kl. 17:42

xDLC

UPS. Selvfølgelig xDSL (ADSL og VDSL).

5
10. november 2020 kl. 17:34

Så vidt jeg ved har der ikke været noget "Alarmnet" til at modtage i den anden ende i over ti år ?

Jo, vi har det stadig fra G4S; men det kniber efterhånden med at skaffe reservedele og finde gamle medarbejdere, der kender det. Jeg var iøvrigt som daværende medarbejder hos Søren T. Lyngsø A/S med til at udvikle det som underleverandør til Regnecentralens afdeling i Aarhus, som havde designet hele strukturen og besluttet, at 8 bit da måtte være nok for enhver :-)

Selvfølgelig trænger det system også til en udskiftning; men der har bare ikke rigtigt været noget alternativ indtil nu, som både bliver overvåget (pollet) omkring hvert sekund, og som samtidig kan tåle (lyn)transienter, hvad ialtfald TDC/YouSee's kobberbaserede xDLC modemer ikke kan - det ved jeg af erfaring, så de er ubrugelige til alarmformål, da man må koble dem fra, inden man forlader huset, hvis der er risiko for tordenvejr. For vores vedkommende bliver det nok udskiftning til fiber og helst hos en teleudbyder, som vil kunne levere en MQTT "broker" eller lignende til IoT, så alarmer let kan overføres til naboer.

2
10. november 2020 kl. 10:21

Jeg ved at tidligere beholdt mange en kobberforbindelse på grund af alarmsystemer, der kørte overlejret på den almindelige kobbertelefonlinie, så hvad gør de nu? SIM kort og mobil? Det fungerer vel ikke 100% overalt i landet?

1
6. november 2020 kl. 15:30

I England udfaser man både ISDN og PSTN i 2025 til fordel for 100% IP-baserede forbindelser (de kalder det NGN "Next Generation Network").