Faste ritualer kan styrke dine jobchancer

9. januar 2018 kl. 02:30
Faste ritualer kan styrke dine jobchancer
Illustration: Bigedhar/Bigstock.
Ritualer, inden man skal levere en stor præstation, kan ses som ren overtro, men faktisk viser en ny undersøgelse fra Harvard Business School, at fænomenet har en fordel – det fremmer din indsats
Artiklen er ældre end 30 dage

Nervøsitet kan hæmme selv de allerbedste. For eksempel når du skal til jobsamtale i dit drømmefirma eller leverer en afgørende præsentation på dit arbejde.

Men jobsøgere er ikke de eneste, som skal tackle angst, når nervøsiteten breder sig i kroppen inden et vigtigt øjeblik. Nogle af de bedste sportsfolk i nyere tid udfører ritualer, inden de skal præstere på banen. En af dem er Cristiano Ronaldo, som vandt Fifa-prisen for bedste fodboldspiller i 2016.

Den portugisiske boldkunstner har indtil flere ritualer, som han praktiserer, inden kampen fløjtes i gang - som eksempelvis altid at træde ind på banen med højre fod først eller at sidde bagest i bussen på vej til udebanekampe.

Design- og udviklingsingeniører er fortsat i høj kurs. Find dit drømmejob.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ritualer kan ofte være båret af overtro, men ikke desto mindre har de en positiv effekt på de personer, som udfører dem. Det underbygger en undersøgelse fra et researchteam fra blandt andre Harvard Business School og University of Chicago.

Forskerne bag rapporten 'Don’t Stop Believing: Rituals Improve Performance by Decreasing Anxiety' har kigget nærmere på virkningen af ritualer og fundet frem til, at det kan dæmpe præstationshæmmende nervøsitet.

Stor efterspørgsel på it-udviklere. Se dine muligheder.

Ifølge undersøgelsen begrænser det følelsen af angst og anspændthed at gennemføre et ritual, inden du kaster dig ud i en stresset situation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den måde bliver du faktisk bedre i stand til at levere en flot præstation, for eksempel når du skal holde et oplæg på arbejde, gå til eksamen eller en jobsamtale eller have en ubehagelig samtale med din leder.

Sådan testede forskerne ritualernes betydning

Holdet bag undersøgelsen udførte flere forskellige eksperimenter for at kaste lys over effekten af ritualer.

I det første forsøg skulle 85 studerende synge den amerikanske gruppe Journeys klassiker ’Don’t Stop Believing’ foran jævnaldrende.

Før opvisningen fik halvdelen af forsøgskaninerne besked på at udføre et tilfældigt ritual, som forskerholdet havde udviklet. Eksempelvis at tegne, hvordan den studerende havde det, hælde salt på billedet, tælle til fem eller krølle papiret sammen og smide det i skraldespanden.

Efterfølgende målte researcherne sangpræstationen, hjerterytmen på deltagerne, og hvor nervøse de følte sig.

De studerende, som praktiserede et ritual, oplevede markant lavere puls. Desuden følte de samme deltagere sig mindre angst end personer, som ikke udførte nogen af rutinerne.

For at undersøge, om udførelsen af et ritual kun forbedrer præstationen i stressprægede scenarier, bad forskerne deltagerne om at løse en svær matematisk opgave.

Design- og udviklingsingeniører er fortsat i høj kurs. Find dit drømmejob.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Halvdelen af de studerende blev opfordret til at se opgaven som en ’sjov test’, mens den anden halvdel fik at vide, at det var en meget svær IQ-test.

I det tredje eksperiment testede forskerne, om det har indflydelse, hvis ritualerne ligner tilfældig adfærd kontra fastlagte rutiner.

Forsøgene bekræftede, at ritualerne forbedrer præstationen i stressprægede situationer, mens de ingen effekt har, hvis personen opfatter situationen som en ’sjov test.’ Ligeledes viste det sig, at faste ritualer har større betydning end tilfældig adfærd.

Derfor virker ritualer

Forskerne har flere bud på, hvorfor ritualer kan løfte en persons indsats. En af grundene menes at være, at mennesker har et fundamentalt behov for orden.

Gentagelserne i ritualerne bidrager således til at mindske nervøsitet, da man vender tilbage til noget familiært, hvilket skaber en følelse af kontrol.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek Jobfinder.

En anden årsag til, at ritualer virker, kan være distraktions-effekten. Når nogen beskæftiger sig med lavpraktiske ritualer som at lytte til en bestemt sang eller at banke et antal gange i bordet, blokerer det for påtrængende negative tanker og dermed for angst.

Placebo-effekten kan også være en grundlæggende grund til, at ritualer fremmer præstationer. Hvis et individ er overbevist om, at en serie af rutiner påvirker hans eller hendes performance, løfter det i sig selv personens indsats.

Andre årsager er mere abstrakte. Nogle forskere har argumenteret for, at religiøse såvel som sekulære ritualer giver en følelse af mening og perspektiv. Det tillader folk at danne en buffer til truende tanker. De lægger så at sige afstand til hæmmende tankestrømme, fordi ritualer hjælper med midlertidigt at flytte deres selvopfattelse i pressede situationer.

Stort behov for fagfolk inden for drift og tilsyn. Se dine muligheder.

Uanset baggrunden for, at ritualer fremmer ens indsats, kan det altså betale sig at prøve – det har tilsyneladende virket for Cristiano Ronaldo gennem flere år, hvor han har leveret fodbold i topklasse.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang d. 10. januar 2017). Jobfinder udgiver nogle af de bedste historier fra 2017 i mellem jul og nytår samt i januar .

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger