Fascinerende fotos af Nasas forladte affyringsområder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fascinerende fotos af Nasas forladte affyringsområder

For godt 25 år siden spurgte en ingeniør på Cape Canaveral Space Center den amerikanske fotograf Roland Miller, om han ville komme og hjælpe til med at bortskaffe noget fremkaldervæske. For Roland Miller, der på det tidspunkt underviste på det nærliggende Brevard Community College, blev det til det første besøg på Complex 19, området hvorfra Gemini blev affyret.

Gemini-programmet var forløberen for det amerikanske rumprogram Apollo. Målet med Gemini var det samme som med Apollo-missionen: at lande på Månen – og gøre det før russerne. USA’s rumprogrammer var i lige så høj grad en del af Den Kolde Krig, som drevet af et ønske om at komme til Månen.

Roland Miller, der havde været optaget af rejser i rummet, siden han var barn, havde som så mange andre fulgt affyringerne af rum­raketterne fra en tv-skærm. Da han nu gik gennem det forfaldne Complex 19-område, der havde været vist på tv 20 år tidligere, slog det ham, at det måtte dokumenteres, og det har han siden gjort.

Han overtalte Nasa og US Air Force til at lade stederne fotografere, og i knap tre årtier har Roland Miller været rundt på nuværende og tidligere ruminstallationer og militærbaser for ikke bare at dokumentere det rustne forfald, men også fotografere skønheden.

At Roland Miller først og fremmest er kunstfotograf, ses tydeligt. Nogle af billederne er næsten abstrakte, andre – som billedet fra et rum i Cape Canaveral – fortæller historien om en mindehøjtidelighed for de tre astronauter, der i 1967 døde under en test af Apollo 1-kapslen.

Historiske mindesmærker

Ud over Cape Canaveral har Roland Miller været i Edwards Air Force Base i Californien, The Johnson Space Center i Texas, på Nasas Research Center i Langley, Virginia og på det militære testområde White Sands i New Mexico, hvor nogle af de første affyringsramper blev konstrueret. Sidstnævnte er blevet til et af bogens smukkeste billeder: Det rødmalede tårn, der nu holder en A-1-raket. Egentlig var den bygget til tyske V2-raketter, men som Miller forklarer, er der ikke så mange V2-raketter tilbage.

Der er heller ikke så mange af de fotograferede steder tilbage. Halvdelen af dem er blevet revet ned, andre kan ikke rives ned. Det betyder, at der ikke bliver gjort så meget for at bevare dem, selv om nogle af stederne bliver omdannet til at huse Nasas nye rumprogrammer.

Det har været diskuteret i tidsskriftet The Space Review, om de amerikanske myndigheder burde gøre noget for at vedligeholde de forfaldne rumstationer. De er en vigtig del ikke bare af USA’s historie, men også af verdenshistorien. Det er historien om, dengang mennesket rejste ud i rummet. Og det er bevismateriale om rumkap­løbet mellem øst og vest. Som Roland Miller siger:

»Dengang skød de ikke raketter mod hinanden, men ud i rummet.«

Antropologen Beth Laura O’Leary, der underviser på universitetet i New Mexico, og som har skrevet bogen ‘Space Archeology’, argumenterer i et kapitel i bogen for, at rum­faciliteterne burde have status af verdensarv. For hende er der ligheder med pyramiderne i Giza i Egypten, mayaernes pyramide Chitzen Itza og Stonehenge i England. De er alle vidnesbyrd om menneskets søgen mod noget større ‘derude’.

‘Abandoned in Place’, University of New Mexico Press, fås på Amazon og ved henvendelse til forlaget via unmpress.com.

Et stykke historie, og nogle smukke billeder, - men faldt lige over

"Halvdelen af dem er blevet revet ned, andre kan ikke rives ned."

Hvilke omstændigheder er det der gør, at de ikke kan rives ned?

  • 2
  • 0

Jeg ville gætte på at "kan" er så meget sagt, og det mere er besværligheden eller eventuel fredning pga. kultur halløj.

Affyringsramperne for de største raketter er f.eks. nok ikke lette at rive ned - det vil jo som udgangspunkt kræve en hvis ihærdighed at rive noget ned som skal kunne skal overleve en 3.000 tons raket der "smider" 34.000 kN i retning af rampen :-)

  • 0
  • 0