Farverige Feynman - som vellykket tegneserie

Med særprægede hobbyer som bongotrommer, nøgenmaleri og det at lirke pengeskabe op er nobelpristager og professor på CalTech-instituttet i Californien Richard Feynmans liv og levned et oplagt emne at lave en tegneserie ud af. Læg så dertil, at Feynman var udadvendt, humoristisk, en hjerteknuser og tillige en rigtig showman, og så begynder man faktisk at undre sig over, at ingen har taget fat på projektet før nu.

To kompetente tegnere har dog sat sig for at gøre op med forseelsen, og frisk fra trykken kommer nu tegneserien 'Feynman' - en grafisk skildring af Richard Feynmans liv og den videnskab, han berigede vor verden med.

Ophavsmændene Jim Ottaviani og Leland Myrick har gjort deres hjemmearbejde, og oven i hatten har de lagt en massiv indsats for at udvikle en unik æstetik til udgivelsen. Med bemærkelsesværdig snilde og en selvsikker udnyttelse af tegneseriemediet formår de to at indfange såvel Richard Feynmans ukuelige begavelse som hans farverige personlighed.

Bogen præsenterer sig som en biografi, men der er nærmere tale om en serie løst sammenhængende anekdoter, der er arrangeret i kronologisk rækkefølge, sådan at de til sammen danner en rød tråd gennem hovedpunkterne af Richard Feynmans liv.

Vi starter i Richard Feynmans ungdom, hvor vi ser hans undervisere anbefale ham til Amerikas fineste universiteter, for som de siger: »En begavelse som Feynmans kommer kun én gang hvert 25. år.«

Dernæst følger vi Richard Feynman i arbejdet med det tophemmelige Manhattan-projekt, hvor han arbejdede på atombomben sammen med blandt andre Niels Bohr - den autoritære dansker, som de amerikanske fysikere var bange for, men som Richard Feynman kunne tale frit til.

Vi følger også Feynmans omgang med den aldrende Einstein, og på den måde udstiller udgivelsen ikke kun Feynmans udfarende privatliv, præget af bongotrommer og nøgne damer, men giver os også indblik i Feynmans intellektuelle udvikling i årene, der gik forud for, at han vandt nobelprisen for sit arbejde med kvanteelektrodynamik.

Feynman som showman

Egentlig er Jim Ottaviani og Leland Myricks bog bygget op omkring de samme hændelser, som man allerede kan læse om i Feynmans storsælgende selvbiografi 'Surely You're Joking, Mr. Feynman!' Dermed kunne man frygte, at tegneserien blot blev en fodnote, en illustration af bogen, men har man læst dem begge, hvilket denne anmelder har, så kan man til sin overraskelse konstatere, at Jim Ottaviani og Leland Myricks kompetente brug af tegneseriemediet faktisk formår at indfange og intensivere nogle aspekter af Richard Feynmans liv, som bogen ikke var i stand til.

Eksempelvis var det Richard Feynman, som var med til at opklare, hvorfor rumfærgen Challenger i 1986 forulykkede og rev syv astronauter med sig i døden.

Problemet var, at en såkaldt O-ring af gummi var hærdet under de 20 graders frost, der herskede på opsendelsesdagen, og for at demonstrere sin pointe for publikum dyppede Richard Feynman et stykke gummi i et glas isvand for så at slå det itu med en hammer for øjnene af den samlede opklaringskomité og på direkte tv.

Det er i skildringen af episoder som disse, at tegneseriemediet virkelig brillerer: Ved at trække en simpel handling ud over flere captions og indflette billeder af tilskuernes forundrede ansigter derimellem formår forfatterne elegant at udnytte det grafiske format til det yderste.

I den berømte tegneserie 'xkcd' skriver tidligere Nasa-ingeniør Randall Munroe, at videnskabsfolks entusiasme for Richard Feynman da snart må være et overstået kapitel.

Skulle det ske, så bliver det dog næppe på baggrund af Jim Ottaviani og Leland Myricks udgivelse, som snarere lægger i ovnen til en fornyet romance.

Jim Ottaviani og Leland Myrick: 'Feynman'. 272 sider First Second, 2011

Emner : Fysik