Farverig hollandsk opfindelse: Solcellepaneler langs motorvej

11. august 2015 kl. 06:388
Solcellerpaneler i alverdens farver pryder det næste år en hollandsk motorvej som led i et eksperiment med solceller i det offentlige rum.
Artiklen er ældre end 30 dage

En motorvej i Holland er blevet en anelse mere farvestrålende end normalt. Den hollandske professor Michael Debije har nemlig fået tilladelse til at opsætte solcellepaneler i alle regnbuens farver langs vejen. Panelerne fungerer samtidig som lyddæmpere på den befærdede A2-motorvej tæt på Den Bosch.

Michael Debije har brugt de seneste mange år på at studere solenergien muligheder i det offentlige rum, og han mener ikke, vi udnytter alle muligheder for at opsamle sollys og omdanne det til energi.

Hans farverige solceller adskiller sig fra de kendte, sorte skærme, der mest af alt minder om slukkede fjernsyn, og de bruger en anden teknologi: Pladerne er de såkaldt luminescent solar concentrators (LSC), som altså er farvestrålende og desuden billigere end de almindelige siliciumpaneler. Det er en af årsagerne til, at de nu bliver testet til brug i den virkelige verden.

Ikke lige så effektive

Den hollandske professors solceller er dog ikke lige så effektive som de kendte mørke paneler. Hvor de almindeligvis har en effektivitetsrate på 13 til 15 procent, sniger de farverige paneler sig kun op på 4 til 8 procents effektivitet. Michael Debije mener dog, at deres udseende vil gøre dem mere attraktive til et bredere publikum, end de sorte solcellepaneler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grundlæggende er panelet sammensat af små lag farvet plastic, som - afhængigt af farvestoffet - opfanger en bestemt bølgelængde af sollys, som efterfølgende vil blive ført over til selve solcellerne i panelets ender.

Opfinderen forestiller sig, at panelerne kan gøre sig gældende flere steder i bybilledet. Busstoppesteder kunne bestå af tre-fire paneler af gennemsigtig farvet glas og producere strøm hele dagen. Parkbænke kunne producere strøm og f.eks. fungere som mobilopladningsstationer, ligesom tonsvis af andre offentlige steder kunne have gavn af den farverige plastløsning.

De to sæt paneler langs A2-motorvejen i Holland skal være der indtil sommeren 2016 for at kunne give et års data at gå ud fra.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
12. august 2015 kl. 11:34

Jeg er lige kommet hjem fra bilferie ved Garda søen og på turen hjem kan man opleve et langt støjværn med solceller. Det er på A22 Brenner motorvejen. De er sorte og det synes jeg overhovedet ikke var noget problem. Tværtimod blev jeg glad, ved at se på dem, fordi jeg synes det var noget yderst fornuftigt at bruge et støjværn til. :-) Læs mere her : http://www.autobrennero.it/en/the-motorway-network/sustainable-development/Klik på Noise Protection Wall.

6
12. august 2015 kl. 09:14

Tænker på om det er muligt, om det kan betale sig, eller om det allerede er igang. Der må være mange m2 på et vindmølle tårn der vender mod syd og der er tilslutning til el nettet. Gætter på at der er en minus side, men er der nogle her der ved om det er muligt eller on det er helt i skoven :-)

5
12. august 2015 kl. 07:59

...at rød er den mest optimale farve langs en motorvej.

4
11. august 2015 kl. 10:14

Pæn grafik... hehe, har nogen mon lagt mærke til at bilerne kaster skygger som fra solen, samtidig med at gadebelysningen er tændt... Det er da vist ikke noget der specielt emmer af fornuftig energiforbrug.

3
11. august 2015 kl. 10:06

Endnu en sjov idé, som vi må se kommer ud over rampen.

Der er jo ganske omfattende udviklingsarbejde, og ikke mindst godkendelsesarbejde i forbindelse med udstyr man installerer ved en motorvej, så jeg har altså min tvivl om det på nogen måde kan stå mål med en eventuelt høstet energi.

Misforstå mig ikke, jeg har så afgjort en opfattelse af at solceller er en del af puslespillet til at nå til en fossilfri fremtid, men der er godt nok mange fantasiprojekter derude, som måske emmer lidt af at man har fedtet sig ind de rigtige steder... Men det var der såmænd nok også nogen der mente (og mener) om de første vindmøller. Jeg tror bare der var meget bedre steder at smide penge i solcelleinstallationer, hvor det ville give mere mening end lige i vejsiden. Hvad med alle de virksomheder, som måske i årevis har søgt om tilladelse til farverig skiltning ud til vejen men fået afslag? Jeg tror da nok jeg ville føle mig snydt af denne projektmager.

2
11. august 2015 kl. 09:07

Artiklen fortæller at effektiviteten af plastik solcellerne er lavere, men at prisen tilgengæld er billigere. Artiklen mangler at fortælle om den reducerede effektivitet står i forhold til den lavere pris. Det er den vigtigste information, og den mangler.