Farvel til forhadt notch: Nu bliver selfie-kameraet gemt under skærmen

19. august 2020 kl. 17:0018
Farvel til forhadt notch: Nu bliver selfie-kameraet gemt under skærmen
Illustration: Bigstock .
Som de første i verden er kinesiske mobilproducent ZTE på vej med et kamera gemt under en OLED-skærm. Det betyder et farvel til den forhadte skærmudskæring.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når kinesiske ZTE lancerer sin nye 5G-telefon, Axon 20 5G 1.september bliver fokus ikke så meget størrelsen, processorer, hukommelse og 5G-funktionerne. I stedet vil de fleste nok i stedet zoome ind på frontkameraet på telefonen. Det bliver nemlig skjult under OLED-skærmen, så hele forsiden af telefonen kan bruges som skærm uden udskæring i toppen.

Ifølge mediet E&T forventes skærmen at være en 6.92 tommer OLED display

Hele formålet med at gemme kameraet under skærmen er at fjerne den notch, altså udskæringen i toppen af skærmen, hvor kameraerne og diverse sensorer får plads. Den er elsket af nogle, men hadet af mange og blev for alvor introduceret til smartphone-designs med iPhone X i 2017.

Udskæringen skyldes ikke kun behovet for at tage en hurtig god selfie, men i mindst lige så høj grad fordi mange i dag bruger ansigtsgenkendelse til hurtigt at låse telefonen op eller som redskab til autentifikation på andre tjenester, fx Nem-id. Udskæringen vandt især frem da de fysiske knapper og rammen om skærmen begyndte at snævre ind og helt forsvinde fra de fleste smartphones for to-tre år siden, og så var det pludselig nødvendigt at designe den lidt upraktiske udskæring, som har fået navnet notch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden da har kamera- og mobilproducenter kæmpet med en lang række forskellige tekniske løsninger til at skjule frontkameraet, så hele forsiden kan bruges til skærm og intet andet. Nu ser det ud til at kinesiske ZTE kommer først med en kommercielt tilgængelig smartphone, hvor kameraet er gemt under skærmen. Faktisk er telefonen ikke et flagskibsprojekt for ZTE, men snarere en mellemklassetelefon uden en kraftig processor, ligesom prisen heller ikke forventes at ligge i den høje ende.

Læs også: Kinesisk lidar-kamera tager billeder på 45 kilometers afstand

Illustration: ZTE.

Gemt under skærmen

Præcist hvordan det er lykkedes at massefremstille en telefon med et kamera under skærmen har ZTE ikke fortalt omverdenen endnu, men det er før lykkedes ZTE at være først med nye mobilteknologier. Blandt andet var ZTE først med den trykfølsomme skærm, ligesom de på papiret var først med en foldbar telefon, som dog aldrig blev en succes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der har tidligere været forskellige løsninger i spil, som dog alle er blevet skrottet før de kom i masseproduktion. Xiaomi fortalte sidste år, at de havde skjult et kamera under skærmen ved hjælp af en særlig lavreflekterende glas med en høj grad af transmittans, som altså kunne lukke det mest indfaldende lys igennem. Når kameraet blev aktiveret, kunne det så at sige se lige gennem skærmen. Den løsning blev aldrig realiseret af uvisse årsager.

Heller ikke Oppo Find X og Vivo Nexs mere simple mekaniske løsninger, hvor front-kameraet var placeret bag på telefonen og så blev skubbet op, når det blev aktiveret, er kommet længere end prototype-niveau.

Oppo forsøgte sig også med et kamera under skærmen, men måtte opgive løsningen, da brugere oplevede kornede pixels i det område af skærmen, hvor kameraet var placeret, og så var den æstetiske oplevelse af at have en komplet fri skærm ligesom forsvundet.

Sådan så en tidlig prototype af Xiaomis frontkamera. Den er aldrig sat i produktion Illustration: Xiami.

Læs også: Ny smartphone har integreret infrarødt krops-termometer

Software vs. optik

Skærme og kameraer er i stigende grad blevet centralt teknologisk kampplads for smartphone-producenter. Det er ikke længere nok at skille sig ud med hurtige processorer og gode brugeroplevelser i styresystemet. Når vi taler om skærme er det teknologiske slagsmål koncentreret om at udvikle foldbare skærme, så telefonen kan foldes ud til en tablet. Senest har Microsoft meldt sig ind i kampen med deres nye, mens Samsung og Huawei også er langt fremme.

På kamera-fronten stikker udviklingen i lidt flere forskellige retninger.

For to år siden kunne vi på Ingeniøren fortælle om tendensen med flere og flere objektiver på fremtiden mobilkameraer på bagsiden af telefonen. Dengang vakte det amerikanske kamera-virksomhed Light opsigt, da de præsenterede en Nokia-telefon med hele ni forskellige objektiver samlet på en telefon, ligesom de præsenterede et selvstændigt kamera, L16, med hele 16 forskellige objektiver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den Nokia-telefon blev aldrig en succes, og siden har Light skiftet kurs, og fokuserer i dag i stedet på sensorer til biler.

Læs også: Nye mobiler vælter sig i kameralinser

I dag har Samsung, Huawei, Oneplus og flere andre smartphones fire objektiver på bagsiden, mens iPhone 11 Pro har tre objektiver, og spørgsmålet er om den udviklingen vil tage fart de kommende år, så vi vil se hele bagsiden af telefonen beklædt med objektiver, eller om fokus snarere vender sig mod udvikling af mere intelligente og komplekse algoritmer, som løsningen til at kan optimere brugen af kameraet.

Bare tænk på Googles Night Sight til Android, hvor machine learning-algoritmer gør det muligt at tage billeder i omgivelser med meget lav belysning. Her opfanger kameraet bevægelser i omgivelserne allerede inden billedet tages, og ved hjælp af algoritmer kan kameraet så undgå de slørede billeder af objekter i bevægelse i mørke, som ofte opstår på grund af behovet for lang eksponeringstid.

Netop det at tage en række billeder af det samme motiv, for at at kombinere dem til et enkelt, kender vi også fra Apples seneste udgave af iPhone-kameraet, hvor funktionen Deep Fusion, kombinerer flere billeder til et enkelt, så detaljegraden pludselig minder om mere de langt dyrere spejlrefleks DSLR-kameraer.

Samtidig er der heller ikke helt lagt låg på megapixel-kapløbet, hvor hvor Samsung i 2019 viste de første eksempler på en kamerasensor med 108 megapixel kamera, altså op mod ni gange så høj opløsning som de nuværende smartphones har i dag.

Læs også: Pixel-krigen fortsætter: Ny kamerasensor rammer 100 megapixels

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
25. august 2020 kl. 17:04

Det bliver sikkert nogle fantastiske billeder når en skærm er ridset og / eller fyldt med revner. Kan ansigtsgenkendelsen så mon bruges for at låse op?

15
25. august 2020 kl. 11:14

Min mere end et år gamle OnePlus 7 Pro har selfiekamera der kører op, og såvidt jeg ved er det ikke bare en prototype ?

11
20. august 2020 kl. 14:53

Er jeg den eneste som ALDRIG anvender den?

Nej. Har aldrig taget en selfie eller lavet et videocall, og kommer nok heller ikke til det. For mig er dette en løsning på et ikke-problem, men det siger nok mere om forskellige generationer/køn.

10
20. august 2020 kl. 14:24

Selvfølgelig har der i lang tid været metoder til at lave kameraer der kan "se" gennem et display.

Problemet med disse metoder er bare at de alle sammen giver dårligere og dyrere løsninger end den meget simplere løsning med at placere kamera og display ved siden af hinanden.

den såkaldte "notch" er dermed primært "forhadt" af en speciel gruppering af industrielle designere (og tilsvarende kunder) der foretrækker "monolitiske" designs, hvor al funktionalitet såvidt mulig skal skjules til fordel for en ensartet overflade.

Det er et valg der er drevet af en bestemt æstetik på bekostning af funktion, kvalitet og tilgængelighed.

9
20. august 2020 kl. 09:42

Der skulle generalt nægtes adgang til vores kamara, kontakter, mikrofon mv. hvis dette ikke er nødvendig for funktionen.</p>
<p>Hilsen Produktudvikler Allan Lange Snart uden hemligheder.

Så må man bare undvære den teknologi der efterhånden har nået et Science fiction stadie jeg personligt bliver helt paf over at kan lade sig gøre. Køb en gammel smartphone og lad være med at koble den på internettet. Og i øvrigt lad være med at skrive noget på internettet under dit rigtige navn. Hvis man sætter en ai til at gennemlæse hele ingeniør forummet.....åh LOL. Komplette profiler af rigtige mennesker der tror de kan gemme sig.

8
20. august 2020 kl. 08:14

Godt for design .... MEN

Lige om lidt kommer dette teknologi design så også på tv og pc Det vil åbne helt op for privatliv og industri. Hvor mange gange om dagen godkender vi noget, vi ikke læser, for at kunne fortsætte vort arbejde på nettet. Mange sider godkender vi ubevist, adgang til mikrofon, kontakter,KAMARA, m.m.f. I dag har vi muligheden for at dreje kamara væk, eller tape over, hvis vi vil være helt sikre på der ikke opstår misbrug. Lovgivning skal strammes betydeligt op, den har aldrig fungeret og er nu forældet. Der er ikke mange der har tid til at læse, hvad de godkender og mange sider kan du ikke komme videre, med mindre der bliver krydset godkend.

Der skulle generalt nægtes adgang til vores kamara, kontakter, mikrofon mv. hvis dette ikke er nødvendig for funktionen.

Hilsen Produktudvikler Allan Lange Snart uden hemligheder.

ps Har været udsat for låst tlf. med flot billede af mig.

5
19. august 2020 kl. 22:29

Lige om lidt

Hvor lang tid er "lige om lidt"? ;-) Nok længere en "et øjeblik" men kortere end "snart", der jo er efter kort tid. ;-)

2
19. august 2020 kl. 20:41

Egentlig mærkelig at der ikke er fabrikanter, som helt undlader dette kamera på samme side som selve skærmen. Er jeg den eneste som ALDRIG anvender den?

1
19. august 2020 kl. 18:50

Lige om lidt kommer Apple med verdens første under-skærmen kamera..!