Farvel til Deep Space 1-sonden

Deep Space 1-sonden har nu fungeret i tre år siden opsendelsen i oktober 1998. I den tid har sonden gennemført en banebrydende demonstration af elektriske raketmotorer foruden flere andre teknologo-eksperimenter. Som en sidegevinst har rumsonden fløjet tæt forbi både en asteroide og en komet. I juni 1998 fløj den forbi asteroiden Braille i blot 26 km afstand. Det helt store scoop var imidlertid, da Deep Space 1 den 22. september i år fløj forbi kometen Borelly og leverede de hidtil mest detaljerede billeder af en kometkerne.

Deep Space 1-rumsondens succes vil påvirke den evige debat om, hvorvidt rumfart skal være bemandet eller om det skal ske med ubemandede rumsonder. Med en total mission pris på 150 mio. USD og med de ganske enestående billeder og målinger af Borelly, vil missionen veje tungt til fordel for det sidste.

Under alle omstændigheder går missionen over i rumfartens historie på grund af succesen med den elektriske raketmotor. Den har sammenlagt fungeret i mere end 670 dage og i lange perioder har den kørt non-stop. Motoren har godt nok været med en ganske svag trykkraft, men den har bevist, at teknikken er moden til lange missioner og at den kan give resultater. Den vil naturligvis også kunne skaleres op. Dr. Colleen Hartmann, direktør for NASAs Solar System Exploration Division, udtaler i forbindelse med den forestående nedlukning af rumsonden:

"De amerikanske skattebetalere kan være stolte af Deep Space 1. Den var oprindelig planlagt at vare i 11 måneder, men fungerede så godt, at den i yderligere et par år kunne teste den bemærkelsesværdige elektriske ion-motor og som en bonus levere detaljerede billeder af en komet. Den vil få en ærefuld plads i rumfartens historie".

Deep Space 1 fortsætter i sin bane om Solen og dens modtagere og sendere bliver efterladt med strøm på, så man vil kunne kontakte den igen senere. Men ion-motoren bliver ikke tændt igen.