Farvel til benzinbilen trækker ud efter tysk pression

24. marts kl. 12:52
Transformator biler
Illustration: Ingeniøren.
Forbrændingsmotor til personbiler skal udfases i 2035, vedtog EU i efteråret. Men i sidste øjeblik presser tysk bilindustri nu på for at ændre beslutningen. Ugens Transformator handler også om oprustning mod cybertrusler og de russiske forskere, der er ude i kulden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Remote video URL

I denne uges Transformator handler det først om forbrændingsmotoren, som de 27 EU-lande i efteråret vedtog at udfase i biler i 2035. Men i ellevte time inden aftalen fik de endelige underskrifter, har tyskerne slået bak, stærkt presset af den tyske bilindustri. Og nu skal bilerne også regnes for grønne, hvis de kan køre på 100 procent CO2-neutrale e-fuels, som brint, metanol, syntetisk benzin eller diesel.

Da Første Verdenskrig brød ud, blev alle tyske forskere smidt ud af europæiske forskningssamarbejder. Nu er krigen tilbrage på europæisk jord, og nu er det russiske forskere, der ryger porten. Og for de få tilbageværende russiske ansatte på CERN og XFEL er fremtiden højst usikker.

Danmark er et af verdens mest digitaliserede samfund, men cybertruslen har samtidig gjort os til et af verdens mest sårbare samfund. Et nyt EU-direktiv stiller krav til virksomhederne om at øge it-sikkerheden, ellers risikerer de store bøder.
 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.Illustration: Cecilie Bach.

Vært: Henrik Heide

Medvirkende: Bjørn Godske, Louise Olifent og Thomas Djursing

Klip: Søren Rask Petersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

Transformator 2023-11

Links

Tyskland slår bak i EU: Vil holde liv i forbrændingsmotoren efter 2035

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sløve myndigheder gambler med Danmarks it-sikkerhed

NIS2: Fodslæbende, ualvorlige myndigheder

Russiske forskere smides på porten: Boykot trækker tråde til Første Verdenskrig

Fik du hørt: PODCAST GPT4 udfordrer Google og mørklægger datagrundlaget

Find flere episoder af Transformator

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger