Farvel til tastatur og mus - goddag til mixed reality

Microsofts ledelse tror selv, at tastatur og mus hører fortiden til. Tastaturet har været bredt anvendt, men har alligevel haft meget begrænsede ændringer, siden QWERTY-tastaturet oprindeligt blev designet til skrivemaskiner, og det samme gør sig gældende for dens makker musen. Mixed reality (MR) bliver fremtiden, hvor vi ikke længere bruger de gamle værktøjer, men i stedet via briller, høretelefoner og mikrofon kan interagere med både virkeligheden og den digitale verden på en mere naturlig måde med vores hænder, øjne, ører og via tale.

Har du talt med din computer i dag?

»Det interessante er, at du kan have en virtuel assistent, du kan tale til. Ellers bruger du bare fingrene. Men det er en ny måde at tænke på, når man kan styre med syn og tale i stedet for med mus og tastatur,« forklarer Martin Thorning Hansen, Windows-divisionschef hos Microsoft Danmark.

Den nye teknologi giver helt anderledes muligheder for virksomheder, der kan bruge dem i forbindelse med opgaver, salg, køb, kommunikation og meget mere.

»Vi kan komme tættere på kunden, tranformere vores produkt og give vores medarbejdere en bedre måde at arbejde eller optimere nogle omkostninger på.«

Der er muligt at kommunikere direkte med kolleger, der kan få adgang til at se gennem brillen og deltage digitalt i den virkelige verden. Illustration: Microsoft

Han forklarer, at flere virksomheder allerede i dag bruger det i forbindelse med f.eks. reparation af elevatorer, hvor medarbejderen så kan få vist alle planerne direkte på brillen - og hvis noget driller, kan en kollega følge med og tegne, hvor han skal tjekke noget, hvorpå det dukker op direkte på hans briller.

Microsoft tager den nye teknologi meget seriøst, og når næste opdatering til Windows 10 Creators Fall udkommer den 12. oktober, vil den også understøtte MR.

MR's fremtid har brug for, at folk hopper med på vognen

Det åbner for enorme muligheder, når man har den digitale dybde på en brugbar, mobil, interaktiv og let forståelig måde inden for uddannelse, medicin, underholdning, og hvad man ellers selv kan finde på.

Forestil dig at besøge et museum, og ved statuerne ser du ikke blot, hvordan de er i dag; du kan samtidig se, hvordan den har set ud oprindeligt - inklusive arme, ben eller næser, der for længst er gået tabt.

Den drivende kraft indenfor MR-teknologi er som på de fleste andre områder efterspørgsel. Martin Thorning Hansen ser nu lige et stort potentiale for mange virksomheder, der selv har frihed til at designe den mixed reality, der passer til deres virksomhed og deres ansattes opgaver.

»Det, vi har set indtil videre, er, at der er kommercielle muligheder inden for mixed reality. Jeg taler med flere virksomheder hver uge, der har scenarier, der kan afprøves i den her digitale transformation.«

Samtidig er han dog ikke blind for, at når man roder med den type teknologi, så vil der være en guldgrube i spilmiljøet, hvor MR i dag dog ikke kan følge med konkurrenterne på markedet.

»De spilplatforme, du har på computer eller konsol, har en meget kraftigere motor, da headsettet lige nu bare er en mobilprocessor. Det er en helt anden spiloplevelse. Når nu Moores lov virkelig sparker ind, så vil man opleve, at man rigtigt kan rende rundt inde i Counter-Strike, men det er ikke der, vi er i dag,« siger Martin Thorning Hansen.

Et spørgsmål om tid

Virkeligheden er nok stadig, hvad den har været de seneste 20 år – at kombinationen af virkelighed og en digital verden stadig først ser ud til at nå sit fulde potentiale i fremtiden.

Til gengæld er det ikke svært at forestille sig en fremtid, hvor MR-briller bliver mere tilgængelige, og softwaren vil åbne for en række muligheder, der kan gøre vores oplevelser bedre på mange fronter.

»Headsettet vil blive meget mindre. Hvis man forestiller sig, man tager til en storby, så får man en assistent, der kan hjælpe én. Alene oplevelsen af at være turist bliver en helt anden,« siger Martin Thorning Hansen.

Den fremtid bliver meget lettere at forestille sig, når man kigger på, hvilke spillere der er kommet på VR-markedet. Både Microsoft, Samsung, Apple og mange andre it-giganter er hoppet med på vognen nu, så det er ikke længere et spørgsmål om 'hvis', men snarere om 'hvornår' - og svaret er, at det nok er tættere på, end de fleste tror.

Det får man en fornemmelse af ved Apples introduktion af udviklingsværktøjet ARkit, der kommer til at fungere med IOS11 i iPhones med A9, A10 og A11 processorer. Her gøres de første forsøg med at blande den virkelige virkelighed på skærmen med et datagenereret lag af virkelighed.

Her bruges mobilen eksempelvis som målebånd:

Og spilverdenen ser ud til at have meget at se frem til:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fordelen ved et tastatur er at jeg kan sidde i et åbent kontor landskab og arbejde. Hvis vi fremover skal tale til computeren, vil det generere en masse støj, som gør at jeg kommer til at isolere mig fra mine kolleger.

Så musen og tastaturets død er langt ude i fremtiden - håber jeg!

På den positive side er dog, at folk måske mindre vil skrive perfide kommentarer på internettet, så de nu skal sige de grimme ord til mikrofonen, og andre i nærheden måske kan høre det.

I dag kan man jo orientere sig om hvem evt. der sidder og kigger en over skulderen, når man benytter tastaturet. Derfor skal der ses på privacy også.

 • 1
 • 1

Mon ikke tastaturet fremover blot bliver en frit valgt flade, hvor du gennem et par briller ser tasterne og en sensor opfanger, hvilken 'tast', du trykker på ? Herligt at kunne have et ordentligt tastatur med sig overalt.

 • 1
 • 0

Det lyder som om den version, har samme vanskeligheder ved taktilt feedback, som tastaturer på touch-skærme har i dag.

 • 1
 • 0

Alt andet lige, er det lettere at bruge et tastatur frem for at iføre sig den "elektroniske rustning".

Hvor det giver mening er hvor man skal bruge hænderne til noget andet. Det ses i stigende grad ved komplicerede kirurgiske indgreb - ofte i samarbejde med robotter.

 • 1
 • 1

Dette giver mulighed for at sende folk ud i felten og tage målinger og gøre observationer som base-personel kan forholde sig til, istedet for intetsigende videoer hvor man kun kan få en mundtlig forklaring, men så får mulighed for i 'real time' at diskutere ændringer osv.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten