Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Farvel til papir: Manualer til nye maskiner bliver digitale

PLUS.
Illustration: Nas

De fleste kender oplevelsen. Efter at have pakket en ny maskine ud af pap og folie, falder en tung tætskrevet manual ud. Den ryger hurtigt i skraldespanden sammen med resten af emballagen, og har man brug for instruktioner eller hjælp til at forstå en fejlmelding, så søger man hurtigt online.

Men om få år kan det være slut med producenternes papirarbejde.

Læs også: Brugsanvisningen er på vej i papirkurven

I sidste uge præsenterede EU-Kommissionen sit endelige forslag til en opdatering af maskindirektivet, der regulerer sikkerheden i maskiner bygget og solgt i EU. Fremover bliver direktivet til en forordning, og heri skrottes kravet om at vedlægge de obligatoriske vejledninger og manualer på papir.

I stedet bliver det op til producenterne selv, hvordan de vil vedlægge instruktioner, manualer og andet dokumentation. Det kan være digitalt eller på analogt papir.

»Det er en rigtigt positivt forslag, som har bred opbakning. Der bruges i dag mange ressourcer på at distribuere vejledninger, og digitalt kan man gøre vejledningerne mere relevante og brugbare,« siger Kåre Sørensen, chefkonsulent i DI.

I dag er maskinproducenter forpligtet til at levere manualer og vejledninger i mindst ti år efter, at de har stoppet produktionen af en bestemt model. Sådan bliver det fortsat. Men de praktiske rammer omkring de digitale manualer og vejledninger er endnu ikke fastlagt, og Kommissionen har ikke præsenteret et forslag på den front.

Slutbrugere kan kræve papir

Hensigten med forslaget er at reducere mængden af papir, der forbruges til manualer, som ofte smides ud sammen med emballagen. Præcist hvor meget papir der kan spares, har EU-Kommissionen ikke opgjort.

»Vejledninger kan i dag være på flere hundrede sider, så der kan spares meget papir,« lyder det fra Kåre Sørensen.

Læs også: Nu skal sikkerhedskrav til robotter også omfatte kunstig intelligens

Det bliver dog en enkelt undtagelse for de digitale manualer: Hvis slutbrugeren af en maskine ønsker en papirmanuel og ikke selv vil printe den digitale, så har man krav på at få den tilsendt.

»Kravet om at levere printede versioner øger omkostningerne og har en negativ indvirkning på miljøet. Det skal dog også tages i betragtning, at nogle brugere er mindre digitale kyndige, at der kan være begrænsninger i adgangen til internettet i nogle miljøer, og at den digitale manual ikke nødvendigvis matcher produktversionen,« skriver EU-Kommissionen i sit forslag.

Den kommende tid skal EU-Parlamentet diskutere Kommissionens forslag. Men indtil videre ser det umiddelbart ud til at have stor opbakning. Både industrien, forbrugerorganisationer og EU-medlemslande har alle sendt positive tilbagemeldinger på forslaget – især hvis det bliver muligt at få en papirmanual, hvis man ønsker det.

Hvis maskinbyggere eller importører skal dokumentere, at maskinen overholder alle gældende sikkerhedskrav, kan det ligeledes ske digitalt.

Ikke problemfrit at droppe papiret

Lasse Kieffer, formand for det danske robotudvalg S-850 i Dansk Standard, der arbejder med standardisering af robotteknologi, har tidligere i Ingeniøren også peget på de store omkostninger, der er forbundet med logistikhåndtering af manualer. Han er positiv over det nye forslag.

»Det er et fornuftigt grønt tiltag, samtidig med at virksomhederne sparer ressourcer. Også CE-overenstemmelsesdokumenter kan gøres tilgængelige digitalt til slutbrugere og myndigheder,« siger Lasse Kieffer.

Omvendt er det ikke uden problemer at skrotte papiret til fordel for digitale manualer. For selvom det umiddelbart kan lyde som en simpel regelændring at fjerne kravet om brugsanvisninger på papir, så åbner det for en lang række praktiske og juridiske spørgsmål, som skal besvares:

Hvordan sikrer man en fornuftig versionsstyring, så producenterne ikke snyder? Hvordan skal den digitale brugsanvisning tilgås – f.eks. på en fysisk USB-stick, via en QR-kode eller et helt klassisk link? Hvor længe er producenten forpligtet til at opdatere en digital brugsanvisning? Og hvad sker der, hvis producenten går konkurs?

»EU-Kommissionen har endnu ikke fremlagt et bud på hvordan de digitale manualer og overenstemmelseserklæringer skal håndteres digitalt. Jeg tror vi vil se en løsning, hvor producenterne får ansvar for at levere digitale dokumenter, men hvor brugerne af maskinerne også får et ansvar for selv at hente og opbevare de nødvendige dokumenter lokalt, enten på en USB eller en server,« siger Lasse Kieffer.

Efter at EU-Kommissionen når til enighed med EU-Parlamentet og Rådet om en ny maskinforordning, går der 30 måneder, altså to et halvt år, fra forordningen vedtages til den træder i kraft, og så begynder en yderligere overgangsperiode på et år, før de nye regler er de eneste der gælder. Overgangsperioden skal blandt andet bruges på at sikre, at alle de harmoniserede standarder er opdateret til den nye forordning.

»Der venter et stort arbejde, når forordningen er vedtaget i løbet af det kommende år eller to. Så skal de over 800 standarder, der er knyttet til det nuværende maskindirektiv, opdateres, og der skal udvikles nye standarder for maskinsikkerhed og kunstig intelligens, siger Kåre Sørensen.

Læs også: Danske maskiner fyldt med sikkerhedsfejl

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De fleste maskinbyggere jeg arbejder sammen med er allerede gået over til at sende en usb nøgle med, med mindre kunden specifik beder om papir. I vedligehold vil man i dag gerne have el dokumentation som PDF med aktive links og produktionen vil have video undervisning.

  • 3
  • 0

Emballage kunne også være et godt sted at kigge, mange ting er pakket ind i flotte farvelagte indpakninger med reklamer og derunder en papkasse, og nogle endda et stykke pap udenom det hele for at "skåne" salgskassen.

Alle disse farver og pap er for det meste spild, og de flotte displaykasser er også meget større end nødvendigt, det giver derudover også meget mere affald... Alt hvad der er købt online kunne sagtens købes i bulk indpakning i stedet for retail pakker....

  • 1
  • 0

Axel Egeløv Jeg er også utilfreds med de manualer, der vedlægges. De er ofte stærkt forkortede i forhold til, hvad jeg kan finde på nettet og findes tit på 5-15 forskellige sprog i samme manual. Jeg er bange for, at det der vil blive problemet er jura. Lidt af manualen er en advarsel mod forkert brug, hvis man ikke har fået er korrekt vejledning, eller slet ingen og det går galt, så tror jeg at fabrikanten har et erstatningsansvar. Det er ingen undskyldning, at man selv kan hente manualen på nettet. Alternativet kunne være en lille seddel om, at man kan få manualen tilsendt. Dette har to problemer: sedlen skal muligvis være i form af et frankeret postkort og man skal så vente på at dette er kommet frem til producenten og at manualen er kommet tilbage, før man "kan" bruge udstyret. Et centralt EU register kunne løse lidt af problemet ved at nedsætte ventetiden, hvis alle fabrikanter/sælgere kan tvinges til, at levere nok manualer på alle sprog i EU.

  • 0
  • 0

Det er ingen undskyldning, at man selv kan hente manualen på nettet.

Her er jeg flere gange stødt på det problem, at typebetegnelsen, som er påtrykt apparatet, ikke modsvarer den betegnelse, som skal indtastes for at finde den rette manual på nettet. Så det er ikke altid en gangbar løsning, heller.

Man har sandsynligvis den nødvendige betegnelse, når man lige har fået produktet, på kvitteringen, eller på emballagen. Men flere år efter?

  • 1
  • 0

Hvad med at forbyde trykte reklamer.

Min yngste datter gik med dem i et år. Der var ca 2 kg pr hustand hver uge !! . Mange gad næsten ikke have dem, men når vi fortalte de selv skulle melde fra kom det ikke videre.

Udover dette meldte vi selv på hendes rute 14 eller 15 tomme lejligheder/huse som der ikke eksisterede eller der ikke boede nogen i, men det kunne FK distribution sørme ikkke bare godtage fra os !!!!! så vi måtte smide 30+ kg ud hver uge bare på dette.

Der må kunne spares millioner af kg trykt papir hvert år, bare i DK, hvis der kom et forbud.

  • 2
  • 0

Reklamer er lidt off topic her, men man kunne ønske sig, at modtagelse af reklamer blev et aktivt tilvalg, istedet for aktivt fravalg. Men det har reklamebranchen sikkert forlængst fået lobbyet igennem, at det ikke sker.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten