Farvel til en elsket statistiker: Her er hans bedste videoer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Farvel til en elsket statistiker: Her er hans bedste videoer

Svenske Hans Rosling udmærkede sig ved at vise udviklingstendenser på ny og rokke ved mediernes billede af klodens tilstand. Illustration: Stefan Nilsson

Hvilke videoer på YouTube og Facebook bliver delt og liket lige så meget som koncertoptagelser af teenage-superidolet Justin Bieber og intimoptagelser af selfiedronningen Kim Kardashian?

Svaret er foredrag af en askegrå midaldrende svensk professor i international sundhed.

For med en betagende fortælleevne og revolutionerende metode til at visualisere multivariat-statistik, som kan sammenligne lande over tid, gjorde Hans Rosling det pludselig spændende at høre og se om alskens statistik.

Læs også: Danmarks Statistik vil eksperimentere med populært open source-sprog

Imens langede han ofte stikpiller ud til medierne, som han anklagede for at vise skævvredne billeder af virkeligheden og udviklingen ved at fokusere på enkeltsager og yderpunkter.

Se eksempelvis dette videoklip fra september 2015, hvor Hans Rosling besøgte Danmarks Radio. Den svenske læge og professor gjorde en ellers normalt speedsnakkende studievært mundlam ved at ryste selve præmissen for interviewet og måden, som DR-journalisten og hans kolleger skildrer verden på.

»Man kan ikke benytte sig af medierne, hvis man vil forstå verden,« harcelerede Hans Rosling i videoklippet, der alene på YouTube er blevet set næsten en halv million gange.

Visualiseringsværktøj opkøbt af Google

Roslings kritik mod medierne er nu forstummet.

'Vi er meget kede af at meddele, at professor Hans Rosling døde i morges. Han led af kræft i bugspytkirtlen, som han blev diagnosticeret med for et år siden. Han døde tidligt tirsdag morgen, den 7. februar 2017, omgivet af sin familie i Uppsala, Sverige,' skriver organisationen Gapminder.org, som Hans Rosling var medstifter af.

Gapminder Foundation udviklede softwaren til visualisering af multivariat-statistik, som kan sammenligne lande over tid. Softwaren blev solgt til Google i 2009.

Læs også: Software visualiserer verdens sundhedsproblemer

'Over hele verden bruger millioner af mennesker vores værktøjer og deler vores vision om et faktabaseret verdensbillede, som alle kan forstå. Vi ved, at mange vil blive kede af denne meddelelse. Hans er ikke længere i live, men han vil altid være med os, og hans drøm om et faktabaseret verdensbillede vil vi aldrig lade dø,' skriver de to øvrige medstiftere af Gapminder, Anna R. Rönnlund og Ola Rosling.

Det går faktisk ret godt

Hans Rosling efterlader også masser af betagende videoer om statistik, der fortsat kan ses på nettet. En opfordring herfra er selv at gå på opdagelse i dette overflødighedshorn. Men skal vi udvælge to, vil vi fremhæve nedenstående TED Talk om, hvad der er den industrielle revolutions største opfindelse. Hans Rosling siger vaskemaskinen.

Med nydesignede grafer viser han de samfundsændrede muligheder, som opstår, når økonomisk vækst og elektricitet forvandler en kedelig vaskedag til en intellektuel dag med læsning:

En gennemgående tråd i Hans Roslings arbejde var at vise, at det faktisk slet ikke står så skidt til med den globale udvikling og særligt ikke i ulandene, som mange af os givetvis går rundt og tror – og som medierne bekræfter os i.

Hans Rosling fik et folkeligt gennembrud med dette budskab i 2006 med et foredrag præsenteret som 'The best stats you've ever seen':

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

beundre dette vidende menneske, med hans fantastiske formidlingsevne.

Jeg har gennem tiden nydt mange af hans fortællinger og er altid blevet klogere.

Tusind tak til Hans Rosling for det har har gjort for en oplyst befolkning.

Peter Madsen

  • 17
  • 0

Hans Rosling's præsentationer bør alle se. De er præsentationstekniske mesterværker og indholdet er vigtigt og nyttigt. En kærkommen lejlighed til at se dem igen.

  • 4
  • 1