Farvel Boeing 747: British Airways sender »dronningen af himlen« på pension

Illustration: British Airways

British Airways melder nu ud, at de øjeblikkeligt sender hele flåden af de ikoniske Boeing 747 på pension på grund af nedgangen i rejser, som skyldes de mange rejserestriktioner, som følge af den verdensomspændende COVID-19-pandemi.

»Det er med stor sorg, at vi kan bekræfte, at vi foreslår at pensionere hele vores 747-flåde med øjeblikkelig virkning,« lyder det fra British Airways i en erklæring ifølge nyhedsbureauet Reuters.

British Airways, der er verdens største operatør af jumbojetten med 31 747-fly, kommer derfor til at tage omkring en tiendedel af deres samlede flyflåde på 300 fly ud af drift tre år tidligere end planlagt.

Det er usandsynligt, at den »storslåede dronning af himlen« igen vil flyve kommercielt for British Airways, der i stedet vil operere flere af deres flyvninger på moderne, brændstofeffektive fly som de nye A350 og 787.

Læs også: Glohede motordele fra Boeing 787 regnede ned over Rom-forstad

Derudover betyder nedgangen i rejser som følge af landenes nedlukninger grund COVID-19 og de manglende indtægter, at British Airways er nødt til at skære 12.000 jobs væk, hvilket svarer til 28 procent af flyselskabets samlede arbejdsstyrke.

Ifølge den engelske tabloidavis The Sun nåede British Airways i sidste måned frem til en aftale med selskabets piloter om, at 350 piloter afskediges, mens yderligere 300 kommer i en ‘pulje’, hvor de kan genansættes, hvis behovet opstår.

British Airways er ikke det første flyselskab, som melder ud, at de siger farvel til den ikoniske jumbojet. Tidligere har Virgin Atlantic og Qantas meddelt det samme.

Læs også: Airbus lukker produktionen af A380

Overhalet af moderne fly

British Airways modtog i 1970 den første model af flyet, Boeing 747-100, mens den sidste nye jumbojet, Boeing 747-400, blev leveret til det britiske selskab næsten hele 30 år senere i 1999.

Læs også: 'Hvor mange bordtennisbolde kan der være i en Boeing 747?'

Flyselskabets flåde på i alt 30 Boeing 747-400 har en gennemsnitsalder på 23 år.

Boeing 747 ændrede i 1970’erne måden at rejse på, men blev senere overhalet af moderne tomotorede fly og haler nu langt bagefter i forhold til brændstofeffektivitet, hvilket gør Boeing 747’erne dyrere at holde i luften end de moderne flymodeller.

Emner : Fly