Farvekoder på rør kan forebygge ekskrementer i badevandet

Danmark oplever for tiden problemer med fejlkoblinger af spildevand, der betyder, at vand og afføring fra toiletter ender i regnvandsledninger – og i værste fald bliver det ledt ud der, hvor vi bader i det.

Alene inden for det seneste halve år har byggerier ved Københavns Nordhavn og Nørresundby været ramt af fejlkoblinger, der har ført til badeforbud i de tilstødende havnebade.

Men problemet kan vise sig at være langt mere udbredt, eftersom fejlkoblingerne i København og Nørresundby kun blev opdaget, fordi badevandet løbende bliver testet.

Læs også: Spildevand løber ud i Limfjorden i Aalborg

Der er nemlig ikke fastsat noget system, der kan sikre, at der ikke sker samme type fejlkoblinger andre steder i landet, forklarer Michael Robdrup Rasmussen, professor i Byens Vand ved Aalborg Universitet.

»Når man har de her havnebade, så bliver der meget fokus på, om det er ulækkert. Men vi bader rundt langs kysterne, hvor der ikke nødvendigvis er kontrol med, om der er løbet spildevand ud i nærheden,« påpeger han.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

»Der kommer jo næringssalte og organiske stoffer ud med spildevandet. Så ud over det bakteriologiske i forhold til badevandet, så er der også en forværring af miljøkvaliteten. Det er der ingen tvivl om.«

Op til 15 pct. fejlkoblinger

Ifølge et kandidatspeciale forfattet af Wickie Becker Lassen og Nathalie Høst i 2016 vurderede seks spilde­vandsforsyningsselskaber, at der var fejlkoblinger i mellem 1 og 15 procent af ejendommene i separatkloakerede områder.

Jørgen Lund Madsen, kontorchef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, har svært ved at forholde sig til tallet, da det ikke er noget, Københavns Kommune fører systematisk tilsyn med.

»Vi har jo ikke opdaget så mange. Det her er første gang, vi opdager et stort problem, men omvendt har vi jo så også fundet flere her,« siger han.

Ifølge kontorchefen har Københavns Kommune efterfølgende tjekket to andre steder, hvor der ikke har været problemer, men han erkender, at der er mange områder, der ikke bliver kontrolleret.

»Alle de steder, der ikke er badesteder, måler vi ikke.«

Kamp mod menneskelige fejl

Problemet er langt hen ad vejen, at en enkelt fejl kan føre til månedsvis af efterforskning efterfølgende.

»Den bedste måde at undgå at skulle finde fejlkoblinger, er selvfølgelig at undgå, at de bliver lavet. De her fejlkoblinger bør ikke ske, men her er jo tale om menneskelige fejl,« siger Michael Robdrup Rasmussen.

Han mener, at kvalitetskontrol på området er en god investering, for det kan både være tidskrævende og dyrt at skulle rette en fejlkobling efterfølgende.

Derfor vil Københavns Kommune også hjælpe til for at reducere risikoen, forklarer Jørgen Lund Madsen:

»Vi vil fremover stille et krav til, at der bliver taget en prøve af brønden, før der bliver lukket noget ud, men det ville være rart, hvis vi kunne lave noget mere forebyggende.«

Læs også: Sjusk med nye kloakker: Urenset toiletvand kan ramme kommuner i hele landet

Mikael Mortensen, chefkonsulent hos Kloaksektionen under Dansk Byggeri, mener da også, at myndighederne kunne afhjælpe mange af problemerne.

»I mine øjne er kommunika­- tio­nen ofte det svage punkt. Kommunikation mellem alle parterne, nemlig kommune, forsyningsselskab, rådgivere, bygherrer (også private bygningsejere) og udførende kloakmestervirksomheder og andre entreprenørgrupper,« skriver han i en mail.

Han forklarer, at kloakmestre uforskyldt kan lave fejlkoblinger, hvis de får tegningsmateriale, der ikke er retvisende, og han efterlyser derfor lovmæssige, ensartede kvalitetskrav, f.eks. at forsyningsselskaber skal levere retvisende stikskitser med dybde.

Farvede rør kan forebygge fejl

Jørgen Lund Madsen håber, at små praktiske ændringer også kan hjælpe med at reducere mængden af fejlkoblinger:

»Sjuskefejl bør man undgå. Det er i sidste ende entreprenørens ansvar at undgå fejl, men vi vil gerne hjælpe dem lidt på vej. Vvs’ere kunne måske se en fordel i, at man markerede rør eller brønd, så man undgår fejlkoblingerne.«

Og den løsning kan Mikael Mortensen godt være med på. Han mener, at rør i forskellige farver ville være en oplagt måde at skelne spildevand fra regnvand.

Rørdetektiver på overarbejde

Da fejlkoblingen ved Københavns Nordhavn blev opdaget, begyndte en længere undersøgelse for at finde og rette fejlen, men efter et par måneder måtte By & Havn dog erkende, at det stadig ikke var løst.

Det undrer ikke Michael Robdrup Rasmussen, at det har taget månedsvis at finde fejlkoblingen i ved Københavns Nordhavn.

»Det er et detektivarbejde at finde en fejlkobling. Afløbssystemet kan være vældigt forgrenet, og selvom du ser effekten helt nede i bunden, sker fejlen i de yderste grene af systemet,« forklarer han.

Han forklarer, at der er flere metoder til at lokalisere en fejlkobling. Man kan starte fra udløbet, og én forgrening ad gangen undersøge, hvorvidt der komme spildevand forbi.

Undersøgelsen kan faktisk være så simpel som at sætte et metalnet ned i røret, da det vil fange f.eks. toiletpapir, hvilket er en tydelig indikator på spildevand. Sådan kan man bevæge sig systematisk op gennem rørsystemet, men det tager sin tid.

Alternativt kan man hælde farvestof i et toilet og se, om det dukker op i det forkerte rør. Det kan være meget hurtigere, men kunne i værste fald kræve en kontrol af alle toiletter, vandhaner og afløb. Jørgen Lund Madsen forklarer, at den metode også blev brugt i undersøgelsen ved Københavns Nordhavn, men at den kræver de rigtige omstændigheder:

»Den metode er god, men når der er tale om hundredvis af ejendomme, og du ikke engang ved, om problemet er et toilet eller håndvasken, så er det ikke det rigtige sted at starte,« siger han og understreger, at metoden først blev brugt, da efterforskningen havde begrænset mulighederne tilpas meget:

Læs også: Leder: Stop nu med at lukke lort ud

»Du kan også sætte balloner i systemet for at spærre dele af systemet, så man kan udelukke områder. Efterhånden som det skred frem, fandt vi dog ud af, at der ikke kun var tale om en enkelt fejlkobling, men at det faktisk kom fra flere steder.«

Selvom kalenderen siger 2018, skat betales på nettet, både bank og dating kører på apps, og vi alle render rundt med mere processorkraft i lommen, end de første rummis­sioner havde til rådighed, så kan det altså stadig drille med spildevandet.

»Det er jo på sin vis forbløffende, at spildevand stadig kan være en udfordring, men der er en organisk udvikling i teknologien omkring vores kloakker. Vi har løst meget, men så retter vi blikket videre til det næste problem,« siger Michael Robdrup Rasmussen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er nærmest pinligt simpelt at undgå. Sort for sort vand og blåt for rent vand. Det burde ikke være så svært.

Bøder til entreprenøren eller at entreprenøren skal betale for eftersøgningen. Det burde også hjælpe.

 • 1
 • 1

Da en forstadsby Tjørring til Herning, blev opmærksom på at en gammel sø var blevet forurenet med kloarkvand gennem mange årtier og der var opstået et stort slam/dyndlag som en dag vændte og dræbte det meste af livet i søen, skulle synderne findes. Har fik alle husejere en plastboldt med martrikelnr, som de skulle skylde ud i toilet og eller alle toiletter og afløb, hvis man også var i tvivl på egen martrikel. Derefter kunne renseanlægget tælle op hvilke matrikler de ikke modtog fra, og på den måde lokalisere problemet. Og ja, synderne landede i vandløb og søen...

 • 5
 • 0

Jeg fatter helt ærligt ikke at det kan være så svært? Når man kloak separere en gade og sætter nye skelbrønde. Laver man regnvand som en sandfangsbrønd, og spildevand som en rensebrønd. Alle brønde og nedstik bliver indmålt af landmåler med GPS, og der bliver lavet tv-inspektion af hovedledningerne af uvildig firma. Det kan man andre ord ikke gå galt.

Den lille kloakmester der laver separering inde på den private grund kan derfor ikke være i tvivl om hvilken brønd han skal koble henholdsvis regnvand og spildevand på. Men jo han kan godt lave en fejl inde på grunden med at bytte 2 ledninger. En meget simpel sluttest vil være at skylde ud i alle toiletter i huset og se om vandet kommer i den rigtige skelbrønd. Men ok de laver tit arbejdet mens beboerne ikke er hjemme. En anden mulighed er at stille krav om at kloakmesteren skal lave tv-inspektion af det udførte arbejde. Som ikke bør være det store problem da de næsten alle har tv udstyr i dag, som de jo også bruger til at finde ud af hvordan det eksisterende kloak hænger sammen inden separering.

Men jo vi kan godt dummy sikre det helt ved at lave nogle nye rør til regnvand, hvor jeg foreslår blå striber på det rødbrune rør. Synes bare ikke det burde være nødvendigt.

 • 0
 • 0

Selvfølgelig kan man ved lov forlange, at de to typer spildevand skal føres i forskelligt farvede rør. Men overvej lige, hvad det vil koste at ændre det nuværende system med de rødbrune rør. Skal vi altid belaste alle borgere med en ekstraudgift til dumme-sikring eller kontrol, blot fordi nogle få kloakmestre laver dårligt arbejde?

Hver gang, der er lavet en fejl i rørføringen, er der en autoriseret kloakmester, der har lagt navn til. Kan man ikke blot sende regningen på reparationen til ham? Og dermed undgå, at alle de ordentlige kloakmestre skal belastes med yderligere udgifter.

 • 3
 • 0

Farvekodning af rørene kan være fint. Hvis fittings også skal følge farvekoden, kan det blive dyrt og medføre andre fejl, da der skal flere fittings med ud på pladsen. Mangler man, tager man bare en fra den forkerte kasse. Det går jo nok. Husk bare, at drikkevand er blå, så find en anden farve til regnvand. Jeg har oplevet nye udstykninger med fejlkoblinger, hvor spildevand var ø110, regnvand ø160. Alt var indmålt og indtegnet. Forsyningens svar var, at de ikke kunne gøre noget, da det efter etableringen sorterer under byggesagskontoret, og byggesagskontoret var lige glade. Det var jo ikke deres afløbssystem. Sandfangsbrønde har det med at stoppe til, så jeg vil ikke anbefale dem som skelbrønde. fejlene er dog så indlysende, så seriøs håndtering, og anmeldelse af alle fejlkoblinger til godkendelsesinstansen for kloakmestre vil hjælpe. Jeg har selv anmeldt en kloakmester. Han beholdt autorisationen, men kvaliteten af kloakmesterarbejder steg i området, da det rygtedes, at jeg kunne finde på at anmelde fejl.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten