Farum har en af landets største varmepumper til fjernvarme: Tæt på at køre optimalt

Plus31. august 2022 kl. 06:0025
Farum har en af landets største varmepumper til fjernvarme: Tæt på at køre optimalt
Farum Fjernvarme fik i december 2020 installeret en varmepumpe på samlet 16 MW. Her næsten to år efter kører anlægget stadig ikke optimalt, erkender administrerende direktør Nighat Kamal. Illustration: Bjørn Godske.
Lang tid før gaskrisen satte ind, investerede Farum Fjernvarme i et 16 MW varmepumpeanlæg. Læs om erfaringerne - gode og dårlige.
Artiklen er ældre end 30 dage

Gaskrisen og klimamål har sat gang i en omstilling af den danske fjernvarme.

Nu skal naturgas ud og alternativer for eksempel varmepumper skal rulles ud hurtigst muligt, så borgerne kan få miljøvenlig og ikke mindst økonomisk stabil fjernvarme.

Men nogle få fjernvarmeselskaber var forudseende og gik i gang allerede før krisen spidsede til. En af dem var Farum fjernvarme.

Det var der en helt konkret grund til.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
25 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
3. september 2022 kl. 21:36

Her ses priserne for Farum fjernvarme:https://www.farum-fjernvarme.dk/media/53571/gaeldende-01052022-prisblad-for-farum-fjernvarme-1-maj-31-december-2022.pdf

Beregning for standardhus og lejlighed:https://www.farum-fjernvarme.dk/media/53567/gaeldende-01052022-beregning-for-et-standardhus-og-lejlighed-2022.pdf

1821,25 kr. per MWh - det er ikke ligefrem landets billigste. Dertil kommer faste udgifter på ca. 5.000 kr. om året ved 130 m2. Ved 18,1 MWh svarende til 2.000 m3 gas eller 2.200 liter olie, er alene varmeprisen ca. 33.000 kr. og med de faste udgifter ca. 38.000 kr. om året. Det svarer til en naturgas pris på ca. 19 kr. per m3.

24
3. september 2022 kl. 13:27

Og her brillerer Farum så med, at selve varmen er mellem 3-4 gange så dyr, som nabo byen Værløse som får fra Vestforbrændingen. Vi bor også i Farum, og med deres nuværende priser, så er det billigere at beholde naturgas. Grotesk men sandt. De har så en forhåbning om, men den ser jeg som værende meget lidt realistisk, at de kan få bragt varmeprisen ned. Ringer man til dem, så er der ingen der kan fortælle noget omkring forventningerne eller give ordentlige svar. Deres fællesmøde for alle potentielle kunder var helt i hampen og uden reelle svar. Det har været oppe og vende i lokalmiljøet flere gange. Desværre forkuserer denne her artikel kun på deres ringe erfaringer og slet ikke på de økonomiske konsekvenser eller udsigter til deres produktionspris.

23
3. september 2022 kl. 11:37

Ret absurd at de laver sådan et anlæg unden akkumuleringstank. Men godt at de har indset det, og får den lavet.

22
31. august 2022 kl. 18:26

ad #15:

Denne diskussion, baseret på "elafgift" er lidt ensidig og sikkert misvisende.

Betalingen for el er utroligt kompliceret, og har mange flere varianter end bare +/- elvarme og så videre.

Så enhver prissammenligning skal baseres på en komplet opregning af alle priselementer.

21
31. august 2022 kl. 18:20

Det har igen mening af se på et pristal for den ene eller den anden energikilde.

Det relevante er den tid som en given (variabel) pris har virkning.

Så fordi der fyres med gas i 150 timer på en vinter, så vælter det ikke budgettet for årets 8.560 timer.

Mere interessant er den anlægsinvestering som er nødvendig for et begrænset antal timers drift - en investering som skal betales over 10-20 år med begrænsede antal timer hvert år.

19
31. august 2022 kl. 15:54

Med de seneste ugers elpriser skal værket have mindst et par kroner for en kWh varme, hvis tingene skal hænge sammen.

Et par øre fra eller til i elafgift vil være umulige at få øje på i det regnskab.

17
31. august 2022 kl. 15:37

Hvad gør man når det bliver rigtig koldt, luft til vand er ikke optimalt. Geo varme kombineret med varmepumpe er vist en bedre løsning? Er der nogen der ved noget om det? Hvor jeg bor var vi under 10 graders frost flere gange sidste vinter.

15
31. august 2022 kl. 14:38

Varmeværker betaler 4 øre/kWh i elafgift for varmepumper. Private varmepumper betaler 8 øre/kWh i elafgift efter de første 4.000 kWh el hvis de har registreret korrekt k BBR og ansøgt el-handelselskabet om det.

14
31. august 2022 kl. 13:56

ad #11: lav pris per MWh ?

Det må du lige specificere nøjere.

Som jeg skrev i #8, så kan fjernvarmeværket opkræve med enten høj eller lav grundpris (mit b) OG få regnskabet til at hænge sammen.

Det forhold at bruttoprisen er lav (kr/MWh) medfører jo ikke - bortset fra eventuelle tåbeligheder i regler og love - at nettoprisen (mit a) skal være lav.

13
31. august 2022 kl. 13:35

I øvrigt kan nutidig energiplanlægning vel groft talt opsummeres således:

El er grønt, varmepumpe er godt, og fjernvarme er også godt

Kort sagt: Farum-systemet må være "det bedste af altings fest"! Med nutidige briller kan det simpelt hen ikke blive bedre!

12
31. august 2022 kl. 13:16

Betales ikke timepris for strøm? Så burde betale sig, at kunne flytte energiforbruget til strømmen er billigst.

Uden akkumuleringsmulighed har varmeværket ingen mulighed for at flytte forbruget. Det svider til værket nu, men på projekterings-tidspunktet har dette næppe haft privatøkonomisk betydning - og det er lige præcis der, den overordnede planlægning skulle have grebet ind med fornuftige generelle regelværker. Med stadig mindre backup til den vedvarende produktion har det jo ikke krævet nogen krystalkugle at se, at denne type behov ville opstå.

11
31. august 2022 kl. 13:03

At det driftsteknisk er tosset er i sig selv galt nok, men hvis det rent teknisk var lykkedes at løse opgaven ville man have stået med et stort, elforbrugende anlæg uden antydning af fleksibilitets-muligheder. Elforbruget ville simpelt hen time for time være bundet til varmeforbruget.

Betales ikke timepris for strøm? Så burde betale sig, at kunne flytte energiforbruget til strømmen er billigst.

Med en gennemsnitslig COP værdi på lidt over 3, samt tab i rørene, så bliver varmen meget dyr i forhold til egen varmepumpe i boligen. Og ved en vinter med frysegrader, så kan COP sikkert ikke holdes på 3, og med tab i rørene, bliver det nok effektivitet som en elradiator...

Som regel er prisen på fjernvarme lavt per MWt. Jeg tvivler på, at de lave udgifter til varme kan holdes ved anvendelse af en varmepumpe der bruger strøm, med mindre de har egne vindmøller, eller fritages fra de el-afgifter, som normale varmepumpe kunder skal betale.

10
31. august 2022 kl. 12:47

Vi bor i et område i Farum, der "lige om lidt" får tilbudt fjernvarme. Jeg har regnet lidt på tallene, og de faste omkostninger. For os, vil vi skulle betale ca. 10.000 pr. år INDEN vi begynder at bruge varme... til sammenligning brugte vi i 2021 10.300 på naturgas.</p>
<p>Er de faste omkostninger lige så store hos andre fjernvarmeværker?

Det er meget tæt på hinanden de fleste steder i landet. Noget af de faste udgifter, er dog leje af fjernvarmeindstallationen. Hvis du betaler denne del selv, så bliver den faste udgift mindre, men du skal så også betale hvis fjernvarmeunit'en i huset skal repareres. Det er normalt med når den lejes.

Ud fra et energisparesynspunkt, giver de store faste omkostninger ikke ligefrem motivation til at spare på varme. Så der skal nok blive brugt ekstra strøm, og brændt ekstra flis af, på grund af det.

9
31. august 2022 kl. 11:14

At et fjernvarmeselskab overhovedet kan få godkendt et varmepumpe-projekt med 97% dækning af varmebehovet uden akkumuleringstank siger en del om niveauet for energiplanlægning i Danmark.

At det driftsteknisk er tosset er i sig selv galt nok, men hvis det rent teknisk var lykkedes at løse opgaven ville man have stået med et stort, elforbrugende anlæg uden antydning af fleksibilitets-muligheder. Elforbruget ville simpelt hen time for time være bundet til varmeforbruget.

Kort sagt: Igen et eksempel på at "energiplanlægning" er degenereret til simple kategorier af typen "el er godt, el er grønt, el er til enhver tid til rådighed i ubegrænsede mængder".

Det helt fantastiske er, at den slags argumentation synes fuldstændigt upåvirket af at realiteterne på nuværende tidspunkt slår så umisforståeligt(?) igennem.

8
31. august 2022 kl. 10:55

Det er jo interessant, at der stadig er fjernvarme-afregning efter formlen y=ax+b, hvor a er enhedspris, x forbrug og b er grundpris.

Når b er høj, som nævnt i debat-indlæg #3, så har HVERKEN fjernvarmeværk eller forbruger noget incitament til at spare eller effektivicere.

Faktisk er fjernvarmeværket et monopol, så de har ingen incitamenter - bortset fra måske benchmarks med andre. Og så er der sikkert 100 undskyldninger: gammelt net, stor geografi, små huse, det var koldt i vinters, .......

Det er ikke sundt.

Det ville da være interessant at se på de tiltag som forskellige værker har lavet for at effektivisere ......

  • sollfangere, akkumuleringstanke, decentrale varmepumper om sommeren især, ..........., nye pumper, lavere temperatur.
  • og hvad med de mange aftagere - bruger de mon deres varmevekslere bedst muligt ?

Per dogmatisk holdning, så kan der altid effektiviseres.

6
31. august 2022 kl. 10:08

Skal lige tilføje at de 10K ikke inkluderer unit og installation...

5
31. august 2022 kl. 09:56

Vi bygger et nyt typehus på 175 m2 i Sønderborg.

Vi får lav-temperatur fjernvarme til vores ny-bygger område. Det er 56 gr.C fremløb.

Vi skal betale 17.700 kr for den unit der skal i huset (kun år 1).

Vi er beregnet til 7.800 kr/år for varme og varmt vand. Service kontrakt er inkluderet heri og de er flinke så det virker altid.

Tilslutning over 20 m koster lidt ekstra.

4
31. august 2022 kl. 09:50

Det er ca. det samme i Egedal. Høj fast udgift, til gengæld betaler man ikke så meget for selve varmen

3
31. august 2022 kl. 08:35

Vi bor i et område i Farum, der "lige om lidt" får tilbudt fjernvarme. Jeg har regnet lidt på tallene, og de faste omkostninger. For os, vil vi skulle betale ca. 10.000 pr. år INDEN vi begynder at bruge varme... til sammenligning brugte vi i 2021 10.300 på naturgas.

Er de faste omkostninger lige så store hos andre fjernvarmeværker?

2
Journalist -
31. august 2022 kl. 07:49
Journalist

Hvor mange kunder er der på Farum fjernvarme?

Fra deres egen hjemmeside:

"i dag forsynes over 1800 forbrugere i det nuværende forsyningsområde, som næsten er fuldt udbygget. Farum Fjernvarme forsyner mange forskellige forbrugere så som: store boligselskaber, sportsinstitutioner, skoler, parcelhuse, andelsboliger og enkelte erhvervsvirksomheder."

1
31. august 2022 kl. 06:47

Hvor mange kunder er der på Farum fjernvarme?