Farligt gasudslip i Frederikssund

Farlige gasser slap ud fra katalysatorfabrikken Haldor Topsøe i Frederikssund i formiddag. Der var tale om de nitrøse gasser NO og NO2, som kan give vand i lungerne og i sidste konsekvens medføre druknedøden, hvis man bliver udsat for store koncentrationer.

Befolkningen i Frederikssund blev advaret om faren af beredskabets sirener, som betyder, at man skal gå inden døre og tænde for radioen. Ifølge brandvæsenet blev en del af virksomhedens naboer opskræmte, men foreløbig er kun to af virksomhedens ansatte kørt på skadestuen til observation.

»Vinden var god og i nordvest, så gasserne blev spredt godt og fortyndet. Desuden stiger NOx gasser til vejrs,« siger beredskabschef Henrik Helt, som var indsatsleder på stedet. Den nordvestlige vindretning betød, at gassen drev ind over et villakvarter.

Alarmen gik klokken 10:37 og blev i første omgang udsendt i Danmarks Radio, hvor der fejlagtigt blev sagt, at gasserne kom fra firmaet Topsil, som ligger lige ved siden af Haldor Topsøes fabrik. Alarmen blev afblæst efter en halv time.

Produktionschef Jack Karstensen, Haldor Topsøe, siger:

»Vi mener, der maksimalt er sluppet 20 kubikmeter koncentreret gas ud. De to medarbejdere kunne se gassen, som er rødlig. De har ikke vist symptomer på forgiftning, men vi har kørt dem på skadestuen for alle tilfældes skyld. Symptomerne er kvalme og utilpashed.«

Han forklarer, at under fabrikationen af katalysatorer opløses jern i salpetersyre. Herved dannes nitrøse gasser, som opsamles ved et let undertryk, der frembringes af en ventilator. Undertrykket har til formål at opsamle gasserne, som genindvindes til salpetersyre.

Uheldet blev forårsaget af en defekt motor, som driver en ventil. Ventilen styrer et spjæld, som sikrer, at der altid er undertryk på gastanken. Men da spjældet ikke virkede, kom der større tryk på tanken, som ikke er hermetisk tæt. En advarselslampe, som skulle advare om fejltilstanden, virkede ikke, og derfor opdagede man ikke, at der var noget galt, før det meste af tanken var tømt gennem utætheder.