Farligt fyrværkeri: Hver femte fyrværkeri-test dumper

21. december 2021 kl. 12:001
Farligt fyrværkeri: Hver femte fyrværkeri-test dumper
Illustration: Sikkerhedsstyrelsen.
17 % af de testede fyrværkeriprodukter lever ikke op til de danske sikkerhedskrav og er nu fjernet fra det danske marked, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidste uge åbnede salget af fyrværkeri landet over. Men der er visse huller i sortimentet, efter at Sikkerhedsstyrelsen har testet over 500 fyrværkeriartikler med hjælp fra et uafhængigt testlaboratorium. Resultatet er, at 17 procent eller hver femte af de testede produkter fejlede og skal være fjernet fra markedet, inden salget åbnede.

»I Danmark har de fleste af os en tradition med at skyde det nye år ind med fyrværkeri på himlen. Det er en fejring, som mange værdsætter og glædes over. Men fyrværkeri kan være farligt, og desværre er der alt for meget krudt, der ikke lever op til sikkerhedskravene. Derfor er det rigtig godt, at Sikkerhedsstyrelsen med sin indsats har fjernet farligt fyrværkeri fra markedet. Fyrværkeri er ikke legetøj – det er noget, vi skal behandle med respekt,« siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Op til 10 eksemplarer af hver type raketter, batterier og compounds er blevet testet for at sikre, om fyrværkeriprodukterne levede op til kravene. Men selvom kontrollen er omfattende, skal forbrugerne dog alligevel tænke sig om og passe på, når de fyrer af eller kigger på fyrværkeri.

»I år har vi fundet færre farlige produkter i vores test, end vi plejer. Det er en positiv udvikling, men det er stadig alt for mange farlige fyrværkeriprodukter. Vær varsom, når krudtet fyres af nytårsaften. Det er jo ikke alle fyrværkeriprodukter, som vi har gennemgået, og derfor skal man stadig huske de fem fyrværkeriråd,« siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Kirstine Gottlieb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Corona-epidemien har muligvis også været en medvirkende årsag til at vi sidste oplevede det laveste antal tilskadekomne siden midten af 1990’erne med en nedgang på 27 procent fra året forinden.

Læs også: Sådan blev fyrværkeriet til: Fra bambus-knald til farverig raket

Flere kontroller frem mod nytår

Når fyrværkeri fejler, kan det skyldes flere årsager. Lunten kan være for ringe, fyrværkeriet antænder for hurtigt, udslaget kommer ikke højt nok oppe i luften, lyden er for høj, eller der er nedfaldne gløder.

»Vi gennemfører nu også 240 kontroller på salgssteder inden nytårsaften for at kontrollere, om tilbagekaldt fyrværkeri er fjernet fra markedet, og vi kontrollerer om fyrværkeriet er CE-mærket. Skulle nogle forbrugere nytårsaften opleve, at nogle fyrværkeriartikler ikke fungerer efter hensigten og udgør en umiddelbar fare, så vil vi meget gerne have en anmeldelse og et foto,« siger Kirstine Gottlieb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark er det ulovligt selv at indføre fyrværkeri fra udlandet, også selvom det er CE-mærket. Det betyder, at fyrværkeri hverken må købes på indkøbsture til Tyskland eller over nettet fra udlandet.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvor meget forurener nytårsaften?

Fra 15. december 2021 begynder salget af fyrværkeri, og det strækker sig helt til den 31. december 2021. Det nyindkøbte fyrværkeri må dog vente i skuret lidt endnu, da det først er lovligt at anvende fyrværkeri fra den 27. december 2021 til og med den 1. januar 2022.

Forbrugere og forhandlere kan se farlige eller mangelfulde fyrværkeriprodukter på produkter.dk.

Reglerne for fyrværkeri er også ret varierende alt efter hvor du befinder dig i verden.

I Frankrig er fyrværkeri som udgangspunkt ikke noget private benytter sig af. Der er det i stedet ofte kommunerne og kulturinstitutionerne, der står bag fyrværkeri-shows nytårsaften for eksempel. I Paris har man i lyset af omikron-variaten forbudt fyrværkeri nytårsaften.

I Norge og Sverige må private kun skyde fyrværkeri af i en begrænset periode - ligesom i Danmark. I Norge kan kommunerne faktisk også lave endnu strengere regler, end de landsdækkende, hvis de ønsker det.

I Holland må private affyre fyrværkeri nytårsaften, men det må kun ske til klokken 02 om natten den 1. januar, og der er det i øvrigt kun tilladt at sælge fyrværkeriet de tre sidste dage af året. I Tyskland gælder samme regel i forhold til salgsdage.

Læs også: 14 år efter fyrværkerikatastrofe: Vital software til vagtcentraler syltet

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. december 2021 kl. 12:36

Hvis jeg skal tage overskriften for pålydende, så betyder det, at hver femte fyrværkeritest ikke er i stand til at skelne mellem sikkert og farligt fyrværkeri.

I øvrigt er 17% langt tættere på en sjettedel end en femtedel.