Farlige fluorstoffer vælter ind fra Kina

Hos os er det forbudt – men i Kina er produktionen af et af de mest frygtede perfluorerede stoffer, PFOS, de seneste år steget voldsomt. Det kan måles direkte i luften i Beijing, hvor koncentrationen af perfluorerede stoffer er 14-doblet fra 2004-2010. Og herfra spredes stofferne til Vesten gennem produkter og fødekæder:

»Vi skal være meget bekymrede for det, som sker i Kina for tiden. Vi vælter os i kinesiske perfluorstoffer, som når hertil med produkter som jakker, sko, potter og pander. De kommer ind over grænsen gennem produkter og gennem fødekæderne i havet, og vi har slet ikke styr på det,« siger centerleder og professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

Bevisbyrden mod de perfluorerede stoffer er vokset de seneste år, og sammenhænge er fundet mellem stofferne i blodet og tilfælde af kræft, hormonforstyrrelser og fedme.

»Stofferne har spredt sig så langt som til Arktis og Grønland, hvor jeg har set en sammenhæng mellem indholdet af perfluorerede stoffer i inuitternes blod og brystkræft. Og når stofferne har spredt sig til Grønland, så har de også spredt sig til Danmark,« lyder det fra Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

Udviklingen i Kina fik stor opmærksomhed under en international konference i Helsingør for nylig, hvor 180 forskere var samlet for at opdatere hinanden om den nyeste viden om fluorstoffer. For første gang kunne kinesiske forskere nemlig præsentere resultater om markant stigende koncentrationer af stofferne i floder og i luften.

»West cools down. East heats up,« lød konklusionen fra en af de kinesiske forskere, Jun Huang fra Tsinghua University.

Den stigende produktion af PFOS i Kina er paradoksalt nok en konsekvens af, at Vesten forbød stoffet i 2002. Forbuddet gjorde Kina til den eneste producent af PFOS. Kun to gange siden da er der sket et midlertidigt fald i den kinesiske produktion af PFOS: først i 2008, fordi EU vedtog et direktiv om PFOS, og siden, da Kina tilsluttede sig Stockholmkonventionens traktat om at udfase PFOS.

Men siden 2010 er produktionen steget igen – blandt andet drevet af, at Brasilien bruger PFOS til at optimere deres olieudvinding og er begyndt at hamstre PFOS, fordi de frygter et kinesisk forbud.

Brugen af PFOS til olieudvinding, såkaldt enhanced oil extraction, er en ny metode, der breder sig i branchen, der bruger stofferne til at bryde overfladespændingen. Den største anvendelse af stofferne sker dog i forkromningsindustrien, hvor PFOS bruges som skumdæmper i fremstillingsprocessen.

Desuden bliver 1,5 milliarder meter af Kinas årlige produktion på 30 milliarder meter tekstil imprægneret med forskellige perfluorerede stoffer – og en stor del af disse tekstiler ender i Vestens tøjbutikker.

Inspektioner af fødevareemballage i Danmark har også vist fund af fluor-stoffer i f.eks. popcornposer, muffinforme, mellemlægspapir og rugbrødsblandinger. Endelig bruges PFOS også til at bekæmpe kakerlakker og andre skadedyr.

Ifølge de kinesiske forskere er der ikke tegn på en nedgang i produktionen, der sker på 12 fabrikker i landet, hvor reaktorer – der ligner store regnvandstønder til haven – står side om side i lange rækker og producerer mellem 100 og 160 ton PFOS om året. Alle 12 producenter kommer oprindelig fra samme fabrik i Kina og bruger derfor den samme fremstillingsmetode, nemlig elektrokemisk fluorering.

Kineserne har faktisk udviklet en vifte af alternativer, men de er enten lige så giftige eller bliver nedbrudt til de samme stoffer, som de skulle erstatte.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det har sin pris at købe varen et sted som er billigt.

Først når vi indser at der skal stilles krav til såvel produktion, arbejdsforhold, indholdsstoffer etc. kan vi konkurrere på lige vilkår og sikre at denne jord har en fremtid.

Varer lavet i 3. verdens lande er udover at være billige ofte lavet af materialer eller ved hjælp af metoder, som vi ikke selv ønsker at benytte. Den anvendte energi til produktion kommer ofte fra uhensigtsmæssige fossile kraftværker. Arbejdsforholdene i forhold til de mest almindelige miljøregler er ofte elendige. Men det er billigt!

Samtidig medvirker vi til at befolkningen øger deres levestandard. Det kan ingen have noget imod. Men det sker på en for kloden uhensigtmæssig måde. Nemlig ved at de pågældende køber f.eks. køleskabe, Tv, biler etc. som bidrager rigtig meget til CO2 udslippet. De vælger nemlig et A+++ køleskab, en bil som kan køre 30 km på literen og ofte anvendes energi til opvarmning / køling, hvor man tidl. har klaret sig uden.

Jeg har ikke noget imod at 3. verdens befolkning får et bedre liv. Men vi skal ikke medvirke til at ødelægge vores eget, eller at vi at skaber en generation eller 2 af mennesker som bidrager til klodens klimaforandringer på en uheldig måde.

Stil krav til produktionsforhold, produktionsmetoder, arbejdsforhold og den måde energi til produktionen foregår.

  • 10
  • 0

EU har i denne sag vist sig at være helt uansvarlig over for Folkesundheden. Vi kan med god samvittighed meddele Kineserne, at vi i vores lovgivning har forbudt produktion af disse stoffer, og det skal Kineserne naturligvis respektere, ligesom vi ikke indfører varer i Kina som er imod Kinetisk lovgivning. Så kort og præcist kan det siges, og hvorfor skulle Kineserne ikke respektere det? Vores egne politikere har naturligvis sovet i timen, og vi mangler en forklaring fra dem?

  • 8
  • 0

Det siger mig mest at Kina har brug for hjælp, de ved det muligvis godt, ellers må vi da fortælle dem det. Hvem ved, måske kan det medføre ordrer for Dansk industri, det er jo også i Kinesernes egen interesse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten